18/8/10

Μάλλον η Αρκτική είναι η πραγματική Γηραιά Ηπειρος

Το νησί Μπάφιν του Καναδά σχηματίστηκε από υλικά που βρίσκονται σήμερα σε βάθος 2.900 χιλιομέτρων και έχουν σχεδόν την ίδια ηλικία με τη Γη, περίπου 4,5 δισ. χρόνια, υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Αν η ανακάλυψη ευσταθεί, η λάβα του Μπάφιν προέρχεται από το αρχαιότερο υλικό που απομένει στον πλανήτη από τη γέννησή του ως σήμερα.
Το ίδιο το νησί Μπάφιν δημιουργήθηκε μόλις πριν από 62 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι παρακείμενες τεκτονικές πλάκες άνοιγαν για να γεννήσουν το Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
Όμως η λάβα από την οποία σχηματίστηκε το βραχώδες νησί ανέβλυσε από έναν θύλακα ρευστού υλικού το οποίο δημιουργήθηκε μόλις μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του πλανήτη, και παραμένει έκτοτε αναλλοίωτο.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Μάθιου Τζάκσον από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, χρονολόγησε τη λάβα του Μπάφιν εξετάζοντας δύο επιμέρους γεωχημικές «υπογραφές».
Η πρώτη ήταν η αναλογία ισοτόπων ήλιου-3 και ήλιου-4, η οποία είναι μεγαλύτερη στο Μπάφιν από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Σε αντίθεση με το ήλιο-3, το ήλιο-4 δεν ανανεώνεται και επομένως πρέπει να προέρχεται από τα αρχέγονα δομικά υλικά που σχημάτισαν τη Γη.
Η δεύτερη γεωχημική υπογραφή ήταν η αναλογία δύο ισοτόπων του στοιχείου νεοδυμίου. Η αναλογία που μετρήθηκε στο Μπάφιν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς για υλικό που έχει ηλικία 4,5 δισ. ετών.
Το υλικό αυτό βρίσκεται σήμερα στο κατώτερο στρώμα του γήινου μανδύα, ακριβώς πάνω από τον ρευστό σιδερένιο πυρήνα του πλανήτη.
Τα αποτελέσματα των αναλύσεων «δεν αποδεικνύουν ότι έχουμε δίκιο» διευκρινίζει ο Δρ Τζάκσον στο δικτυακό τόπο του περιοδικού Science.
«Καθιστούν όμως πολύ δύσκολο το να υποστηρίξει κανείς ότι [τα αποτελέσματα] είναι τυχαία» προσθέτει.
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου