8/7/10

H σκοτεινή πλευρά της πασαρέλας...

Αρκετές είναι οι αυτοκτονίες που έχουν συγκλονίσει τον κόσμο της μόδας και εγείρουν πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τα αίτια που τους οδηγούν στον θάνατο

Το σκοτεινό πρόσωπό του έδειξε για άλλη μία φορά ο κόσμος της μόδας, μετά την αυτοκτονία πριν από δέκα ημέρες του Γάλλου Τομ Νικόν, μοντέλου που είχε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, όπως Burberry, Versace, Louis Vuitton και Hugo Boss. 
Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς αυτοκτονιών μοντέλων αλλά και του τρομερού παιδιού της μόδας, του μόδιστρου Αλεξάντερ ΜακΚουίν, που έχουν συγκλονίσει τον χώρο της μόδας και που έχουν εγείρει πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τα αίτια που οδηγούν νέους, όμορφους, πλούσιους και πετυχημένους νέους ανθρώπους στην αυτοκτονία.
Μια επιστημονική απάντηση δόθηκε πέρυσι όταν δημοσιεύτηκε έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα πως όταν κανείς τα έχει όλα -λεφτά, δόξα και ομορφιά- μπορεί να είναι στην πραγματικότητα δυστυχισμένος.
«Οι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι σημαντικό να έχουν στόχους και πως θα είναι ευτυχισμένοι όταν τους εκπληρώσουν», επισημαίνεται, «ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους τους στόχους», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Εντουαρντ Ντέτσι, καθηγητής Ψυχολογίας.
«Παρόλο που η επικρατούσα κουλτούρα δίνει έμφαση στον πλούτο και στη δόξα, δεν σημαίνει πως αυτά οδηγούν στην ευτυχία. Αντιθέτως, όσους πιο πολλούς υλιστικούς στόχους εκπληρώνουν οι άνθρωποι τόσο πιο αρνητικά συναισθήματα τρέφουν, όπως ντροπή, θυμό και άγχος».
Αυτά τα συμπεράσματα σαφώς δίνουν μια απάντηση για το αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών μοντέλων, ενώ και ο διάσημος μόδιστρος Τζόρτζιο Αρμάνι πρόσθεσε και ακόμα μία δικιά του εξήγηση: «Ο κόσμος της μόδας σχετίζεται με τη νιότη, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να νομίζουν ότι η ζωή τελειώνει στα 22».
Αλλα μοντέλα προσθέτουν τη δικιά τους εξήγηση, τονίζοντας πως ο κόσμος της μόδας είναι πολύ σκληρός και πως πολύ συχνά χάνουν κάποια δουλειά χωρίς καν οι υπεύθυνοι να τους ρίξουν μια δεύτερη ματιά ή απορρίπτοντάς τους με προσβλητικά για την εμφάνισή τους σχόλια. 
Ο Τομ Νικόν (φ1), που έπεσε από τον τέταρτο όροφο της πολυκατοικίας που έμεινε στο Μιλάνο, δεν άφησε σημείωμα και, όπως ισχυρίζονται οι γνωστοί του, υπέφερε από κατάθλιψη μετά τον πρόσφατο χωρισμό του, είναι το τελευταίο θύμα της... μόδας.
Τον περασμένο μήνα, το σούπερ μόντελ από τη Γαλλία Νοεμί Λενουάρ (φ2) και πρώην φίλη του ποδοσφαιριστή Κλοντ Μακελελέ, με τον οποίο έχει έναν γιο, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει παίρνοντας χάπια. Στενοί φίλοι από το περιβάλλον του 30χρονου μοντέλου υποστηρίζουν πως η Νοεμί δεν άντεξε την πίεση το τελευταίο διάστημα, καθώς ο νυν αγαπημένος της Καρλ Χίρσμαν κατηγορείται για εκβιασμούς.
Τον Απρίλιο, ο Αμερικανός Αμπρόουζ Ολσεν βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Είχε εμφανιστεί σε πολλές διαφημίσεις, κυρίως εσωρούχων, και σε αρκετές επιδείξεις κυρίως Αμερικανών σχεδιαστών. Οπως και ο Νικόν, δεν άφησε σημείωμα με το οποίο να εξηγεί τους λόγους της αυτοκτονίας του και οι περισσότεροι φίλοι του δήλωσαν πως φαινόταν «απόλυτα ευτυχισμένος».
Τον ίδιο μήνα αυτοκτόνησε πηδώντας από τον έκτο όροφο της πολυκατοικίας της στην Μπογκοτά της Κολομβίας το μοντέλο και τηλεοπτική παρουσιάστρια Λίνα Μαρουλάντα (φ3). Οι πληροφορίες την ήθελαν εξαιρετικά στρεσαρισμένη εξαιτίας του διαζυγίου της από τον δεύτερο άνδρα της, Κάρλος Ονιάτε, τον οποίο είχε παντρευτεί μόλις πριν από τρεις μήνες.
Πριν από έναν χρόνο έπεσε από τον ένατο όροφο της πολυκατοικίας όπου έμενε στο Μανχάταν η 20χρονη Ρουσλάνα Κορσούνοβα (φ4), ένα από τα ομορφότερα μοντέλα της νέας γενιάς. Σύμφωνα με την αστυνομία, το σούπερ μοντέλο, που καταγόταν από το Καζακστάν, αυτοκτόνησε.
Τον Απρίλιο του 2009 βρέθηκε κρεμασμένη στο διαμέρισμά της στη Σεούλ η Γου Σεούνγκ Γεόν (φ5). Μοντέλο κι ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο κάνοντας συχνές εμφανίσεις σε τηλεοπτικά σποτ και διαφημίσεις σε περιοδικά, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε σε μικρούς ρόλους σε ταινίες του Χόλιγουντ. Λίγο πριν από την αυτοκτονία της, ακολουθούσε θεραπεία για την κατάθλιψη στην οποία είχε περιπέσει ύστερα από μια σειρά αποτυχημένων οντισιόν. Πριν από την αυτοκτονία της έστειλε ένα μήνυμα στην αδελφή της ζητώντας της «συγνώμη», ενώ άφησε σημείωμα και στο ημερολόγιό της προς την οικογένειά της, λέγοντας πως «λυπάται που φεύγει τόσο νωρίς».
Επτά μήνες μετά, τον Νοέμβριο του 2009, βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιό της στο Παρίσι η 20χρονη Νταούλ Κιμ (φ6), επίσης μοντέλο από τη Νότιο Κορέα. Είχε εμφανιστεί σε πολλά ντεφιλέ και διεθνείς πασαρέλες στο πλαίσιο επιδείξεων μόδας διάσημων οίκων μόδας, όπως Chanel, Alexander McQueen και Vivienne Westwood. Πληροφορίες την έφεραν να υποφέρει από κατάθλιψη.
Το 2004 βρέθηκε απαγχονισμένη στο διαμέρισμά της στη Μουμπάι (Βομβάη) της Ινδίας η Ναφίσα Τζόσεφ (φ7), μοντέλο και παρουσιάστρια στο ινδικό MTV. Το 1997 είχε στεφθεί Μις Ινδία και είχε φτάσει στην τελική πεντάδα του διαγωνισμού Μις Υφήλιος. Αυτοκτόνησε ενώ ετοιμαζόταν να παντρευτεί τον επιχειρηματία Γκαουτμάν Καντούχα και, σύμφωνα με τους γονείς της, η Τζόσεφ οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα επειδή αναβλήθηκε ο γάμος, όταν η κοπέλα ανακάλυψε πως ο μέλλοντας σύζυγός της ήταν ακόμα παντρεμένος.
Η Λόις Χάμιλτον, τοπ μόντελ του πρακτορείου Φορντ τη δεκαετία του ‘70, κόσμησε τα εξώφυλλα πολλών περιοδικών, όπως Cosmpolitan, Vogue, Paris Match και Glamour, δούλεψε για μεγάλους οίκους, ενώ στη συνέχεια πέρασε με επιτυχία και στον χώρο της τηλεόρασης, ενώ έγραψε και πολλά βιβλία. Στις 23 Δεκεμβρίου του 1999 κλειδώθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της στο Ρίο ντε Τζανέιρο, πήρε πολλά χάπια και έβαλε το κεφάλι της σε μία πλαστική σακούλα. Πέθανε λίγα λεπτά αργότερα. Οι οικείοι της ισχυρίστηκαν πως έπασχε από κατάθλιψη, επειδή την ενοχλούσαν τα τραύματα που είχε υποστεί σε τροχαίο έναν χρόνο πριν. Ηταν 56 χρόνων
Η Μαργκό Χέμινγουεϊ (φ8), εγγονή του διάσημου συγγραφέα Ερνεστ Χέμινγουεϊ, ήταν το πρώτο μοντέλο που υπέγραψε συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων τη δεκαετία του ‘70, προκειμένου να διαφημίσει το άρωμα του Faberge σε πολλά εξώφυλλα, ενώ η αμερικάνικη Vogue τη χαρακτήρισε το 1975 ως «το σούπερ μοντέλο της Νέας Υόρκης». Την 1η Ιουλίου του 1996, μία ημέρα πριν από την επέτειο της αυτοκτονίας του παππού της, αυτοκτόνησε στο σπίτι της από υπερβολική δόση χαπιών. Ηταν 42 ετών.
Αλεξάντερ ΜακΚουίν - Oξύθυμος αλλά και ευαίσθητος
Αντιδραστικός, φοβερά οξύθυμος, χαρισματικός, ήταν μερικά από τα επίθετα που ακολουθούσαν τον μόδιστρο Αλεξάντερ ΜακΚουίν. Από το 1996 έως το 2003 βραβεύτηκε τέσσερις φορές ως ο καλύτερος Βρετανός σχεδιαστής μόδας, ενώ το 2003 βραβεύτηκε ως σχεδιαστής της χρονιάς. Προηγουμένως, το 2001, είχε τσακωθεί μέσα στον οίκο Givenchy και είχε αποχωρήσει, διότι, κατά δήλωσή του, στον οίκο καταπίεζαν τη δημιουργικότητά του. 
Παράλληλα, διατηρούσε προσωπικό οίκο με το όνομά του, τον οποίο το 2000 εξαγόρασε σε ποσοστό 51% ο όμιλος Gucci. 
Τον Φεβρουάριο το τρομερό παιδί της μόδας ξάφνιασε για ακόμα μία φορά -την τελευταία- τον κόσμο, αυτοκτονώντας. Βρέθηκε απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο, αφού -όπως λέγεται- δεν είχε καταφέρει να ξεπεράσει τον θάνατο της μητέρας του, Τζόις, που είχε πεθάνει εννέα ημέρες πριν από την αυτοκτονία του. Η τέφρα του, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, διασκορπίστηκε στο νησάκι Σκάι, που βρίσκεται δυτικά της Σκοτίας.
Πηγή: Έθνος (
Χρυσούλα Κατσαρού)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου