1/9/10

Γκάτζετ από παιδικό ιδρώτα

ΤΗΕ ΤΙΜΕS , Του Μurad Αhmed 


 Εταιρείες ηλεκτρονικών υποθάλπουν τον πόλεμο στο Κονγκό με στόχο φτηνές πρώτες ύλες 


Μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών υποθάλπουν τον πόλεμο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό χρησιμοποιώντας σε κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μεταλλεύματα που είναι προϊόντα παιδικής εργασίας ή δουλείας. 
Πολλοί διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ότι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην περιοχή ελέγχουν πολλά από τα ορυχεία στα ανατολικά της χώρας, όπου παράγονται χρυσός, κασσίτερος, βολφράμιο και ταντάλιο που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά προϊόντα. Οι ίδιες αυτές οργανώσεις βοηθούν στη συνέχεια να μεταφερθούν αυτά τα μεταλλεύματα έξω από τη χώρα, για να καταλήξουν τελικά σε φορητούς υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα και παιχνιδομηχανές.

Ο πόλεμος στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό θεωρείται ο φονικότερος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή 5,4 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ξεκίνησε ως μάχη για την πολιτική εξουσία και εξελίχθηκε γρήγορα σε πόλεμο για τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους και το χρήμα. Βέβαια, η φτώχεια και η δυστυχία σε αυτή τη χώρα δεν είναι κάτι καινούργιο. Ηδη από την εποχή της αποικιοκρατίας, ληστρικές εγχώριες και ξένες οργανώσεις αφαίμασσαν τους πόρους της χώρας για να τροφοδοτήσουν μιαν αδηφάγο αγορά. Τότε ήταν το ελεφαντόδοντο και το ελαστικό, σήμερα είναι ο χρυσός και το ταντάλιο.
Το παραδέχθηκαν οι εταιρείες 
Οι «Τάιμς» ήλθαν σε επαφή με τις μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών- Sony, Νokia, Αpple, Ιntel, Νintendo, ΗΡ, Dell, Μicrosoft και Ρanasonic- και ζήτησαν να μάθουν αν χρησιμοποιούν αυτά τα μεταλλεύματα γνωρίζοντας ότι το 40% των εργατών στα ορυχεία μπορεί να είναι παιδιά. Οι εταιρείες παραδέχθηκαν ότι τα προϊόντα τους μπορεί να περιέχουν τέτοια μεταλλεύματα, δήλωσαν άγνοια όμως για τα υπόλοιπα. Το κύκλωμα μεταφοράς των μεταλλευμάτων, είπαν, είναι τόσο πολύπλοκο που είναι αδύνατο να εντοπιστεί η αφετηρία τους.Πολλές οργανώσεις όμως αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό. Και σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη ανακάλυψαν ότι πηγή των επίμαχων μεταλλευμάτων είναι ορυχεία στις περιοχές του Βόρειου και Νότιου Κίβου. Από τα 200 συνολικά ορυχεία που βρίσκονται εδώ, τα μισά ελέγχονται από τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Υπάρχουν δύο βασικές ένοπλες οργανώσεις: οι Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας, επικεφαλής των οποίων είναι οι οργανωτές της γενοκτονίας του 1994, και ο στρατός του Κονγκό. Οι οργανώσεις αυτές «φορολογούν» τις εξορύξεις, κακοποιούν τον πληθυσμό και πληρώνουν με εξευτελιστικά ποσά τους εργάτες.
Με βάση νόμο που ψήφισε τον περασμένο μήνα το αμερικανικό Κογκρέσο, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δηλώνουν την προέλευση των μεταλλευμάτων που χρησιμοποιούν στα ηλεκτρονικά τους μηχανήματα και να μη χρησιμοποιούν μέταλλα που προέρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οπως επισημαίνουν οι οργανώσεις Εnough Ρroject και Global Witness, η προέλευση δεν είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί στην αρχή της διαδρομής. Τα πράγματα όμως δυσκολεύουν πολύ περισσότερο όταν τα μεταλλεύματα καταλήγουν στην Κίνα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη ή τη Μαλαισία, όπου αναμειγνύονται με άλλα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι οι ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες κέρδισαν το 2008 από το εμπόριο μεταλλευμάτων 180 εκατ. δολάρια.
«Απαιτούμε από όλους τους προμηθευτές μας να βεβαιώνουν γραπτώς ότι χρησιμοποιούν υλικά τα οποία δεν έχουν προέλθει από ζώνες συγκρούσεων», δήλωσε πρόσφατα ο Στιβ Τζομπς της Αpple. «Για να είμαστε ειλικρινείς, όμως, δεν μπορούν ούτε εκείνοι να είναι σίγουροι».
ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ
Παραστρατιωτικές οργανώσεις ελέγχουν πολλά από τα ορυχεία και τα μεταλλεύματα είναι προϊόντα παιδικής εργασίας ή δουλείας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου