2/9/10

Εγκώμιο για τα παιδιά του 0,9

Δυσπερίγραπτα συναισθήματα ένιωθα χθες ακούγοντας από το ραδιόφωνο τα ειρωνικά και προσβλητικά σχόλιαδημοσιογράφων-celebrities για τα παιδιά που πέτυχαν στηντριτοβάθμια εκπαίδευση με βαθμό κάτω από το 10- και κυρίωςγια αυτά που πήραν το διαβόητο 0,9: οργή για το εξυπνακίστικούφος, ντροπή για το επίπεδο του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, απελπισία για την αμάθεια, θυμό για την κατεδάφιση της προσωπικότητας παιδιών που ενάντια σε χίλιες δυσκολίες αγωνίζονται για καλύτερο μέλλον. 

Ανέκαθεν εισάγονταν στα πανεπιστήμια με βαθμούς κάτω από τη βάση - για τον απλούστατο λόγο ότι πάντα καθοριζόταν αριθμόςεισακτέων για τα πανεπιστήμια και ο αριθμός συμπληρωνότανανεξαρτήτως βαθμολογίας. Οι Πανελλαδικές είναι διαγωνισμόςγια την κατάληψη θέσεων, δεν είναι εξέταση για αξιολόγησηγνώσεων. 
Το θέμα προέκυψε όταν η κυρία
 Μαριέττα Γιαννάκου καθιέρωσετη βάση για να προωθήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων: έπρεπε να έχουν φοιτητές, άρα έπρεπε να δημιουργήσει αποτυχόντες
 χωρίς να μειώσει τον αριθμόεισακτέων και προκαλέσει αντιδράσεις- και ξαφνικά άρχισαν τα απαξιωτικά σχόλια ενώ το φαινόμενο το δημιουργεί το ίδιο το σύστημα και όχι η αμάθεια των παιδιών. 

Ως προς τη γελοιοποίηση όσων
 πήραν 0,9 στις εξετάσεις, τα παιδιά αυτά έχουν απολυτήριο λυκείου, αλλιώς δεν θα γίνονταν δεκτοί ως επιτυχόντες. Σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική το απολυτήριο Λυκείου εξασφαλίζει αυτόματα την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μόνο στην Ελλάδα γίνονται εξετάσεις- για να επιλεγούν αυτοί που θα εγγραφούν στην Ιατρική, στη Νομική, στο Πολυτεχνείο. Πώς να μην πάρουν 0,9 τα παιδιά που τελείωσαν το Λύκειο με 11 όταν οι εξετάσεις γίνονται για να επιλεγεί το 10% αυτών που στο Λύκειο (στα καλύτερα λύκεια της χώρας, για την ακρίβεια) πήραν 19; 
Χρόνια τώρα γράφουμε και ξαναγράφουμε
 κάτι λίγοι για τηνελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Χρωστάει χάρη η κοινωνία μας στα παιδιά του 0,9, πρωτίστως παιδιά από φτωχές οικογένειες και φτωχές περιοχές, χωρίς πόρους για φροντιστήρια, που επιμένοντας να σπουδάσουν έδωσανεξετάσεις και ανέδειξαν το αδιέξοδο και την ηλιθιότητα τουσυστήματος. 
Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου
 και ο κ. Γιάννης Πανάρετος ανακοίνωσαν
 ότι, επιτέλους, θα καταργηθούν οι εξετάσεις για σχολές «χαμηλής ζήτησης». Είναι μια αρχή- ας είναι καλά τα παιδιά του 0,9! 
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου