9/7/10

Σχολεία χωρίς εκπαιδευτικούς: 10.000 εκπαιδευτικοί καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης φέτος



Έως και το 2006 ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπέβαλαν αίτηση παραίτησης για συνταξιοδότηση δεν ξεπερνούσε τις 3.000-3.500 ετησίως. Το 2009 ο αριθμός αυτός προσέγγισε τις 6.000 ενώ φέτος, ενόψει των ανατροπών στο ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, αναμένεται να φτάσει τις 10.000! Μάλιστα σε μικρή έρευνα που έγινε την περίοδο Μάιος Ιούνιος 2010 σε 480 εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία του Λεκανοπεδίου και του ν. Θεσσαλονίκης εκφράστηκε πρόθεση για αίτηση συνταξιοδότησης φέτος σε ποσοστό πάνω από 9%.
Παράλληλα όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι σε σχολεία περιοχών όπως Ανατολική Αττική, Νότια Αθήνα, κέντρο Πειραιά κλπ, στις οποίες οι «διερχόμενοι» εκπαιδευτικοί είναι λίγοι αναλογικά και ο κύριος όγκος αποτελείται από εκπαιδευτικούς με πολλά χρόνια υπηρεσίας, το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν ή ετοιμάζονται να υποβάλλουν παραίτηση για συνταξιοδότηση φέτος είναι πολύ μεγάλος.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση έως τις 10 Αυγούστου 2010.
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το κύμα φυγής τα σχολεία θα απαιτήσουν αρκετά μεγάλο αριθμό νέων προσλήψεων για να συμπληρωθούν τα κενά.
Η δηλωμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας για μείωση των προσλήψεων κατά 70% και των μόνιμων διορισμών κατά 50% σε σχέση με πέρσι θα αφήσει ακάλυπτα από εκπαιδευτικούς χιλιάδες σχολεία. Η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών σε φορείς του Υπουργείου παιδείας, σε Γραφεία και Διευθύνσεις σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει παρά ένα μέρος των κενών που θα υπάρχουν το Σεπτέμβριο. Ήδη σε πολλές υπηρεσίες του υπουργείου (κυρίως σε γραφεία και διευθύνσεις Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης) έχει γίνει αποψίλωση με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για την λειτουργία τους τη νέα σχολική χρονιά.
Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου