8/7/10

e-θισμένα τα Ελληνόπουλα


Το 35,8% των αιτημάτων στη γραμμή βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» αφορούσε προβλήματα εξάρτησης στο Διαδίκτυο. Λιγότερες οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες και εκβιασμό. Γονείς η συντριπτική πλειονότητα των καλούντων 

Κολλημένοι... με το Διαδίκτυο είναι οι έφηβοι στη χώρα μας, καθώς τα κρούσματα της εξάρτησης από τον ανεξάντλητο κόσμο του Iντερνετ καταγράφουν αυξητική τάση ακόμη και σε μικρά παιδιά. 
Ενδεικτικό είναι πως η γραμμή βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ» του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου δέχθηκε τους πρώτους 10 μήνες λειτουργίας της (Αύγουστος 2009 - Μάιος 2010) 982 αιτήματα μέσω τηλεφώνου ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκ των οποίων το 35,8% αφορούσε προβλήματα εξάρτησης.
Λιγότερες ήταν οι καταγγελίες για οικονομικές απάτες, επικίνδυνο περιεχόμενο, βία, εκφοβισμό ή κλοπή προσωπικών δεδομένων, ανορεξία και αποπλάνηση ανηλίκων, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των καλούντων (85,5%) ήταν ενήλικοι, κυρίως γονείς. 
«Το 10% των περιστατικών που ζητούν βοήθεια από το τηλέφωνο προσέρχονται στις δομές υποστήριξης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) στο Αγλαΐα Κυριακού», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Κορμάς, επιστημονικός συνεργάτης της ΜΕΥ και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. 

Στην ίδια Μονάδα παρακολουθούνται σήμερα πάνω από 80 παιδιά με συμπτώματα κατάχρησης του Διαδικτύου. Τα αγόρια φαίνεται πως δεν ξεκολλούν από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια (on line games), ενώ τα κορίτσια προτιμούν τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, chat rooms κ.ά.). «Αν και η πρόσβαση στο Facebook επιτρέπεται μετά τα 13, έχουμε δεχτεί καταγγελίες από γονείς παιδιών Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, τα οποία έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού ή εκβιασμού στο Facebook. Προφανώς αυτά τα 11χρονα και 12χρονα παιδιά βρίσκονται εκεί με ψεύτικα προφίλ», επισημαίνει ο κ. Κορμάς. 
Οι αναφορές, συμπληρώνει ο ίδιος, για προβλήματα στο Facebook -όπως ανάρτηση προσωπικών δεδομένων από τα παιδιά, δημιουργία γκρουπ με ύβρεις εναντίον καθηγητών ή άλλων παιδιών, αποπλάνηση, παρενόχληση- έχουν πολλαπλασιαστεί. Η Γραμμή Βοηθείας απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.ά.). Μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το προσωπικό της γραμμής στον αριθμό 800 11 800 15 από Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 15:00 ή στο help@saferinternet.gr. 
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου