22/7/10

«Καμπανάκι» από ΔΝΤ για νέα μέτρα στο ασφαλιστικό

Προειδοποίηση ΔΝΤ για ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και νέα μέτρα στο ασφαλιστικό

Οι αλλαγές δεν μειώνουν τη δημόσια δαπάνη για τις συντάξεις στο 2,5% που προβλέπει το Μνημόνιο


Του Σωτηρη Nικα


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να απαιτηθούν νέα μέτρα στο πλαίσιο των αλλαγών στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την ελληνική οικονομία, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση πέρασε πριν από λίγες μέρες στη Βουλή το νέο καθεστώς με τις επίπονες αλλαγές. Παράλληλα, στην έκθεση αναφέρονται και οι άλλοι κίνδυνοι όσον αφορά την εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τις δαπάνες των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ και την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι το νέο ασφαλιστικό καθεστώς δεν μειώνει όσο προβλέπει το Μνημόνιο τη δημόσια δαπάνη για τις συντάξεις και σημειώνει ότι όταν ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, είναι πολύ πιθανό να ζητηθούν νέα μέτρα.
Μάλιστα, επισημαίνει ότι «οι αρχές έχουν δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του κόστους για να επιτύχουν τους στόχους, αν τα αποτελέσματα της πληρέστερης αναλογιστικής μελέτης δείξουν ότι αυτό είναι απαραίτητο».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, η δημόσια δαπάνη για συντάξεις μειώνεται κατά 6,5% - 8,5% του ΑΕΠ (δηλαδή από 12,5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα πέφτει στο 4% - 6% του ΑΕΠ), ενώ το Μνημόνιο προβλέπει ότι πρέπει να μειωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι το ΔΝΤ αναφέρει πως το νέο ασφαλιστικό καταρτίστηκε χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η σχετική αναλογιστική μελέτη, θεωρεί ότι μπορεί τελικά να χρειαστούν και νέα μέτρα στο μέλλον.
Πέραν αυτού, οι αναλυτές του Ταμείου δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει την μείωση του ελλείμματος και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία) και των ΔΕΚΟ. Ειδικά για τα νοσοκομεία, αναφέρουν ότι στο πεντάμηνο οι υποχρεώσεις τους έχουν φτάσει στα 840 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχει σχεδιασμός να μειωθεί το ποσό αυτό στους επόμενους 4 με 6 μήνες.
Επίσης, αν και παραδέχονται ότι με τη δημιουργία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) έχει συντελεστεί πρόοδος στα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, επισημαίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερη συνεργασία μεταξύ της ΕΛΣΤΑΤ με τους παροχείς στοιχείων (ειδικά των νοσοκομείων και των ταμείων). Πέραν αυτού, εκτιμά ότι φέτος το χρέος θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ εξαιτίας των εγγυήσεων που έχουν λάβει οι ΔΕΚΟ και οι οποίες θα καταπέσουν.
Ποιοι τομείς απειλούν τον προϋπολογισμό
«Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το στοίχημα του προϋπολογισμού έχει κερδηθεί», παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Κίνδυνοι υπάρχουν», συμπλήρωσε ο υπουργός, για να διευκρινίσει ότι αφορούν τον χώρο της υγείας, τις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία «και είναι ένας από τους σκοπούς του νέου νομοσχεδίου που φέρνουμε και ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, του νομοσχεδίου δημοσιονομικής διαχείρισης και ευθύνης». Ωστόσο, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το δεύτερο εξάμηνο τα έσοδα θα βελτιωθούν (από τον αυξημένο ΦΠΑ, τους αυξημένους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και την είσπραξη χρεών), ενώ οι δαπάνες θα μειωθούν περαιτέρω (λόγω των περικοπών που έχουν γίνει στους μισθούς, στις συντάξεις και στις επιχορηγήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου