8/7/10

Greenpeace vs εταιρειών για αποψίλωση της Ινδονησίας και «πολτοποίηση του πλανήτη»

H Greenpeace κατηγορεί τον όμιλο χαρτοπολτού Sinar Mas για εκτεταμένη αποψίλωση των δασών της Ινδονησίας, ενώ τονίζει ότι οι ξένες εταιρείες τις οποίες προμηθεύει με χαρτί, συμβάλλουν επίσης στο περιβαλλοντικό έγκλημα και «πολτοποιούν τον πλανήτη».

Επισημαίνεται ότι στους εταιρικούς πελάτες του ομίλου Sinar Mas  συγκαταλέγεται η αλυσίδα εστιατορίων KFC και τα σουπερ μαρκετ Walmart.
«Η Asia Pulp Paper, θυγατρική του ομίλου Sinar Mas, καταστρέφει αμείλικτα τα τροπικά δάση, οδηγώντας τα είδη σε εξαφάνιση, γεγονός που αναμένεται να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ινδονησίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», καταγγέλλει η Greenpeace.
«Οι δεσμεύσεις του ομίλου Sinar Mas για αειφορία δεν αξίζουν ούτε το χαρτί στο οποίο γράφτηκαν και κάποιες από τις μεγαλύτερες φίρμες παγκοσμίως κυριολεκτικά πολτοποιούν τον πλανήτη αγοράζοντας από τη Sinar Mas και τη θυγατρική της, την Asia Pulp Paper», ανέφερε εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ΜΚΟ.

Στην έκθεσή της με τίτλο «Πώς η Sinar Mas πολτοποιεί τον πλανήτη», η Greenpeace καταγγέλλει ότι αγοράζοντας από τον όμιλο Sinar Mas, οι πολυεθνικές εταιρείες ενισχύουν την περιβαλλοντική καταστροφή στην Ινδονησία.
Ο όμιλος Sinar Mas, που περιλαμβάνει και μια εταιρεία παραγωγής φοινικέλαιου, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο στόχαστρο της Greenpeace, που δίνει αγώνα κατά της αποψίλωσης των δασών.
Όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση, η αποψίλωση εκτάσεων για καλλιέργεια φοινικόδεντρων και παραγωγή προϊόντων χαρτιού «καταστρέφει μακροχρόνια τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, τα οικοσυστήματα, τα σπάνια είδη που κατοικούν σε αυτά και το περιβάλλον γενικότερα».
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Greenpeace, το μορατόριουμ που υπέγραψαν Νορβηγία και Ινδονησία τον Μάιο και το οποίο προβλέπει δαπάνες ύψους ενός δισ. δολαρίων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχει «παραθυράκια» που επιτρέπουν στον όμιλο Sinar Mas να συνεχίσει την αποψίλωση δασικών εκτάσεων.
Η Ινδονησία συγκαταλέγεται στις χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές παγκοσμίως εξαιτίας της αποψίλωσης δασικών εκτάσεων ώστε να γίνουν μονοκαλλιέργειες. Μεγάλο ρόλο παίζει επίσης και η παράνομη υλοτομία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ινδονησία πάντα δεχόταν οξεία κριτική από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση για αναποτελεσματική πολιτική και αδυναμία επιβολής του νόμου.
Πηγές: CNN, AFP 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου