13/7/10

Κοινοβουλευτικό κόλπο: Κρυφές «αυξήσεις» μέσω... επιτροπών


Οι βουλευτές αντιμετώπισαν τη μείωση των αποδοχών τους από τη συμμετοχή στις κονοβουλευτικές επιτροπές αυξάνοντας τις συνεδριάσεις!


Στις... ψυχολογικές θυσίες μαζί, στις οικονομικές χώρια. Αυτό φαίνεται πως είναι το μότο των «300» της Βουλής απέναντι στις δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων των πολιτών που επέρχονται το τελευταίο διάστημα, αφού σε κάποιες -ακραίες- περιπτώσεις το... μεροκάματο του βουλευτή ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, αμοιβή που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα αντίστοιχο μεροκάματο των περιβόητων golden boys.

Μπορεί λοιπόν όλοι οι βουλευτές να καλούνται στις περιφέρειές τους να δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες και τους ψηφοφόρους τους για τις χωρίς τέλος περικοπές και πολλοί από αυτούς να υποστηρίζουν ότι και σ' εμάς οι περικοπές ήταν σημαντικές, όμως τα στοιχεία άλλα δείχνουν.
Το μηνιάτικο των βουλευτών όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά, αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις αυξήθηκε. Ο τρόπος είναι πολύ απλός. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι συνεδριάσεις των διαρκών και των μόνιμων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής από τις οποίες κάθε βουλευτής-μέλος παίρνει 255 ευρώ (αντί για 300 ευρώ που ίσχυε πριν από τις μειώσεις). Με τον τρόπο αυτόν τα 255άρια πέφτουν? βροχή σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια.

Οι παραγωγικοί
Οι πιο ευνοημένοι είναι οι βουλευτές που μετέχουν σε παραγωγικές επιτροπές, όπως Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα «χρυσού» μεροκάματου που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ για τους βουλευτές είναι η τριπλή συνεδρίαση επιτροπής την Τετάρτη.
Που σημαίνει 765 ευρώ για τον κάθε βουλευτή-μέλος της επιτροπής, συν τη μισθολογική του αντιστοιχία, το βουλευτικό μεροκάματο, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Μια άλλη... πρακτική είναι η σημαντική αύξηση των κοινών συνεδριάσεων των επιτροπών για κάποιες ενημερώσεις υπουργών ή για κάποια σημαντικά νομοσχέδια, κάτι που σημαίνει διπλάσιο αριθμό αμοιβών, αφού οι βουλευτές από περίπου 50 ξεπερνούν τους 100. Η αύξηση του ρυθμού συνεδριάσεων των επιτροπών είναι θεαματική σε σχέση με πέρυσι, όπου στη διάρκεια μιας εβδομάδας δεν ξεπερνούσαν τις 20, ενώ εφέτος σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά ακόμα και τις 35.
Υπάρχουν δε μέρες που οι επιτροπές ξεπερνούν τον διψήφιο αριθμό, όπως την περασμένη Τρίτη όπου είχαν προγραμματιστεί να συνεδριάσουν 11 επιτροπές. Κι όταν υπάρχουν κάποιοι βουλευτές οι οποίοι συμμετέχουν σε τρεις κοινοβουλευτικές επιτροπές και πολλοί βουλευτές που συμμετέχουν σε δύο, είναι προφανές ότι όχι μόνο βρέθηκε τρόπος να? ρεφαριστεί η? χασούρα από τις περικοπές των μισθών και των επιδομάτων τους (υπολογίζεται σε περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως), αλλά φαίνεται πως υπάρχει και? κέρδος.
Προφανώς για τον λόγο αυτό, στις προθέσεις του προέδρου της Βουλής είναι στις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν επί του Κανονισμού του Κοινοβουλίου να τεθεί πλαφόν και κανόνες στις παρουσίες των βουλευτών στις επιτροπές.
Ο λογαριασμός
Τα νούμερα από τις δαπάνες της Βουλής για τις αμοιβές των βουλευτών εξαιτίας της συμμετοχής τους στις κοινοβου λευτικές επιτροπές είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2010 (Ιανουάριο έως και Απρίλιο) η Βουλή έχει καταβάλει στους βουλευτές που συμμετέχουν στις επιτροπές 1,67 εκατ. ευρώ, ενώ μόνο τον Μάρτιο, το κόστος των αμοιβών έφτασε τις 590.000 ευρώ. Αν δε συνυπολογιστεί και το κόστος των δύο προηγούμενων μηνών (Μάιος-Ιούνιος) που το κόστος του ξεπερνά τις 500.000 ευρώ τον μήνα, το συνολικό κόστος για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου υπερβαίνει τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρυσι υπολογίζεται περίπου στο μισό, αν και η αποζημίωση για κάθε παρουσία βουλευτή σε συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής αμειβόταν με 300 ευρώ και όχι με 255.
ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ: Εκρηξη «δουλειάς» τον Μάρτιο μετά το «μαχαίρι»
Αναλυτικά, η... πορεία των δαπανών για αποζημίωση βουλευτών στις Επιτροπές εξελίχθηκε ως εξής: Ιανουάριος 260.000 ευρώ, Φεβρουάριος 380.000 ευρώ, Μάρτιος (είναι ο μήνας που άρχισε να ισχύει η μείωση του 15%) 590.000 ευρώ και Απρίλιος 440.000 ευρώ. Τον μήνα Μάιο πραγματοποιήθηκαν 42 συνεδριάσεις Επιτροπών με... ριγμένη, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο, την Επιτροπή Οικονομικών.
Πραγματοποίησε μόλις δύο συνεδριάσεις, αναγκάζοντας τα μέλη της να τα βγάλουν πέρα με τις... αποταμιεύσεις που έκαναν από τους προηγούμενους μήνες. Διότι η εν λόγω Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει 14 συνεδριάσεις τον μήνα Μάρτιο. Στους κερδισμένους περιλαμβάνονται και τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που είχαν 6 συνεδριάσεις τον Μάιο, 16 τον Απρίλιο και 13 τον Μάρτιο. Στον αντίποδα βρίσκεται η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με μια συνεδρίαση τον Μάιο, δύο τον Απρίλιο και τρεις τον Μάρτιο.
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ: Εχουν ήδη διατεθεί από το ταμείο 2,7 εκατομμύρια ευρώ
Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι κατά την περσινή περίοδο η Βουλή -με χαρακτηριστικά άκομψο τρόπο- ολοκλήρωσε στα μέσα Μαΐου τις εργασίες της Ολομέλειας διά της κυβερνητικής απόφασης με πρόφαση τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ετσι οι συνεδριάσεις των επιτροπών ήταν από τον Μάιο ιδιαίτερα περιορισμένες. Ωστόσο, κατά τη λειτουργία των θερινών τμημάτων μπορεί να είναι λιγότερες οι συνεδριάσεις των επιτροπών, τα 300άρια πέρσι, ή τα 255άρια εφέτος καταβάλλονται όμως και για τις συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Ολομέλειας, κάθε φορά επί των 100 βουλευτών που συμμετέχουν στα τρία τμήματα.
Πάντως, το ίδιο κονδύλι (5.503.500 ευρώ) για τις αμοιβές επιτροπών και θερινών τμημάτων προϋπολογίστηκε το 2009 και το 2010, ενώ για το πρώτο 9μηνο του 2009 είχαν διατεθεί 3.453.080 ευρώ.
Οταν το πρώτο 6μηνο του 2010 έχουν ήδη διατεθεί πάνω από 2,7 εκατομμύρια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το φετινό κόστος θα υπερβεί κατά πολύ το περσινό και μάλιστα όταν η αποζημίωση του κάθε βουλευτή για καθεμία συνεδρίαση έχει μειωθεί κατά 45 ευρώ (από 300 στα 255).
Πηγή: Έθνος (Γιάννα Μπαλή - Γιώργος Πίκουλας) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου