31/7/10

Κίνημα κόντρα στα τυποποιημένα προϊόντα

Κάν’ το μόνος σου χωρίς να φωνάξεις κάποιον ειδικό ή αγόρασέ το χωρίς να το έχεις δει στην τηλεόραση». Για τους Pro-Am (Professional Amateurs) ή «Επαγγελματίες - Ερασιτέχνες» στα ελληνικά, η χειροτεχνία, το μεράκι και η αποστροφή για τη μαζική παραγωγή είναι τρόπος ζωής.
Πρόκειται για μια ποικιλόμορφη κοινότητα που ενώνει καλλιτέχνες, μουσικούς, σχεδιαστές, εφευρέτες, τεχνίτες και απλούς πολίτες, οι οποίοι θέλουν να αντισταθούν στα βιομηχανοποιημένα, κοινότυπα προϊόντα, δημιουργώντας μόνοι τους κάτι ξεχωριστό: από ρούχα, τσάντες, κοσμήματα και έπιπλα μέχρι μουσική και γκάτζετ.
Η νοοτροπία των Pro-Am είναι απλή: παραγωγή με φαντασία χωρίς τη μεσολάβηση των πολυεθνικών και μια? κολλητική διάθεση για δημιουργία που κερδίζει οπαδούς σε πολλές χώρες.
Αντιστέκονται
Στην εξάπλωση του κινήματος που λέει «όχι» στη μαζική παραγωγή έχει συμβάλλει καθοριστικά το Ιντερνετ και ιδιαίτερα ιστοσελίδες όπως το www.etsy.com, το οποίο κάποιοι αποκαλούν «αντι-eBay» (το γνωστό σάιτ δημοπρασιών) ή «eBay του χειροποίητου».


Η ιδέα για το etsy.com, μια διαδικτυακή αγορά που θα συνέδεε ερασιτέχνες δημιουργούς και συνειδητοποιημένους καταναλωτές, γεννήθηκε το 2005 στο μυαλό του 29χρονου σήμερα Ρομπ Κάλιν, ο οποίος αναζητούσε έναν τρόπο για να πουλήσει τις ξύλινες κατασκευές του. Από ταπεινός ιστότοπος έχει εξελιχθεί στο ταχύτερα αναπτυσσόμενο σάιτ αγοραπωλησιών για χειροποίητα και βίνταντζ είδη.
Οι δημιουργοί που είναι μέλη της κοινότητας του etsy διαθέτουν το δικό τους εικονικό κατάστημα, όπου έχουν την ευκαιρία να προβάλουν τη δουλειά τους, εκθέτοντας ρούχα, τσάντες, αξεσουάρ κ.ά.
Ανθρωποι της διπλανής πόρτας: Κάνουν το χόμπι τους προσοδοφόρο επάγγελμα
H ιστοσελίδα  www.etsy.com χρεώνει 20 σεντς για κάθε αντικείμενο που προβάλλεται στο σάιτ, ενώ κρατά προμήθεια 3,5% από κάθε πώληση. Ενδεικτικό της δυναμικής είναι ότι μόνο τον περασμένο Ιούνιο πουλήθηκαν 1,2 εκατ. προϊόντα, αξίας 22,1 εκατ. δολ. ενώ τα μέλη ξεπερνούν τα 5 εκατ. Φοιτητές, υπάλληλοι, νοικοκυρές και πολλοί άλλοι δεξιοτέχνες συνδυάζουν τη δουλειά τους με το etsy, ώστε να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα και να νιώθουν ταυτόχρονα δημιουργικοί.
Τολμηροί
Ωστόσο κάποιοι από τους ανεξάρτητους πωλητές αποδείχθηκαν ακόμη πιο τολμηροί και άφησαν την κανονική τους δουλειά, μετατρέποντας το χόμπι τους σε επάγγελμα.
Τα αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εντυπωσιακά. Ακόμη και οι «New York Times» ασχολήθηκαν με μια γυναίκα ονόματι Γιόκου Γκιμπράν, η οποία παραιτήθηκε από τη δουλειά της προκειμένου να ζήσει το όνειρό της: πουλώντας πλεκτά κασκόλ και αξεσουάρ στο etsy κατόρθωσε να βγάλει 140.000 δολάρια σε έναν χρόνο. Με αφορμή τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα, αρκετοί επισημαίνουν ότι το σάιτ έχει ξεφύγει από το προφίλ του μικρού και ταπεινού.
Ο ιδρυτής του, Ρομπ Κάλιν πάντως υποστηρίζει: «Το ζήτημα είναι να παραμείνεις ανθρώπινος όσο αναπτύσσεσαι. Το etsy αποτελείται από εκατοντάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις και θέλω να διατηρήσω αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο σε ό,τι κάνουμε». Οπως λέει στη «Wall Street Journal», το όραμά του συνοψίζεται στα εξής: «Αντί να αφήνουμε την οικονομία να υπαγορεύει τη συμπεριφορά των κοινοτήτων, να ενδυναμώσουμετις κοινότητες ώστε να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των οικονομιών».
Αλλες ιστοσελίδες στις οποίες πωλούνται χειροποίητες κατασκευές είναι:  www.artfire.com, www.1000market.com, http://en.dawanda.com,www.artflock.com.
Πηγή: Έθνος (Δημήτρη Ραγια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου