13/7/10

Η μεγάλη φυσαλίδα μιας... μικρής μαύρης τρύπας




Την εντυπωσιακή εικόνα μιας μικρής μαύρης τρύπας, η οποία εκτοξεύει μια τεράστια «φούσκα» ζεστού αερίου σε απόσταση 1.000 ετών φωτός, «συνέλαβαν» το πολύ μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Αστρονομική Ερευνα (ΕSΟ) που βρίσκεται στη Χιλή και το διαστημικό παρατηρητήριο Chandra της ΝΑSΑ. 
Οπως αναφέρουν αστρονόμοι στην επιθεώρηση «Νature», το αέριο που εκλύεται από τη μαύρη τρύπα δημιουργεί μια τόσο μεγάλη φυσαλίδα καθώς θερμαίνεται από ισχυρούς πίδακες σωματιδίων. Είναι γνωστό ότι οι μαύρες τρύπες εκλύ ουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας όταν «καταπίνουν» ύλη. Ωστόσο έως σήμερα πιστευόταν ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας εκλυόταν σε μορφή ακτινοβολίας και κυρίως ακτίνων Χ. Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν ότι ορισμένες μαύρες τρύπες μπορούν να «εκτοξεύσουν» πολλή ενέργεια σε μορφή πιδάκων σωματιδίων που κινούνται με τεράστιες ταχύτητες. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές οι δύο ακτίνες σωματιδίων οι οποίες εντοπίστηκαν αποτελούν το πιο ισχυρό δίδυμο πιδάκων που έχουν δει ποτέ οι επιστήμονες να εκτοξεύεται από μια μαύρη τρύπα. 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου