19/7/10

Χιλιάδες μαθητές καλούνται να επιστρέψουν το απολυτηριό τους γιατί τυπώθηκε με λάθος λογότυπο

 Παρακαλώ επιστρέψτε το απολυτήριο γιατί κάναμε λάθος

Απαράδεκτο: Το υπουργείο ζητάει από τους καθηγητές Λυκείου να επιστρέψουν στα σχολεία και να διορθώσουν τα απολυτήρια

Διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι η επικεφαλίδα ήταν «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» και όχι «Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων»,

Μετά την ανακοίνωση των βαθμών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, σε όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας, ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης (εκτύπωσης) των απολυτήριων και των βεβαιώσεων πρόσβασης των αποφοίτων. Η εκτύπωση αυτή, γίνεται μέσω τυποποιημένης διαδικασίας η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, από το λογισμικό «Νέστωρ» της εταιρίας «Έπαφος».
Αφού ολοκληρώθηκε η εκτύπωση όλων των απολυτήριων και όλων των βεβαιώσεων πρόσβασης για κάθε μαθητή σε κάθε σχολείο της χώρας, διαπιστώθηκε σε ορισμένα Λύκεια από… «παρατηρητικά μάτια», ότι σε όλα αυτά τα δημόσια έγγραφα, η επικεφαλίδα ήταν «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» και όχι «Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων», όπως θα έπρεπε, αφού αυτό είναι το νέο όνομα του Υπουργείου. Έτσι, ο όγκος εργασίας των εκπαιδευτικών σε όλα τα Λύκεια της χώρας, εξαιτίας αυτής της ανευθυνότητας του Υπουργείου και της συνεργαζόμενης με αυτό εταιρίας, διπλασιάστηκε.

Παράλληλα σε πολλά Λύκεια με επείγον μήνυμα καλούνται οι Διευθυντές Λυκείου να καλέσουν την Δευτέρα 12 /7 τους καθηγητές να τυπώσουν πάλι τα απολυτήρια, να τα ξαναγράψουν και να καλέσουν τους μαθητές και τους γονείς να φέρουν το λάθος απολυτήριο που πήραν για να πάρουν το σωστό.
Μπροστά σε αυτό το αλαλούμ το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη για τα απολυτήρια στους εκπαιδευτικούς ενώ είναι φανερό ότι είναι δική του η ευθύνη. Και αυτό συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες. Θυμίζουμε ότι κάτι σχετικό έγινε και με τα απολυτήρια του Γυμνασίου όπου το Υπουργείο ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι δεν υπάρχει το Θρήσκευμα. Πάλι με επείγον μήνυμα «διέταξε» τους εκπαιδευτικούς να συμπληρώσουν με το χέρι το θρήσκευμα του μαθητή
Λάθος σε απολυτήρια σε σχολεία του νομού Ρεθύμνου και Χανίων
Επιστρέφουν τα απολυτήριά τους μαθητές ορισμένων σχολείων σε Ρέθυμνο και Χανιά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού έχουν το παλιό λογότυπο του υπουργείου και πρέπει να λάβουν απολυτήρια με το νέο!
Αντί του τίτλου: " ΥΠ.Ε.Π.Θ" έπρεπε να αναγράφουν Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με τη δυσάρεστη αυτή έκπληξη.
Στο Ρέθυμνο σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Γεωργουλάκη, το πρόβλημα δεν είναι μεγάλης έκτασης και σε όποιο σχολείο έχει γίνει το λάθος αυτό, τα παιδιά έχουν ενημερωθεί. «Εμείς ως Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχαμε στείλει δικό μας ενημερωτικό έγγραφο, εκτός από το έγγραφο του υπουργείου, με το οποίο εφιστούσαμε την προσοχή για να γίνει η αλλαγή. Παρόλα αυτά τα απολυτήρια τυπώθηκαν με λάθος τρόπο σε κάποια σχολεία».
Από τα απολυτήρια που δόθηκαν σε απόφοιτους Λυκείων του Νομού Χανίων, εκτιμάται ότι  σε αρκετά, ενδεχομένως και στα μισά, το λογότυπο είναι λάθος. Έτσι, ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία αλλαγής των απολυτηρίων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Τρίτη.
Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Νίκος Βεστάκης το πρόβλημα οφείλεται στο ότι"το σύστημα τυπώνει τα απολυτήρια σ’ όλη την Ελλάδα και στο νομό Χανίων βάσει του προγράμματος "Νέστορας".
Το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν αυτόματα φτιαγμένο ώστε με την αλλαγή του τίτλου του ΥΠ.Ε.Π.Θ σε Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, να έχει κάνει την αλλαγή. Έπρεπε να έχει κάνει την αλλαγή κάποιος χειροκίνητα, στο σύστημα του σχολείου του.
Με αποτέλεσμα ορισμένα σχολεία να έχουν κάνει την αλλαγή και κάποια άλλα να μην την έχουν κάνει".
Το πρόβλημα εντοπίζεται σε όλη την Ελλάδα αφού περίπου 70.000 απολυτήρια έχουν τυπωθεί λάθος, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και χρειάζεται να γίνει αυτή η αλλαγή.
Δήλωση του Ηλία Παπαχατζή, εκπροσώπου των Παρεμβάσεων – Συσπειρώσεων στο Δ.Σ της ΟΛΜΕ
Το Υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 9 Ιουλίου ζήτησε από τους Διευθυντές των Λυκείων και τους Συλλόγους Διδασκόντων να ακυρώσουν τα απολυτήρια που εξέδωσαν και να τα αντικαταστήσουν με νέα επειδή άλλαξε ο λογότυπος του υπουργείου (τον οποίο λογότυπο το ίδιο το Υπουργείο δεν είχε φροντίσει να αλλάξει μέσω του ΕΠΑΦΟΣ της υπηρεσίας δηλαδή από την οποία τυπώνουν τα έγγραφα τα σχολεία).
Αυτή η ενέργεια του Υπουργείου δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα Λύκεια καθώς απαιτεί αφενός να αναζητηθούν οι εκπαιδευτικοί στους τόπους θερινών διακοπών αφετέρου ταλαιπωρεί μαθητές – τελειόφοιτους και γονείς οι οποίοι πρέπει αφού ειδοποιηθούν να επιστρέψουν τα παλιά απολυτήρια και να πάρουν τα νέα. Το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν υποζύγια που οφείλουν αδιαμαρτύρητα να καλύπτουν τα δικά του λάθη, καταστρατηγώντας ωράρια και άδειες. Κι όλα αυτά την ώρα που ήδη έχει αρχίσει η κατάθεση των μηχανογραφικών των υποψηφίων με τις γνωστές αγωνίες των οικογενειών που σκέφτονται το μέλλον που επιφυλάσσει η κυρίαρχη πολιτική στα παιδιά τους.
Καταγγέλουμε ως Παρεμβάσεις – Συσπειρώσεις τη συγκεκριμένη ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας ως ένδειξη προχειρότητας και ανευθυνότητας. Ακόμη φαίνεται καθαρά ότι ο τύπος, για μια ακόμη φορά τρώει την ουσία.
Είμαστε υποχρεωμένοι να ρωτήσουμε: Ποιος υποτιμά, υπονομεύει και συκοφαντεί το δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς;
Παρακάτω δημοσιεύουμε καταγγελία εκπαιδευτικού από τη Δ΄ Διεύθυνση Β/βάθμιας εκπαίδευσης Αθήνας:
Στις 2:00 πμ σήμερα το βράδυ (Σάββατο ξημερώματα δηλαδή) μου τηλεφώνησε ο διευθυντής του σχολείου να μου πει πως έχει γίνει λάθος με τα απολυτήρια και τις βεβαιώσεις πρόσβασης που δώσαμε, διότι στο λογότυπο πάνω αριστερά γράφει Υπουργείο εθνικής παιδείας και όχι υπουργείο δια βίου μάθησης, και πως πρέπει να ξανατυπώσουμε όλα τα απολυτήρια και τις βεβαιώσεις.
Η ειδοποίηση για την αλλαγή αυτή ήρθε την Παρασκευή 9/7/10 με email. Όπως ξέρεις την Τρίτη 6/7/10, ημέρα άδειας για όλους μας, όλος σχεδόν ο σύλλογος πήγε στο σχολείο και εργάστηκε έως το απόγευμα για να βγουν τα απολυτήρια, οι βεβαιώσεις και οι έλεγχοι. Τώρα μας ζητείται να κάνουμε τη δουλειά αυτή από την αρχή και μάλιστα την Κυριακή(!) 11/7/10.
Τα απολυτήρια τα τυπώνουμε με το λογισμικό Νέστωρ της εταιρίας Έπαφος που συνεργάζεται με το υπουργείο. Η αλλαγή στο λογότυπο του υπουργείου θα έπρεπε να είχε γίνει στην αναβάθμιση του Νέστωρα που στάλθηκε στα σχολεία από τον Μάιο. Όμως η αναβάθμιση δεν συμπεριέλαβε την αλλαγή αυτή. Το email θα έπρεπε να είχε έρθει πριν εκδώσουμε απολυτήρια. Επιπλέον καλούμαστε να ειδοποιήσουμε όλους του γονείς, να μας επιστρέψουν τα έγγραφα, να αποσυρράψουμε τις φωτογραφίες, να τις επανασυρράψουμε στα νέα απολυτήρια και να τις ξανασφραγίσουμε!
Τέλος σαν να μην έφτανα όλα αυτά έμαθα σήμερα από τον διευθυντή του σχολείο μας ότι υπάρχει επίσημο έγγραφο από τον περιφερειάρχη που ζητά να κινηθούν διαδικασίες κατά των διευθυντών των σχολείων για το λάθος.
Η όλη διαδικασία παραβιάζει τα εργασιακά μας δικαιώματα, αποτελεί εμπαιγμό ή μάλλον στρατιωτικό καψόνι σε νεοσύλλεκτους και μοιάζει και με τιμωρία για την αποχή των βαθμολογητών. Με όσους συνάδελφους μίλησα είναι έξαλλοι.

 8-7-2010
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση για μη χρήση θερινής αδείας σε εκπαιδευτικούς»
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, σε όλα τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ της χώρας, ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης (εκτύπωσης) των απολυτήριων και των βεβαιώσεων πρόσβασης των αποφοίτων. Η εκτύπωση αυτή, γίνεται μέσω τυποποιημένης διαδικασίας η οποία εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, από το λογισμικό «Νέστωρ» της εταιρίας «Έπαφος». Αφού ολοκληρώθηκε η εκτύπωση όλων των απολυτήριων και όλων των βεβαιώσεων πρόσβασης για κάθε μαθητή σε κάθε σχολείο της χώρας, διαπιστώθηκε από… «παρατηρητικά μάτια», ότι σε όλα αυτά τα δημόσια έγγραφα, η επικεφαλίδα ήταν «Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων» και όχι «Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων», όπως θα έπρεπε, αφού αυτό είναι το νέο όνομα του Υπουργείου. Έτσι, ο όγκος εργασίας των εκπαιδευτικών σε όλα τα Λύκεια της χώρας, εξαιτίας αυτής της ανευθυνότητας του Υπουργείου και της συνεργαζόμενης με αυτό εταιρίας, διπλασιάστηκε. Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να εκτυπωθούν τόσες χιλιάδες απολυτήρια και βεβαιώσεις πρόσβασης σε όλους τους αποφοίτους, το κόστος είναι τεράστιο. Περιττά έξοδα λοιπόν σε μια εποχή που η χρηματοδότηση των σχολείων είναι υποτυπώδης συγκριτικά με άλλα χρόνια, ενώ τα πάγια έξοδα μιας σχολικής μονάδας, συνεχώς αυξάνονται (πετρέλαια το χειμώνα, ΔΕΗ, ΟΤΕ, γραφική ύλη, χαρτικά, αναλώσιμα υλικά, υλικά καθαρισμού κτλ.)
Με έγγραφο του το ΥΠΔΒΜΘ, καθορίζει πως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών, την Τρίτη 6/7/2010, όπου κλήθηκαν να συνεδριάσουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων όλων των ΓΕΛ της χώρας, από εκεί και πέρα στα σχολεία θα παραμείνουν μόνο δυο άτομα. Ο Διευθυντής ή ο Υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας και ένας ακόμη καθηγητής ο οποίος χειρίζεται το ηλεκτρονικό λογισμικό «Νέστωρ». Οι μέρες για την απασχόληση αυτών των δύο ατόμων είναι η Πέμπτη 8/7/2010 και η Παρασκευή 9/7/2010. Με έκπληξη λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως η Τετάρτη 7/7/2010 για το Υπουργείο θεωρείται κενή ημέρα όπου τα σχολεία δεν χρειάζεται να είναι ανοικτά (άσχετα αν εκείνη την ημέρα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων). Τελικά χάρη στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίνει το σύνολο των εκπαιδευτικών της χώρας, οι περισσότεροι πήγαν στα σχολεία τους και τις τέσσερις ημέρες, άσχετα αν είχε ξεκινήσει η περίοδος των θερινών διακοπών τους, ώστε να βοηθήσουν στην τόσο σημαντική και υπεύθυνη εργασία, η οποία σίγουρα δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί μόνο από δύο ανθρώπους, ειδικά όταν τα περισσότερα σχολεία δεν διαθέτουν βοηθητικό προσωπικό (επιστάτες και γραμματείς).
Ερωτάται η κ. Υπουργός
1. Πότε θα σταματήσει επιτέλους η προχειρότητα με την οποία το ΥΠΔΒΜΘ, αντιμετωπίζει τόσο σημαντικές διαδικασίες όπως η χρηματοδότηση των σχολείων καθώς επίσης η έκδοση σωστών απολυτηρίων και βεβαιώσεων πρόσβασης;
2. Πως ήταν δυνατόν, μέσα σε μια ημέρα, την Τρίτη 6/7/2010 να εκτυπωθούν (και μάλιστα δυο φορές λόγω του λάθους στο λογότυπο του Υπουργείου) όλα τα απολυτήρια ώστε να υπογραφούν από το Σύλλογο Διδασκόντων του κάθε σχολείου; Είναι ευνόητο πως όλοι οι εκπαιδευτικοί αναγκαστικά πήγαν στα σχολεία τους τουλάχιστον δυο ημέρες. Την Τρίτη 6/7/2010 και την Τετάρτη 7/7/2010.
Θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί τη νόμιμη αποζημίωση που καθορίζεται από την παρ.7 (περ.α) του αρθ.1 του Νόμου 2909/01 και την υπ’αριθμ. 2/42024/0022/24-08-2001 ΚΥΑ ΥΠΕΠΘ και Υπ.Οικ. (ΦΕΚ 1122τ.Β΄) για τις δύο ημέρες που απασχολήθηκαν, μιας και ήταν αδύνατο να τελειώσουν οι εργασίες μόνο σε μια μόνο ημέρα που όριζε η Υπουργική Απόφαση;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος
Βουλευτής Έβρου
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου