23/9/10

Τώρα και θρησκευτικά "ψαχτήρια" στο Ίντερνετ!

Μία νέα “γενιά” μηχανών αναζήτησης στο Ίντερνετ που φιλτράρουν τα αποτελέσματα τους με βάση θρησκευτικά κριτήρια (!;) έχουν κάνει δυναμικά την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα στον παγκόσμιο ιστό αποσπώντας τις προτιμήσεις ουκ ολίγων χρηστών. Εννοείται ότι πρόκειται για μηχανές που έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τις “ιντερνετικές” ανάγκες ενός πολύ ειδικού κοινού με προφίλ που αυτοκαθορίζεται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του.
Το αν είναι θρήσκοι ή θρησκόληπτοι δεν έχει σημασία, ωστόσο για πολλούς από τους συγκεκριμένους χρήστες η αποτελεσματικότητα μίας μηχανής αναζήτησης δεν “μετριέται” με τον όγκο των πληροφοριών που μπορεί να δώσει αλλά με τη “προσήλωση” της σε μία “πολιτικά ορθή” “λειτουργία” απέναντι στη θρησκευτική πίστη.
Μ' άλλα λόγια, κατά το δικό τους "ιντερνετικό δόγμα", η αξία της βρίσκεται στο να ανταποκρίνονται τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στις πεποιθήσεις και τα πρότυπα της θρησκευτικής πίστης των χρηστών.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, πολλοί πιστοί χριστιανοί, μουσουλμάνοι και Εβραίοι χρήστες του Ίντερνετ εγκαταλείπουν σταδιακά τις δύο πιο δημοφιλείς σήμερα, μηχανές αναζήτησης, το Google και το Yahoo, και στρέφονται στα λεγόμενα “θρησκευτικά ψαχτήρια”. Παρά το ότι η γενικότερη τάση στον σχεδιασμό των μηχανών αναζήτησης είναι να μπορούν να παρέχουν στους χρήστες τους τον μέγιστο δυνατό αριθμό αποτελεσμάτων, η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εστιάζει εκεί αλλά προς την ακριβώς αντίθετη πλευρά. Τους ενδιαφέρει να βλέπουν και να έχουν πρόσβαση σε πολύ λιγότερες πληροφορίες από όσες πραγματικά τους προσφέρονται.

Μία από τις μηχανές που προτιμούν πλέον πολλοί “πιστοί” χριστιανοί στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το SeekFind. Οι αναζητήσεις μέσω της εν λόγω μηχανής παρέχουν αποτελέσματα από ιστοσελίδες που το περιεχόμενο τους θεωρείται “συνεπές”(;) με τις διδαχές της Βίβλου. Το τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό είναι προφανώς δύσκολο να εξηγηθεί, αλλά κάποια παραδείγματα λύνουν τις περισσότερες απορίες...
Σύμφωνα με τον Shea Houdmann, έναν χρήστη του SeekFind, η συγκεκριμένη μηχανή έχει σχεδιαστεί ώστε “να προβάλει τη βιβλική αλήθεια εξαιρώντας ιστότοπους που δεν ανταποκρίνονται σ' αυτή”. Όπως λέει ο ίδιος, οι αναζητήσεις μέσω της μηχανής αυτής δεν περιλαμβάνουν αποτελέσματα από πορνογραφικά sites. Ωστόσο εύλογα ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι συγκεκριμένοι όροι αναζήτησης παραπέμπουν σε αποτελέσματα με ευθύ ή έμμεσο ιδεολογικό χρωματισμό. Πρόκειται ουσιαστικά για μία παρελκυστική πρακτική που επιτρέπει στο λογισμικό να αποφασίζει για λογαριασμό του χρήστη. Όταν μάλιστα τα αποτελέσματα των αναζητήσεων εμφανίζονται κομμένα και ραμμένα στα μέτρα του ιδιόμορφου “θρησκόπληκτου” αμερικανικού νεοσυντηρητισμού, εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες.
Για παράδειγμα, η αναζήτηση με όρο “γάμος ομοφυλοφίλων” μέσα από το SeekFind δίνει αποτελέσματα από περιεχόμενο που κατακρίνει τους γάμους ομοφυλοφίλων (!) ενώ πρώτο στη λίστα των αποτελεσμάτων της αναζήτησης με όρο “Δημοκρατικό Κόμμα” εμφανίζεται όχι το αμερικανικό Δημοκρατικό Κόμμα άλλα αμερικανικό site για τον μαρξισμό !!!
Φυσικά το SeekFind δεν είναι η μοναδική μηχανή αναζήτησης που απευθύνεται σε θρήσκους χρήστες του Ίντερνετ. Για τους Εβραίους και τους μουσουλμάνους που έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες αντιλήψεις με τους χριστιανούς του SeekFind υπάρχουν αντίστοιχα το Jewogle και το I'mHalal.
Ο Χουσεϊν Μπενγιουνίς ένας 44χρονος μουσουλμάνος από την Νέα Ζηλανδία δηλώνει ότι άρχισε να χρησιμοποιεί τη μηχανή αναζήτησης I'mHalal πριν από οκτώ μήνες και τώρα είναι το μοναδικό “ψαχτήρι” που "ανοίγει" τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι του.
Όπως δηλώνει, το συγκεκριμένο site παρέχει περιεχόμενο που μπορεί να εμπιστεύεται και είναι κατάλληλο για έναν μουσουλμάνο. Για παράδειγμα, η αναζήτηση με όρο τη λέξη “sex” μέσα από το I'mHalal δίνει αποτελέσματα σχετικά με την στάση του Ισλάμ απέναντι στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, έτσι εξηγεί ο Χουσεΐν, αισθάνεται ήσυχος όταν ο έφηβος γιός του “σερφάρει” στο Ίντερνετ...
Ο μόλις 21 ετών προγραμματιστής της συγκεκριμένης μηχανής Ρεζά Ζαρντέχα εξηγεί ότι η ιδέα για την δημιουργία του I'mHalal του ήρθε πριν από ένα περίπου χρόνο όταν ύστερα από συζητήσεις του με μουσουλμάνους στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξε στη διαπίστωση ότι πρακτικά το Ίντερνετ λειτουργεί εκτός ορίων...
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεγαλύτερη ομάδα χρηστών της μηχανής του προέρχεται από το Πακιστάν και η δεύτερη από τις ΗΠΑ. "Οι μουσουλμάνοι αποφεύγουν το Ίντερνετ γιατί φοβούνται ότι αυτοί ή τα παιδιά τους θα πέσουν πάνω σε πορνογραφικό περιεχόμενο. Αυτό είναι ντροπή”, λέει ο 21χρονος μουσουλμάνος προγραμματιστής. Ας σημειωθεί ότι ύστερα από ένα χρόνο λειτουργίας το I'mHalal έχει 10 εκ. χρήστες τον μήνα! Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και παρά το ότι κάποιοι μιλούν ανοιχτά για λογοκρισία, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι θρησκευτικές μηχανές αναζήτησης φέρνουν νέους χρήστες στο Ίντερνετ.
Πηγή: Αυγή (Κυριακίδης Ν.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου