Τα πρώτα βήματα για την έναρξη του "ψηφιακού σχολείου" κάνει το υπουργείο Παιδείας, καθώς τον Σεπτέμβρη θα δοθούν 8.000 φορητοί υπολογιστές στα 800 ολοήμερα δημοτικά σχολεία που θα λειτουργήσουν με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν διαδραστικούς πίνακες 2 στα 3 γυμνάσια, με στόχο να υποστηριχθεί ψηφιακά η διδασκαλία.
Αναφορικά με τα δημοτικά, εκτός από τους υπολογιστές, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και στην εγκατάσταση τοπικού δικτύου σε αίθουσες διδασκαλίας του κάθε σχολείου, ώστε όλοι οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με ψηφιοποιημένες πληροφορίες και να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μέσω των Η/Υ και του δικτύου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), προκειμένου ο εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έχει πρόσβαση στο κατάλληλο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, κατά τη διδακτική διαδικασία.
Οι δέκα υπολογιστές του κάθε σχολείου με το σύστημα εγκατάστασης του τοπικού δικτύου θα μπορούν να μεταφέρονται από τάξη σε τάξη, ενώ υπολογίζεται ότι θα υπάρχει ένας υπολογιστής σε κάθε θρανίο, για τις ώρες που η διδασκαλία θα υποστηρίζεται ψηφιακά.
Το επόμενο βήμα, το οποίο επίσης εντάσσεται από τον Σεπτέμβρη, αφορά τη χορήγηση διαδραστικών πινάκων στη Β' τάξη γυμνασίου, προκειμένου να αξιοποιηθούν στη διδασκαλία και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέλαβαν πέρυσι χιλιάδες μαθητές της Α' τάξης. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα λειτουργήσει εθελοντικά, αλλά μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον είναι μεγάλο και το ποσοστό των γυμνασίων που έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν στις τάξεις διαδραστικοί πίνακες φτάνει το 65%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.250 σχολεία.
Σε τελικό στάδιο
Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται σε εξέλιξη και το τρίτο στάδιο, που θα ολοκληρώσει τον θεσμό του ψηφιακού σχολείου, που δεν είναι άλλο από την ψηφιοποίηση όλων των σχολικών βιβλίων. Oλες οι λεπτομέρειες για το ψηφιακό σχολείο και τα επόμενα βήματα που θα γίνουν, θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβρη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Τα 800 ολοήμερα σχολεία που θα εντάξουν στην καθημερινότητά τους τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, που προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των ωρών διδασκαλίας (στο εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα) στα εξής μαθήματα: Γλώσσας, Μαθηματικών, Πληροφορικής, Φυσικής Αγωγής, Αισθητικής Αγωγής, Αγωγής Υγείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο προτεινόμενο πρόγραμμα λειτουργίας της προαιρετικής ζώνης δεν υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα, προκειμένου να ενισχυθεί η αυτονομία της σχολικής μονάδας. Τα γνωστικά αντικείμενα και οι ώρες επιλογής της δίωρης απογευματινής απασχόλησης των μαθητών θα ορίζονται με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της σχολικής μονάδας, ο οποίος θα συνυπολογίζει κυρίως:
- Τα ενδιαφέροντα των μαθητών
- Το μαθησιακό επίπεδο
- Την υλικοτεχνική υποδομή.
Πηγή: Έθνος (Μιχάλης Νιβολιανίτης)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου