27/8/10

Μαζικές αποχωρήσεις από βασικές ειδικότητες εκπαιδευτικών

Στους φιλoλόγους το μεγαλύτερο έλλειμμα: Συνταξιοδοτούνται 2.270 και προσλαμβάνονται μόλις 428. Στους μαθηματικούς η αναλογία είναι 5 προς 1 
Δραματικές ελλείψεις σε ορισμένες βασικές ειδικότητες καθηγητών καταγράφονται ύστερα από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης και τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσοστά αναπλήρωσης όσων αποχώρησαν φτάνουν ακόμη και το 4,5%!
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις για 11.000 αναπληρωτές
Το μεγαλύτερο έλλειμμα εκπαιδευτικών σε αριθμούς σημειώνεται στους Φιλολόγους όπου διορίστηκαν 428 πριν από λίγες ημέρες ως μόνιμοι την ώρα που συνταξιοδοτούνται 2.270.

Μόλις 18%
Ως εκ τούτου... αναζητούνται 1.842 Φιλόλογοι για να καλύψουν τα κενά που θα ανακύψουν, αφού οι προσλήψεις αναπλήρωσαν μόλις το 18% όσων αποχώρησαν.
Σοβαρότατα προβλήματα θα υπάρξουν και με τους Μαθηματικούς, καθώς οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών ανήλθαν σε 1.061 ενώ οι διορισμοί έφτασαν τους 227. Με απλά λόγια, ανά 5 Μαθηματικούς προσελήφθη ένας. Ενας προς πέντε είναι η αναλογία και των διορισμών/συνταξιοδοτήσεων στους Φυσικούς- Χημικούς- Βιολόγους- Γεωλόγους, με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα 701 εκπαιδευτικών.
Εξαιρετικά μικρός ήταν ο αριθμός των μόνιμων διορισμών στους καθηγητές Φυσικής Αγωγής (μόλις 23), αν αναλογιστούμε ότι οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 421.
Ετσι, η αναπλήρωση των θέσεων ανέρχεται στο πολύ χαμηλό 5,4%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Οικονομολόγους δεν ξεπερνά το 4,5%.
Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή χρονιά παρατηρήθηκε ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων -εξαιτίας κυρίως του νέου ασφαλιστικού- με τις αιτήσεις και στις δύο βαθμίδες να φτάνουν τις 11.446.
Μόνο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι αιτήσεις ανήλθαν σε 7.536, δηλαδή, 4.927 περισσότερες από πέρυσι.
Στην πρωτοβάθμια, οι αιτήσεις είναι λιγότερες σε σχέση με τη δευτεροβάθμια (3.930) αλλά αυξημένες συγκριτικά με το 2009 κατά 125%.
Αιτήσεις 
Τα στοιχεία που αναφέρονται παραπάνω για τις συνταξιοδοτήσεις ανά ειδικότητα αφορούν τους 6.583 καθηγητές από τους 7.536 που συνταξιοδοτήθηκαν, καθώς πρόκειται για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν από 1η Ιουλίου έως 10 Αυγούστου. Κατά τα λοιπά, μέχρι στιγμής, συνταξιοδοτήθηκαν αυτοδικαίως (συμπλήρωσαν δηλαδή το όριο ηλικίας και τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης που ορίζει ο νόμος) 697 καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, ενώ 238 εκπαιδευτικοί είτε παραιτήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς για λόγους υγείας είτε απεβίωσαν.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων 6.500 περίπου εκπαιδευτικών αφορούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Υπ. Παιδείας 
Το βάρος θα σηκώσουν αναπληρωτές. «μαχαίρι» και στις αποσπάσεις
Μεγάλο βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναμένεται να «σηκώσουν» οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Οπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, έχουν ήδη εξασφαλισθεί πιστώσεις για 11.000 άτομα, τα οποία θα κατανεμηθούν εκεί που εστιάζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.
Το υπουργείο «ποντάρει», σε ένα μεγάλο ποσοστό κάλυψης των κενών, στους εκπαιδευτικούς που ήταν αποσπασμένοι σε διάφορους οργανισμούς, υπουργεία και γραφεία, καθώς αναμένεται να επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες κοντά στους 5.000. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποσπάσεις που έχουν ανακοινωθεί από τα σχολεία προς οργανισμούς και φορείς είναι μειωμένες σε σχέση με το 2009 κατά 3.185. Πέρυσι, είχαν αποσπαστεί 6.000 εκπαιδευτικοί και φέτος μόλις 2.815. Σε σχέση με τους μόνιμους διορισμούς, έχουν ανακοινωθεί από τις 3 Αυγούστου 2.825, εκ των οποίων οι 1.400 αφορούν την πρωτοβάθμια και οι 1.425 τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Πηγή: Έθνος (Μιχάλης Νιβολιανιτης) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου