11/7/10

Ενα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα θα «προβλέπει» τη σχιζοφρένεια ;;


Ενα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΕΕG) θα μπορεί κάποια ημέρα να χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ατόμων που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών νόσων όπως η σχιζοφρένεια πολύ προτού παρουσιάσουν συμπτώματα.
Αυτό πιστεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ένας τύπος εγκεφαλικών κυμάτων εμφανίζει διαφορές σε άτομα που έχουν αδελφό ή αδελφή που πάσχει από σχιζοφρένεια σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό. Με βάση αυτή τη γνώση θα καθίσταται εφικτό μελλοντικά να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου για ψυχικές νόσους και να γίνεται έγκαιρη παρέμβαση πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δρ Μάντι Γκρουμ παρουσίασε κατά τη διάρκεια του Φόρουμ των Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημών που έλαβε χώρα πρόσφατα στο Αμστερνταμ μια μελέτη στην οποία οι ειδικοί διερεύνησαν με χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος 30 εφήβους τα αδέλφια των οποίων είχαν παρουσιάσει σχιζοφρένεια. Στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με εκείνα που προέκυψαν από τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα 36 ατόμων που δεν είχαν οικογενειακό ιστορικό της ψυχικής νόσου. Οπως προέκυψε, οι λεπτές διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των ατόμων που έχουν αδελφό με τη νόσο μπορούν να αποτελέσουν μελλοντικούς δείκτες πρόγνωσης.
Σε δεύτερη μελέτη των ειδικών από το Νότιγχαμ συγκρίθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα παιδιών με διαταραχή υπερκινητικότητας και διάσπασης της προσοχής (ΑDΗD) ενώ καλούνταν να επιτελέσουν διαφορετικά καθήκοντα έχοντας λάβει φάρμακα για το πρόβλημά τους ή όχι. Η αποτύπωση των εγκεφαλικών μοτίβων των παιδιών δείχνει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της διαταραχής μέσω της χορήγησης φαρμάκων αλλά και της υιοθέτησης συμπεριφοριστικών μεθόδων, αναφέρουν οι ερευνητές.
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου