24/9/10

Στοιχεία-σοκ για λοβοτομές στη Δανία

Σε παιδιά με νοητική υστέρηση

Πολλοί Δανοί με νοητική υστέρηση, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, υποβλήθηκαν σε λοβοτομή μεταξύ των ετών 1947 και 1983 και πολλοί πέθαναν, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής αυτής επέμβασης, δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ένας ιστορικός, που ετοιμάζεται να εκδώσει βιβλίο πάνω σε αυτό το θέμα.

«Σκοπός τους δεν ήταν να τους θεραπεύσουν, αλλά να τους ηρεμήσουν (...), δηλαδή να βελτιώσουν την κατάστασή τους» σημείωσε ο Γέσπερ Βάτσι Κραγκ στη χριστιανική εφημερίδα Kristelig Dagbladet. «Τα αποτελέσματα των εγχειρήσεων δεν ήταν γενικά καλά και ορισμένοι -7,6%- δεν επέζησαν» αποκάλυψε.
Ο ιστορικός αυτός της ιατρικής στη Δανία στηρίζει το βιβλίο του στις αναλύσεις ιατρικών φακέλων ασθενών. Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο, με τίτλο «Det hvide snit» (Η Λευκή Τομή).
«Αυτό που συνέβη στους κόλπους των ανθρώπων με νοητική υστέρηση ήταν στην πραγματικότητα χειρότερο από αυτό που συνέβη στην ψυχιατρική» υπογράμμισε, αναφερόμενος σε «πολλές εγχειρήσεις που είχαν γίνει σε παιδιά ήδη από την ηλικία των 6 ετών», μολονότι ο εγκέφαλός τους «δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί τελείως».
Συνολικά από το 1947 έως το 1983, όταν απαγορεύτηκε η λοβοτομή στη Δανία, περίπου 4.500 Δανοί είχαν υποβληθεί στην επέμβαση αυτή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό ότι μεταξύ αυτών που υποβλήθηκαν σε λοβοτομή υπήρχαν και άνθρωποι με νοητική υστέρηση.
Πηγή: protothema.gr


Lobotomy - PBS documentary, on Walter Freeman

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου