13/7/10

Αγώνας δρόμου για καθαρά καύσιμα.

   Καύσιμα φτιαγμένα από διοξείδιο του άνθρακα και ηλιακό φως, που θα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον ελπίζουν να κατασκευάσουν μέσα στα επόμενα χρόνια επιστήμονες από την Αμερική και την Ευρώπη! 

   Ήδη στην Αλμπουκέρκι της πολιτείας του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ και στη Ζυρίχη της Ελβετίας, δύο ομάδες επιστημόνων έχουν καταφέρει να αναπτύξουν τεχνολογίες που επιτρέπουν την παρασκευή καυσίμων με φυσικό τρόπο, χρησιμοποιώντας το ελεύθερο στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα!
    Αντιδραστήρες που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε μονοξείδιο του άνθρακα και επίσης μπορούν να μετατρέψουν το υδρογόνο σε οξυγόνο. Με τη βοήθεια της μεθόδου Fischer- Tropsch και τη χρήση καταλυτών, μπορούν από τα παραπάνω να παραχθούν υδρογονάνθρακες και άρα καύσιμα.

Με το φως του ήλιου  
   Στην Αλμπουκέρκι, οι επιστήμονες του Sandia National Laboratories με τη χρήση ενός μηχανήματος, του CR5, καταφέρνουν να «παγιδεύσουν» το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τα εργοστάσια.
   Με έναν τεράστιο παραβολικό καθρέφτη συγκεντρώνουν το φως του ήλιου σε δύο θαλάμους που χωρίζονται από περιστρεφόμενους δακτύλιους από οξείδιο του δημητρίου (CeO2), οι οποίοι θερμαίνονται στους 1.500 βαθμούς Κελσίου και απελευθερώνουν οξυγόνο στον έναν από τους δύο θαλάμους. Το οξυγόνο απομακρύνεται και το αποξυγονωμένο δημήτριο μπαίνει στον άλλο θάλαμο, όπου απελευθερώνεται διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα τη δημιουργία μονοξειδίου του άνθρακα και οξειδίων του δημητρίου.
  Αντίστοιχα, ο αντιδραστήρας στη Ζυρίχη με ένα παρόμοιο σύστημα, το οποίο λειτουργεί με οξείδιο του ασβεστίου, οξείδιο του ψευδαργύρου και ατμό, παράγει υδρογόνο και μονοξείδιο του άνθρακα. Τα καύσιμα που μπορεί να προκύψουν από αυτές τις διαδικασίες, εάν το διοξείδιο του άνθρακα που θα χρησιμοποιείται είναι δεσμευμένο από το περιβάλλον, δεν θα επιβαρύνουν καθόλου την ατμόσφαιρα.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου