24/9/10

Κάνουν ακόμα μάθημα σε κοντέινερ, 11 χρόνια μετά

 «Πρώτα ο μαθητής», λέει το υπουργείο Παιδείας, αλλά οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου (και άλλων σχολείων στα Ανω Λιόσια) ξεκίνησαν για μια ακόμα φορά τη χρονιά σε κοντέινερ. Κι έχουν περάσει έντεκα χρόνια από τον σεισμό του 1999! Γι’ αυτό οι 250 μαθητές του ΕΠΑΛ ξεκίνησαν προχθές κατάληψη, ζητώντας να μην βγάλουν ξανά τη χρονιά μέσα στα κλουβιά, που κατ’ ευφημισμόν ονομάζονται σχολείο! Δεν είχα ξαναμπεί σε κοντέινερ - «σχολική αίθουσα». 
Κανείς δεν μπορεί να κάνει εκεί μέσα μάθημα. Αίσθημα ασφυξίας και αθλιότητας, παγωνιά το χειμώνα, καύσωνας μόλις ζεστάνει ο καιρός, αερισμός μηδέν, παράθυρα που κλείνουν με σελοτέιπ (!), σαπισμένα πατώματα (ένα απ’ αυτά... βούλιαξε και χτύπησε ένας μαθητής πέρυσι). «Κοτέτσι» τα χαρακτήρισε ο Πέτρος, ένας από τους καταληψίες μαθητές. Κάποια μεγαλύτερα κοντέινερ, έχουν χωριστεί με νοβοπάν σε δύο αίθουσες! Η μία έχει παράθυρο, η άλλη έχει πόρτα, ησυχία δεν έχει καμία. «Κι όταν βάζουμε τα κλιματιστικά, πέφτει το ρεύμα», μας λέει ο Νίκος, μαθητής της Β΄ Λυκείου. «Η κατάσταση είναι άθλια. Πέρυσι αγοράσαμε μόνοι μας καλοριφέρ», συμπληρώνει. Κι εδώ δεν περισσεύουν χρήματα. «Μου ήρθε να λιποθυμήσω, όταν μπήκα εκεί μέσα», λέει στην «Κ» η κ. Μαριάννα Γιαννάτου, καθηγήτρια του σχολείου. «Τα παιδιά πιέζονται πάρα πολύ», συμπληρώνει ο κ. Χρήστος Κουρνιώτης, μέλος του Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ. «Τα εργαστήρια γίνονται σε άλλο χώρο, όπου τα παιδιά πηγαίνουν με τα πόδια, αλλά πάλι σε... κοντέινερ!», λέει ο καθηγητής κ. Γιάννης Σαμοΐλης.

Καθυστερήσεις
Η ειρωνεία είναι ότι εκατό μέτρα παρακάτω ένα ολοκαίνουργιο σχολικό συγκρότημα, προορισμένο να στεγάσει το ΕΠΑΛ κι ένα ακόμα σχολείο είναι σχεδόν έτοιμο. Υστερα από ατέλειωτες περιπέτειες, καθυστερήσεις χρόνων και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, μένουν κάποιες λεπτομέρειες για να παραδοθεί. Εχουμε όμως πέσει στη στενωπό κονδυλίων. «Το νέο κτίριο είναι έτοιμο, αλλά ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων έχει καθυστερήσει την αποπληρωμή, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να πηγαίνει πολύ αργά», λέει στην «Κ» ο κ. Στ. Καλδερεμίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων. Από την πλευρά του ΟΣΚ παραδέχονται ότι υπάρχει «αργή ροή πληρωμής» και σημειώνουν ότι οι εργασίες συνεχίζονται. Η σύμβαση ορίζει ως ημερομηνία παράδοσης την 24η Δεκεμβρίου 2010, ενώ το υπόλοιπο οφειλής υπολογίζεται γύρω στο 1,3 εκατ. ευρώ.
«Το 2007 είχε έρθει ο τότε υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος και δεσμεύθηκε ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 θα μπούμε στο νέο σχολείο», λέει ο κ. Σαμοΐλης. «Η κοροϊδία είναι διαρκής. Αντιμετωπίζουν τους μαθητές σαν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, σαν κοινωνική χωματερή», συμπληρώνει. Υπερβολή; Κι όμως τα δύο στα τρία λύκεια, το ΕΠΑΛ και η Επαγγελματική Σχολή Ανω Λιοσίων χρησιμοποιούν κοντέινερ.
Η απειλή της μπουλντόζας
Μέσα σε αυτή την αθλιότητα, τα σχολεία δεν απειλούνται μόνο από τον σεισμό, αλλά και τις... μπουλντόζες! Στο 3ο Λύκειο, τρεις αίθουσες του σχολείου βρίσκονταν σε οικόπεδο, το οποίο ιδιώτης είχε παραχωρήσει στον δήμο (χωρίς αντάλλαγμα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Μ. Οικονομάκη). Ο ιδιοκτήτης αποφάσισε φέτος το καλοκαίρι να πουλήσει τον χώρο και με μια μπουλντόζα γκρέμισε τις αίθουσες! Αποτέλεσμα; Ακόμα τρία κοντέινερ στήθηκαν για να στεγάσουν τα 50-60 παιδιά που βρέθηκαν ξαφνικά χωρίς τάξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη -με προσπάθειες του δήμου- θα παραδοθεί άμεσα το νέο κτίριο του ΕΠΑΛ, σύντομα το 4ο Γυμνάσιο Ζοφριάς, το ίδιο και το 2ο Λύκειο... «Πέστε μου ένα λόγο για να τους πιστέψω», λέει ο Πέτρος, μαθητής στο ΕΠΑΛ. «Τα ίδια μάς έλεγε ο δήμος πέρυσι». Εκεί στην «άκρη της πόλης» τα παιδιά δεν πείθονται εύκολα. Κι όχι άδικα...
Πηγή: Καθημερινή (Γιαννη Eλαφρου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου