Σύμφωνα με τα στοιχεία του Saferinternet, πολλοί έφηβοι δηλώνουν ότι ασχολούνται με τον ηλεκτρονικό τζόγο επί ώρες. Προτάσεις ώστε να θεσπιστούν αυστηροί κανόνες στις αίθουσες και τους υπολογιστές που είναι προσβάσιμοι σε ανήλικους
Αυστηρούς κανόνες και προδιαγραφές στις αίθουσες και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι σε παιδιά, ζητεί να θεσπιστούν με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.Ηδη στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του SaferInternet, αρκετά παιδιά εφηβικής ηλικίας εμφανίζονται... εθισμένα στον ηλεκτρονικό τζόγο, καθώς δηλώνουν ότι παίζουν επί ώρες τυχερά παιχνίδια στο Διαδίκτυο. "Μείζον ζήτημα αποτελεί ο διαχωρισμός των αιθουσών, οι οποίες θα δέχονται και ανήλικους παίκτες", τονίζει ο εκπρόσωπος του Κέντρου, Γιώργος Κορμάς.
Ο ίδιος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ήδη εντοπιστεί στην Κύπρο και γι' αυτόν τον λόγο η κυπριακή κυβέρνηση προτίθεται να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια σε δημόσιους χώρους, ανοιχτούς σε παιδιά, καθώς πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 34,9% των ανηλίκων έπαιζε τυχερά παιχνίδια. Οι προτάσεις του SaferInternet συνοψίζονται σε τέσσερα βασικά σημεία:
Οι χώροι που προορίζονται για παιδιά πρέπει να αφορούν αυστηρά και μόνο ψυχαγωγικά-τεχνικά παιχνίδια. Οποιοσδήποτε χώρος έχει οιασδήποτε μορφής τυχερά παιχνίδια οφείλει στο σύνολό του να μην είναι προσβάσιμος σε παιδιά.
Αυτοί οι χώροι θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από σχολεία, χώρους άθλησης ή άλλα σημεία συγκέντρωσης παιδιών.
Οι χώροι που φιλοξενούν παιδιά που παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια -μέσω Διαδικτύου ή μη- πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι για τις ανάγκες τους. Θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά ηλικιακός έλεγχος και ξεχωριστοί υπολογιστές για τους ανήλικους επισκέπτες με εγκατεστημένα συστήματα φιλτραρίσματος περιεχομένου.
Στα καταστήματα τεχνικών-ψυχαγωγικών παιχνιδιών είναι κρίσιμο να υπάρχουν σε ιδιαίτερα εμφανή σημεία και με ευανάγνωστο τρόπο οι βαθμίδες ηλικιακού χαρακτηρισμού των παιχνιδιών, καθώς και οι διάφοροι τύποι παιχνιδιών ανάλογα με την κατηγοριοποίηση του διεθνούς συστήματος PEGI.
Επιβεβαιωμένα τουλάχιστον 82 περιστατικά εθισμού
Τζογάρει το 15,1% των μαθητών 14-16 ετών
Την τύχη τους σε διάφορα παιχνίδια ηλεκτρονικού τζόγου έχουν ήδη δοκιμάσει αρκετοί έφηβοι στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Π&Α Κυριακού, το 15,1% των μαθητών ηλικίας 14-16 ετών παίζει τυχερά παιχνίδια.
Την ίδια στιγμή έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα τουλάχιστον 82 περιστατικά εθισμένων παιδιών στο Διαδίκτυο, τα οποία ήδη παρακολουθούνται στη Μονάδα Εφηβικής Υγείας
Παράλληλα, στους πρώτους εννέα μήνες της λειτουργίας της, η τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας "Υποστηρίζω" που απαντά στο 80011 80015 έχει δεχτεί περισσότερες από τριακόσιες κλήσεις με αιτήματα που σχετίζονται με συμπτώματα εξάρτησης από το Ιντερνετ. Οι υπεύθυνοι της γραμμής σημειώνουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για να μην εκτίθενται τα παιδιά σε επιβλαβές περιεχόμενο και αναπτύσσουν εθιστικές συμπεριφορές, καθώς και η πιο πρόσφατη έρευνα του ευρωβαρόμετρου σχετικά με την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά στην ΕΕ κατέδειξε πως το 27% των Ελλήνων γονέων δήλωσε ότι τα παιδιά τους έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από Ιντερνετ καφέ (πρώτη θέση στην Ευρώπη των 27). Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο των σελίδων που επισκέπτονται, έρευνες του Δικτύου δείχνουν ότι το 20% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου επισκέπτονται ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο, με τα αγόρια να "σερφάρουν" σε τέτοιες σελίδες 11 φορές περισσότερο απ' ό,τι τα κορίτσια.
Συμβουλές
Σερφάρισμα" με την επίβλεψη ενηλίκου για τα μικρότερα παιδιά και συστηματική επισήμανση των κινδύνων από την παροχή προσωπικών πληροφοριών και τις γνωριμίες μέσω Ιντερνετ για τους εφήβους συνιστούν οι ειδικοί του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στους γονείς, προκειμένου η περιήγηση στον κυβερνοχώρο να είναι ασφαλής. Ταυτόχρονα, απαραίτητη θεωρείται η χρήση φίλτρων προστασίας από επιβλαβή sites, ενώ προτείνεται η τοποθέτηση του υπολογιστή έξω από το υπνοδωμάτιο των παιδιών ειδικά στις μικρότερες ηλικίες και ο έλεγχος του χρόνου χρήσης του Διαδικτύου.
Πηγή: Έθνος (Μαρία Λιλιοπούλου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου