13/7/10

«Οχι» στην απαγόρευση της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ

 Το Ανώτατο Δικαστήριο θεωρεί ότι είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το Σύνταγμα

The Economist


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αναίρεσε την απόφαση που αφορούσε την απαγόρευση της οπλοκατοχής στο Σικάγο. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με πέντε ψήφους υπέρ και τέσσερις κατά, απηχεί ανάλογη απόφαση του 2008, σύμφωνα με την οποία αναιρέθηκε η απαγόρευση της οπλοκατοχής στη Ουάσιγκτον. 
Οι ίδιοι δικαστές ψήφισαν κατά τον ίδιο τρόπο, με τη διαφορά ότι στη θέση του φιλελεύθερου δικαστή Ντέιβιντ Σάουτερ, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε, ψήφισε η δικαστής Σόνια Σοτομαγιόρ, την οποία διόρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου για την Ουάσιγκτον, η απαγόρευση της οπλοκατοχής παραβίαζε κατάφωρα το δεύτερο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος, οπότε το μόνο πραγματικό ζήτημα που ετίθετο ήταν κατά πόσον αυτή η απόφαση δεσμεύει τις Πολιτείες, τις πόλεις, αλλά και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Δεδομένου δε ότι το δικαστήριο έχει κατ' επανάληψιν αποφανθεί πως τα δικαιώματα των πολιτών τα οποία ορίζονται από τα δέκα πρώτα άρθρα του αμερικανικού Συντάγματος επεκτείνονται και σε χαμηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης, η πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν προκαλεί, πράγματι, καμία έκπληξη.
Γεγονός το οποίο μας ωθεί να αναλογιστούμε σχετικά με τα όρια της εξουσίας του κ. Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ελέγχει τον Λευκό Οίκο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει την ισορροπία στο Ανώτατο Δικαστήριο, μπορεί να αλλάξει την Αμερική μόνο μέχρις ενός σημείου. Είναι πιθανόν ότι αυτή η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου -οι 5 δικαστές που ψήφισαν υπέρ της αναίρεσης της απαγόρευσης της οπλοκατοχής και οι 4 που ψήφισαν κατά- μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη μεταρρύθμιση της Yγείας την οποία προωθεί ο κ. Ομπάμα. Επίσης, περισσότερες από 20 Πολιτείες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν ότι το να απαιτείται από τους πολίτες να έχουν ασφάλιση Yγείας παραβιάζει το Σύνταγμα. Ο διορισμός στο Ανώτατο Δικαστήριο της δικαστού Ελενας Κέιγκαν δεν πρόκειται να αλλάξει πολλά πράγματα, διότι εάν ο διορισμός της εγκριθεί από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, η δικαστής Κέιγκαν θα αντικαταστήσει έναν ακόμη φιλελεύθερο δικαστή, τον Τζον Πολ Στίβενς. Και καθώς οι πολιτικές της θέσεις είναι ασαφείς, ο διορισμός της μπορεί να σηματοδοτήσει μια ελαφρά στροφή προς τα Δεξιά. Εκτός κι αν κερδίσει και δεύτερη προεδρική θητεία, ο κ. Ομπάμα, στη λήξη της πρώτης θητείας του, αναμένεται να αφήσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ περίπου όπως το βρήκε, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους.
Η σταθερότητα, ωστόσο, των πρόσφατων αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για την οπλοκατοχή δεν τις καθιστά και σωστές. Δεν έχετε δικαίωμα να φέρετε το όπλο σας στο Mall of Americas, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στον κόσμο. Ούτε μπορείτε να φέρετε όπλο στο Καπιτώλιο ούτε, ευτυχώς, σε πολλά σχολεία, εκκλησίες και νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν έχετε, επίσης, δικαίωμα να αγοράσετε πυρηνικό όπλο ούτε οπλοπολυβόλα. Αν είστε εγκληματίας, δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να φέρετε όπλο, παρ' ότι οι εγκληματίες δεν αναφέρονται, εξ όσων γνωρίζουμε, πουθενά στο δεύτερο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος. Η Αμερικανική Εθνική Ενωση Οπλων ισχυρίζεται ότι έχει εντοπίσει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 20.000 (!) ισχύοντες νόμους οι οποίοι ελέγχουν την οπλοκατοχή σε επίπεδο ομοσπονδιακού κράτους και σε επίπεδο Πολιτειών.
Με άλλα λόγια, το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλο έχει παραβιαστεί εδώ και αρκετά χρόνια και ακόμη και την περίοδο που πρόεδρός του ήταν ο δικαστής Ρόμπερτς, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ενδιαφερόταν να ελέγξει όλους τους ενοχλητικούς περιορισμούς στην οπλοκατοχή. Στην πραγματικότητα, ο Σάμιουελ Αλίτο, ο δικαστής που κυρίως συνέταξε την τωρινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δήλωσε ότι η απόφασή του δεν καταργεί την δυνατότητα των τοπικών δικαστηρίων να δίνουν λύσεις σε κοινωνικά προβλήματα τα οποία άπτονται των τοπικών αναγκών και των αξιών των συγκεκριμένων κοινωνιών. Από το 2008, η Ουάσιγκτον έχει καταρτίσει μακρύ κατάλογο με τις προϋποθέσεις για όσους επιθυμούν να φέρουν όπλο. Δεν θα βρείτε, όμως, ούτε λέξη γι' αυτά, στο δεύτερο άρθρο του αμερικανικού Συντάγματος.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου