Ένα απλό γενετικό τεστ φανερώνει με ακρίβεια κυριολεκτικά ελάχιστων χιλιομέτρων την τοποθεσία από την οποία κατάγεται η οικογένειά μας
Η «επιστροφή» στις... ρίζες των προγόνων μας θα είναι πλέον εφικτή χάρη σε ένα απλό τεστ DNA! Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και η οποία δημοσιεύτηκε στην Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Ανθρώπινης Γενετικής, αρκεί η υποβολή σε ένα γενετικό τεστ για να ανακαλύψει κανείς από πού προέρχονται οι πρόγονοί του. Μάλιστα, η νέα αυτή εξέταση, όπως ισχυρίζεται ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Τζιμ Γουίλσον, επιτρέπει να εξακριβωθεί με ακρίβεια ελάχιστων κυριολεκτικά χιλιομέτρων η τοποθεσία από την οποία κατάγεται η οικογένειά μας.
Οπως επισημαίνει η επιστημονική ομάδα του Εδιμβούργου -η οποία συνεργάστηκε με ερευνητές από την Κροατία και την Ιταλία-, προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει πως χάρη στη γενετική ανάλυση μπορεί κανείς να ξεχωρίσει ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές ηπείρους ή και χώρες.
Η πλέον πρόσφατη έρευνα που αφορούσε το ζήτημα της καταγωγής είχε καταφέρει να εντοπίσει εκείνες τις γενετικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε ανθρώπους με ρίζες στη Βόρειο Ιταλία και όσους προέρχονταν από το Νότιο τμήμα της χώρας.
Είναι όμως η πρώτη φορά που ερευνητές καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν τη γενετική ανάλυση για να ξεχωρίσουν ανθρώπους που σήμερα ζουν στην πόλη και των οποίων οι πρόγονοι προέρχονται από διπλανά -ή ακόμα και από ίδια- χωριά!
Οπως επεσήμανε ο καθηγητής Γουίλσον στην έρευνα, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν σε ποσοστό 100% το χωριό από το οποίο κατάγονται οι εθελοντές που έλαβαν μέρος στη μελέτη στην Ιταλία, σε ποσοστό 96% τον τόπο καταγωγής των Σκοτσέζων που συμμετείχαν στην έρευνα και σε ποσοστό 89% των Κροατών.
Οπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες, οι γενετικές «ομοιότητες» μεταξύ ανθρώπων που προέρχονται από ίδια χωριά οφείλονται στο γεγονός ότι πριν από πολλά χρόνια οι άνθρωποι είχαν την τάση να παντρεύονται κάποιον μέσα από την ίδια τους την κοινότητα, με αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου, η κοινότητα αυτή να αναπτύξει το δικό της γενετικό «αποτύπωμα».
Πηγή: Έθνος (Μελίνα Χαριτάτου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου