22/7/10

Δύο χάλκινα βραβεία σε Ελληνες μαθητές στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας



Δύο Ελληνες μαθητές χάρισαν στην Ελλάδα δύο χάλκινα βραβεία από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Βιολογίας. Πρόκειται για τον
 Παρασκευά Δεληγιάννη, από το Πειραματικό Λύκειο Πάτρας και τον Νίκο Ιγνατιάδη από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας, που ταξίδεψαν μέχρι την μακρινή Changwon της Ν.Κορέας και διαγωνίστηκαν μαζί με διακόσιους περίπου μαθητές και μαθήτριες από 60 χώρες, στα πλαίσια της 21ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Βιολογίας.



Την ελληνική αποστολή συγκροτούσαν τέσσερεις μαθητές, ο Παρασκευάς Δεληγιάννης, ο Δημήτρης Γιαννέλος, ο Νίκος Ιγνατιάδης και η Ευαγγελία Κουκάκη και δύο συνοδοί, ο Α. Ρούσσης, επίκουρος καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών και ο Δ. Αρβανίτης, τεχνικός επιστήμονας στο ΙΒΕΑΑ. O διαγωνισμός διεξάγεται από την ΙΒΟ (International Biology Olympiad) και πραγματοποιείται εδώ και 21 χρόνια κάθε Ιούλιο σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Η Ελλάδα, μέσω της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων, συμμετέχει τα τελευταία 6 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που πετυχαίνει διάκριση. Οι τέσσερεις μαθητές και μαθήτριες επιλέχτηκαν μεταξύ χιλίων και πλέον μαθητών της Β και της Γ Λυκέιου, που έλαβαν μέρος στον φετινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) που διεξάγεται από την Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων υπο την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης.

Οι βραβευθέντες μαθητές Νίκος Ιγνατιάδης (αριστερά) και Παρασκευάς Δεληγιάννης (δεξιά) με τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Π.Δ.Β. κο Θ. Ορεινό
Ο διαγωνισμός, - που έχει πάντα υψηλή συμμετοχή -περιλάμβανε τρείς φάσεις, μία θεωρητική εξέταση σε 57 εξεταστικά κέντρα σε όλη την χώρα, όπου επιλέχτηκαν 34 μαθητές, μια 2η θεωρητική εξέταση όπου επιλέχτηκαν 8 μαθητές και μία 3η πρακτική εξέταση όπου και επιλέχτηκαν οι 4 μαθητές που εκπροσώπησαν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού
 www.pdbio.gr).
Η διάκριση που πέτυχαν οι μαθητές μας γίνεται πολύ πιο σημαντική αν λάβουμε υπόψη ότι είχαν να ανταγωνιστούν μαθητές που αποκτούν πολύ περισσότερες γνώσεις Βιολογίας σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο από τα σχολεία τους και προετοιμάζονται εξειδικευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι μαθητές μας, αμέσως μετά την εξοντωτική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, παρακολούθησαν ένα εντατικό εισοσαήμερο επιμορφωτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στο Βιολογικό τμήμα του Παν. Αθηνών και σε ερευνητικά Ιδρύματα, που επιχείρησε να συμπληρώσει τις μεγάλες ελλείψεις της παρεχόμενης βιολογικής παιδείας στο ελληνικό σχολείο.
Οι επιτυχόντες μαθητές μπορούν – σύμφωνα με πρόσφατη ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας και δια Βίου Μάθησης – να εισαχθούν σε όποια σχετική με την Βιολογία πανεπιστημιακή Σχολή επιθυμούν.
Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων ευχαριστεί ιδιαίτερα όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τα στελέχη της εκπαίδευσης, τους Πανεπιστημιακούς δασκάλους και ερευνητές που συνέβαλαν στην διεξαγωγή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού και στην προετοιμασία των μαθητών.
Η ΠΕΒ και η Οργανωτική Επιτροπή του ΠΔΒ συγχαίρει θερμά τους δύο επιτυχόντες μαθητές και τους εύχεται κάθε επιτυχία στην αρχόμενη επιστημονική τους ζωή αλλά και προσωπική ευτυχία. Θα είμαστε όλοι στο αεροδρόμιο την Δευτέρα 19 Ιουλίου στις 9.30 πμ για να τους υποδεχτούμε και να τους συγχαρούμε.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΒ                              Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του ΠΔΒ
Μ. Παπαδάκης                                                   Θ. Ορεινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου