9/7/10

Ακόµη πιο γηραιά ήπειρος η Ευρώπη

Ο ΠΡΩΤΟΣ άνθρωπος εµφανίστηκε στη Βόρεια Ευρώπη πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι γνωρίζαµε µέχρι σήµερα. Οι επιστήµονες ανακάλυψαν πρόσφατα µια συλλογή µε λίθινα εργαλεία, ένδειξη πως υπήρχε ανθρώπινη παρουσία στις ανατολικές ακτές της Αγγλίας πριν από τουλάχιστον 800.000 χρόνια. 

Αυτό ανατρέπει παλαιότερες εκτιµήσεις σύµφωνα µε τις οποίες η Βόρεια Ευρώπη κατοικήθηκε πριν από 700.000 χρόνια. 

Αν και οι πρόγονοι του σύγχρονου ανθρώπου έφυγαν από την Αφρική πριν από περίπου 1,75 εκατ. χρόνια, κατά τη µετακίνησή τους διά µέσου της Ευρασίας προτιµούσαν κυρίως τα τροπικά δάση, τις στέπες και τις περιοχές της Μεσογείου. Ωστόσο, η ανακάλυψη των λίθινων εργαλείων περίπου 220 χλµ. βόρεια του Λονδίνου δείχνει πως ο άνθρωπος τόλµησε να ζήσει σε πιο κρύα κλίµατα σχετικά νωρίς. «Τα νέα ευρήµατα αναιρούν τις παραδοσιακές απόψεις µας για το πώς ο άνθρωπος εξαπλώθηκε και αντέδρασε στην κλιµατική αλλαγή», δήλωσε ο Σάιµον Πάρφοτ, ερευνητής από το University College London. 

75 αντικείµενα 
Η συλλογή, που αποτελείται από 75 λίθινα εργαλεία, βρέθηκε κοντά στο Χάπισµπουργκ, µία παραθαλάσσια πόλη στο Νόρφολκ, ανέφερε ο Σάιµον Πάρφοτ και οι συνεργάτες του στο περιοδικό «Νature». Στην περιοχή ζούσαν τότε µαµούθ και σπαθόδοντα αιλουροειδή, ενώ ο Τάµεσης σε αυτό το σηµείο χυνόταν στη θάλασσα. Το κλίµα ήταν λίγο πιο ψυχρό απ’ ό,τι σήµερα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια του χειµώνα. 
Η διαβίωση σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον πρέπει να ήταν πρόκληση για τον πρώτο άνθρωπο, επεσήµανε ο Κρις Στρίνγκερ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, δεδοµένου πως το λιγοστό φως της ηµέρας τον χειµώνα θα καθιστούσε δύσκολο το κυνήγι και την ανεύρεση τροφής. 
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου