Αποτελείται από επτά πλανήτες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο μικρότερος που έχει βρεθεί ποτέ εκτός του δικού μας ηλιακού συστήματος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτή η ανακάλυψη ενισχύει την υπόθεση ότι το Σύμπαν είναι γεμάτο πλανήτες και ότι πολλοί από αυτούς μοιάζουν με τον δικό μας. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το σύστημα με τους περισσότερους πλανήτες που έχουμε εντοπίσει ποτέ», δήλωσε ο δρ Κριστόφ Λόβις, επικεφαλής του Παρατηρητήριου Νότιας Ευρώπης.
Το κεντρικό άστρο του συστήματος, γνωστό ως ΗD 10180, βρίσκεται κοντά στον νότιο αστερισμό του Υδρου.
Οι αστρονόμοι παρακολουθούσαν τα τελευταία έξι χρόνια τον ΗD 10180, καταφέρνοντας τελικά να διαπιστώσουν μικρές ταλαντώσεις στην κίνηση του άστρου, οι οποίες προκαλούνταν από τις βαρυτικές έλξεις των πλανητών.
Διαπιστώθηκαν επίσης ομοιότητες με τον Ποσειδώνα στη μάζα των πλανητών, από 13 έως 25 φορές μεγαλύτερη από αυτήν της Γης. Οι περίοδοι περιφοράς κυμαίνονται από 6 έως 600 ημέρες και η απόσταση που χωρίζει τους πλανήτες από το κεντρικό άστρο είναι από 0,06 έως 1,4 φορές μεγαλύτερη της απόστασης που χωρίζει τη Γη από τον Ηλιο.
Οι αστρονόμοι είχαν εντοπίσει αρχικά πέντε πλανήτες. «Εχουμε βάσιμες υποψίες ότι υπάρχουν ακόμη δύο. Ο ένας μοιάζει με τον Κρόνο και περιστρέφεται γύρω από το κεντρικό άστρο σε 2.200 ημέρες. Ο άλλος είναι ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχουμε ανακαλύψει ποτέ. Κατά πάσα πιθανότητα είναι βραχώδης, όπως η Γη, αλλά πολύ θερμός για να υπάρχει ζωή», είπε ο δρ Λόβις.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου