5/9/10

Τέλος η αδικία για τους μαθητές εσπερινών

Το υπ. Παιδείας βάζει οριστικό φραγμό στις πρακτικές που επέτρεπαν σε μαθητές γενικών λυκείων να μετεγγράφονται στα εσπερινά και να εισάγονται από την «πίσω πόρτα» στα πανεπιστήμια  
Tέλος σε μια κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών των εσπερινών σχολείων οι οποίοι διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Παιδείας, με τροπολογία που κατέθεσε χτες στη Βουλή και η οποία θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη Διά Βίου Μάθηση.
Η υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί από το «Εθνος» με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στις 31 Μαρτίου 2006 και με τίτλο «Στα ΑΕΙ από την πίσω πόρτα», ενώ ακολούθησε και δεύτερο δημοσίευμα στις 6-10-2008, έχει ως εξής:
Οι μαθητές των εσπερινών λυκείων είναι εργαζόμενοι και «μετεγγραφόμενοι» μαθητές ουσιαστικά τους έκλεβαν τις περιορισμένες θέσεις που προβλέπει ο νόμος για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ - ΤΕΙΜαθητές από γενικά λύκεια και συνήθως γόνοι ευκατάστατων οικονομικά οικογενειών (μεγαλογιατρών, επιχειρηματιών κ.ά.) αλλά και εκπαιδευτικών μετεγγράφονταν με πλαστά έγγραφα στη Γ’ τάξη των εσπερινών λυκείων και από εκεί εισάγονταν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που αφορούν αποκλειστικά τα εργαζόμενα παιδιά τα οποία φοιτούν σε νυχτερινά σχολεία. Με απλά λόγια, ορισμένοι επιτήδειοι μαθητές των ημερήσιων λυκείων, με τη συνδρομή των γονιών τους, έπαιρναν μια βεβαίωση από κάποιον ότι είναι εργαζόμενοι και εγγράφονταν στη Γ’ τάξη του νυχτερινού σχολείου και έτσι μπορούσαν να μπουν ακόμη και στην Ιατρική με βαθμό 15 (ενώ θα χρειάζονταν από το γενικό λύκειο βαθμό πάνω από 19).
Το αποτέλεσμα ήταν ότι στην ουσία «έκλεβαν» τις περιορισμένες θέσεις που η πολιτεία προόριζε μόνο για τα σκληρά εργαζόμενα παιδιά, τα οποία μετά τη δουλειά τους πήγαιναν σε νυχτερινό σχολείο και έκαναν όνειρα για μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η κατάσταση αυτή είχε προκαλέσει την οργή των μαθητών εσπερινών σχολείων, που έβλεπαν την αδικία να συντελείται μπροστά στα μάτια τους, αφού συνήθως οι «μετεγγραφόμενοι» μαθητές από τα γενικά λύκεια στα νυχτερινά, αντί να φοιτούν στα σχολεία, πήγαιναν σε φροντιστήρια προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες να εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Η επιστολή
Μάλιστα το 2006, το 15μελές συμβούλιο του 1ου Εσπερινού Λυκείου της Αθήνας είχε στείλει στο υπουργείο Παιδείας επιστολή ζητώντας να ληφθούν μέτρα προκειμένου να λήξει αυτή η κατάσταση.

Οπως έλεγαν, «με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να εισαχθούμε εμείς οι εργαζόμενοι μαθητές στα ΑΕΙ, παρά το γεγονός ότι σπουδάζουμε κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού οι θέσεις μας καταλαμβάνονται από μη εργαζόμενους και χωρίς οικονομικά προβλήματα εκ μετεγγραφής μαθητές ημερήσιων λυκείων».
Ανάλογες καταγγελίες έκαναν και το 2008 η διευθύντρια αλλά και καθηγητές του Εσπερινού Λυκείου Νίκαιας, οι οποίοι δέχονταν πιέσεις και απειλές να εγγράφουν στο σχολείο τους μαθητές από γενικά λύκεια, ενώ δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου.
Η ρύθμιση
Πλήρη φοίτηση στις δύο τελευταίες τάξεις

Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω, η διάταξη που κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την Αννα Διαμαντοπούλου προβλέπει τα εξής: Oσοι αποκτούν απολυτήριο εσπερινού λυκείου από το σχολικό έτος 2011-2012 και εφεξής πρέπει να έχουν πλήρη φοίτηση και στις δύο τελευταίες τάξεις του εσπερινού λυκείου. Πλήρης φοίτηση κατά την έννοια της διάταξης αυτής υπάρχει όταν ο μαθητής έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα και των δύο τελευταίων ετών του εσπερινού λυκείου από την έναρξη έως τη λήξη του έτους.
Το ιστορικό
Την υπόθεση αποκάλυψε το «Εθνος» το 2006

Τον Μάρτιο του 2006, μετά το σχετικό δημοσίευμα του «Εθνους», η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε αλλάξει τον νόμο προς το αυστηρότερο, προκειμένου να μην αδικούνται οι εργαζόμενοι μαθητές. Σύμφωνα με τις τότε ρυθμίσεις, οι διευθυντές των νυχτερινών σχολείων μπορούσαν να ζητήσουν οποιοδήποτε έγγραφο έκριναν από τους μαθητές που διεκδικούσαν μετεγγραφή σε νυχτερινό σχολείο, προκειμένου να σχηματίσουν την πεποίθηση ότι πράγματι υφίσταται ο προβαλλόμενος λόγος μετεγγραφής. Ομως μπορεί και τότε ο νόμος να έγινε αυστηρότερος, αλλά οι διευθυντές των νυχτερινών δεν μπορούσαν να κάνουν τους ντετέκτιβ ούτε να ελέγξουν πλαστά έγραφα, ενώ δέχονταν πιέσεις και απειλές από διάφορους ενδιαφερόμενους. Ετσι το πρόβλημα δεν λύθηκε. Τώρα, η Αννα Διαμαντοπούλου επιχειρεί εκ νέου να λύσει το ζήτημα, δημιουργώντας την ελπίδα ότι μπορεί επιτέλους να μπει φραγμός σε όσους επιβουλεύονται τον κόπο και την αγωνία των εργαζόμενων παιδιών για μία θέση στα ΑΕΙ.
Πηγή: Έθνος (Νικολ. Τρίγκα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου