19/8/10

Στον... αφρό 10.000 άγνωστοι θαλάσσιοι οργανισμοί

Δεκάδες χιλιάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών που κανείς ποτέ δεν είχε αντικρύσει, ανακάλυψαν οι ερευνητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Απογραφή της Θαλάσσιας Ζωής.
Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα έπειτα από 10 χρόνια συνεχούς έρευνας από 360 επιστήμονες σε 25 θαλάσσιες περιοχές του κόσμου. Συνολικά κατέγραψαν περισσότερα από 230.000 είδη, που ζουν στους ωκεανούς και τις θάλασσες του πλανήτη. Στις 25 περιοχές συμπεριέλαβαν τη Μεσόγειο, τον Αρκτικό Ωκεανό, την Ανταρκτική, την Αυστραλία, τον Κόλπο του Μεξικού, την Κίνα, τη Βαλτική, την Καραϊβική κ.ά. προκειμένου να καλύψουν όσο γίνεται περισσότερα οικοσυστήματα. «Από τις ακτές μέχρι τον ανοιχτό ωκεανό, από τα ρηχά στα μεγαλύτερα βάθη, από τα μικροσκοπικά μικρόβια μέχρι τις φάλαινες, καλύψαμε όσο μεγαλύτερη ποικιλία μπορούσαμε», λέει η Πατρίσια Μιλοσλάβιτς από το Πανεπιστήμιο Σιμόν Μπολίβαρ της Βενεζουέλας και συνυπεύθυνη της έρευνας. Κατά τη διάρκεια της έρευνας μελέτησαν κάθε είδος που σχετίζεται με τη θάλασσα, από καβούρια και πλαγκτό μέχρι θαλασσοπούλια και σφουγγάρια, και από σκουλήκια και σουπιές μέχρι καρχαρίες και γυμνοσάλιαγκες.

Το ένα πέμπτο των θαλάσσιων ειδών είναι οστρακόδερμα όπως τα καβούρια, οι αστακοί, οι γαρίδες και τα στρείδια. Προσθέστε τα μαλάκια (χταπόδια, καλαμάρια) και τα ψάρια (ανάμεσά τους και οι καρχαρίες) και φτάνουμε στο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι φάλαινες, οι θαλάσσιοι λέοντες και τα θαλασσοπούλια αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 2% των ειδών στους ωκεανούς του κόσμου.
Εκτός από τον εντυπωσιακό πλούτο ζωής στις θάλασσες, η απογραφή έκρυβε και δυσάρεστες εκπλήξεις για τους ειδικούς. «Σε κάθε περιοχή, η ιστορία ήταν η ίδια. Εκεί που τα αποθέματα ψαριών, οστρακόδερμων ή μαλακίων ήταν άφθονα, τώρα οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί στο 5%10% σε σχέση με το παρελθόν», λέει ο Μαρκ Κοστέλο από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία. «Φταίνε κυρίως η υπεραλίευση και η κακή διαχείριση αυτών των ψαρότοπων». Αλλοι παράγοντες είναι η άνοδος της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών, η οξείδωση των υδάτων και η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σε περιοχές με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, όπου δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωή.
Το δυσάρεστο, για την Ελλάδα, συμπέρασμα είναι ότι η Μεσόγειος κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλο θαλάσσιο οικοσύστημα του πλανήτη. Ακολουθούν ο Κόλπος του Μεξικού, η Θάλασσα της Κίνας, η Βαλτική και η Καραϊβική. Σε αυτές τις θάλασσες, η βιοποικιλότητα κινδυνεύει να εξαφανιστεί. «Οι κλειστές θάλασσες είναι ευάλωτες στα χημικά και τα σκουπίδια που φτάνουν στο νερό από τις δραστηριότητες των ανθρώπων καθώς δεν μπορούν να τα αποβάλουν όπως ο ανοιχτός ωκεανός», λέει η κ. Μιλοσλάβιτς.
Η Μεσόγειος η οποία φιλοξενεί 17.000 γνωστά είδη και σύμφωνα με τους επιστήμονες έχει επιβαρυνθεί από τη ναυσιπλοΐα, την αυξημένη δόμηση στις ακτές, ακόμα και από τις βόμβες που έπεσαν στο Κόσοβο αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Επιπλέον, υπάρχουν οι εισβολείς από την Ερυθρά Θάλασσα που αλλάζουν την ισορροπία του οικοσυστήματος. Περισσότερα από 600 είδη έχουν διασχίσει τη Διώρυγα του Σουέζ, εκτοπίζοντας τους γηγενείς πληθυσμούς.
Οι θάλασσες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα βρίσκονται στην Αυστραλία και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τα νερά τους φιλοξενούν περισσότερα από 30.000 είδη. Ακολουθούν η Θάλασσα της Κίνας, η Μεσόγειος και ο Κόλπος του Με
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου