16/9/10

Αγώνας δρόμου για να καλυφθούν τα κενά

«Υπάρχουν ακόμα 2.500 κενές θέσεις στα σχολεία», παραδέχτηκε η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ την ίδια στιγμή δίνεται «μάχη» για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο με το προσωπικό που πλεονάζει σε άλλα

Μάχη για να συμπληρωθούν τα κενά στα σχολεία αλλά και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του προσωπικού που πλεονάζει σε άλλα δίνει το υπουργείο Παιδείας. «Ηταν η δυσκολότερη χρονιά από πλευράς συνθηκών με το καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου αναφερόμενη στα κενά στα σχολεία αν και παραδέχτηκε ότι ακόμη υπάρχουν 2.500 κενές θέσεις εκ των οποίων οι 1.500 είναι σε 70 ειδικότητες και 1.000 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Η ίδια υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και 4.200 πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί, κάτι, που σημαίνει ότι σχολεία και διευθύνσεις έχουν περισσότερους εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, από αυτούς που χρειάζονται». Οσον αφορά στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, η υπουργός είπε ότι υπήρξε συμφωνία των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και τον Σεπτέμβριο θα πάνε σε όλες τις σχολικές επιτροπές, μέσω των δήμων, επιπλέον χρήματα για το πετρέλαιο και για τις άμεσες ανάγκες.
Για την πληρωμή δεδουλευμένων σε ωρομίσθιους και αναπληρωτές, η υπουργός υποστήριξε ότι έχουν πληρωθεί όλοι αλλά όπως δήλωσε υπάρχει πρόβλημα με την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη του 2008 και του 2009, όπως και με έναν αριθμό διδασκόντων σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά εξαντλείται κάθε προσπάθεια για να λυθεί το θέμα.

Μαθητές ανά τμήμα
Σχετικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα δήλωσε: «O νόμος λέει μέχρι 30 παιδιά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και 25 στην Πρωτοβάθμια. Στόχος μας είναι 25 παιδιά ανά τμήμα. Εκεί που υπάρχει θέμα χώρου ή άλλου είδους ζητήματα πάμε από τα 25 παιδιά στο συν 10%.
Σύμφωνα με στοιχεία από τους περιφερειακούς διευθυντές, δεν υπάρχει ούτε ένα τμήμα πάνω από 30 παιδιά και μόνο ένα ποσοστό 7% των τμημάτων φτάνει στα 27-28 παιδιά».
Η υπουργός δήλωσε τέλος ότι εισάγεται η ξένη γλώσσα και τα μαθηματικά από την Α΄ Δημοτικού, διότι όπως είπε «στόχος είναι το παιδί να ξεκινάει την ξένη γλώσσα και την πληροφορική -με παιχνίδι στην αρχή- με τρόπο ώστε μέσα στο γυμνάσιο να πάρει το πιστοποιητικό από το ελληνικό κράτος και να μη χρειάζεται να πάει φροντιστήριο».
Υποστήριξη μέσω του Ιντερνετ
Διδασκαλία με... ψηφιακή κιμωλία
Την έναρξη του ψηφιακού σχολείου από τον Σεπτέμβριο στο δημοτικό αλλά και την ένταξη των διαδραστικών πινάκων στη Β’ γυμνασίου, ανακοίνωσε επισήμως η υπουργός Παιδείας.
Οπως τόνισε, όλα τα μαθήματα της Ε’ και της Στ’ δημοτικού, όλου του γυμνασίου και του λυκείου θα είναι στο Διαδίκτυο και εάν ένα παιδί -όπως είπε- μπει για παράδειγμα στο μάθημα της Φυσικής, θα μπορεί να κάνει μόνο του το πείραμα από το σπίτι.
«Τα παιδιά στο λύκειο θα έχουν την υποστήριξη της διδασκαλίας από το Διαδίκτυο. Θα μπορεί από φέτος ένα παιδί που θέλει να δώσει Μαθηματικά, να μπαίνει στον κομπιούτερ του, να βλέπει όλη τη διδασκαλία, τον καθηγητή να διδάσκει και να γίνονται ερωτήσεις» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.
Στόχος για τη Β’ και τη Γ’ λυκείου, πρόσθεσε η υπουργός, είναι ο μαθητής να μην χρειάζεται ούτε φροντιστήριο ούτε βοήθεια. «Εχουμε φτάσει σε ένα σημείο να κάνουν φροντιστήριο τα παιδιά του δημοτικού και οι φοιτητές στο πανεπιστήμιο», κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Αναφορικά με τα δημοτικά που θα λειτουργήσουν με αναμορφωμένο πρόγραμμα, εκτός από τους υπολογιστές, το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει και στην εγκατάσταση τοπικού δικτύου σε αίθουσες διδασκαλίας του κάθε σχολείου, ώστε όλοι οι μαθητές να έρχονται σε επαφή με ψηφιοποιημένες πληροφορίες και να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μέσω των Η/Υ και του δικτύου θα διασφαλίζεται η αποτελεσματική σύνδεση στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ), προκειμένου ο εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να έχει πρόσβαση στο κατάλληλο εκπαιδευτικό ψηφιακό υλικό, κατά τη διδακτική διαδικασία.
ΑΕΙ - ΤΕΙ 
Ηλεκτρονική η υποβολή των αιτήσεων για τις μετεγγραφές
Οπως ανακοινώθηκε, οι φετινές αιτήσεις για μετεγγραφές θα υποβληθούν ηλεκτρονικά στις αρχές Οκτωβρίου. Οι φοιτητές που επιθυμούν να μετεγγραφούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα συμπληρώνουν αίτηση για ομοειδείς Σχολές και θα κατατάσσονται με βάση τα μόριά τους ώστε να μην προκαλείται υπερπληθυσμός μέσα στα τμήματα.
Συνεπώς φέτος οι φοιτητές δεν θα προσέλθουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους.
Δικαιολογητικά
Ολα θα γίνουν ηλεκτρονικά, θα συμπληρώνουν την αίτηση από το σπίτι τους, όπου θα καταγράφουν όλα τα δικαιολογητικά που τους επιτρέπουν να κάνουν μετεγγραφή. Στη συνέχεια η μετεγγραφή τους θα γίνεται αυτόματα. Θα έπεται ο έλεγχος των στοιχείων και εάν διαπιστωθεί ότι αυτά είναι αναληθή, ο φοιτητής δεν θα έχει δικαίωμα εγγραφής σε καμία σχολή.
Οσον αφορά τους φοιτητές, η Αννα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε ότι από φέτος «θα μπαίνουν στο διαδίκτυο και θα παραγγέλνουν τα συγγράμματά τους».
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου