26/9/10

Οι πιο μικροί βάτραχοι του κόσμου

Πρόσφατα έγινε μια εκπληκτική ανακάλυψη στην περιοχή Sarawak του Βόρνεο. 

Η Conservation International είναι μία περιβαλλοντική οργάνωση που εργάζεται για την διατήρηση καθώς και την ανακάλυψη νέων ειδών. Δύο από αυτούς που εργάζονται για αυτή την ομάδα, ο Δρ Indraneil Das και ο Δρ Αλέξανδρος Haas, ισχυρίζονται ότι έχουν βρει ένα εντελώς νέο είδος: τα πολύ μικρά σε μέγεθος βατράχια που ονομάζονται  «Microhyla Nepenthicola», λόγω του ότι ζουν μέσα σε κάποια φυτά που μοιάζουν με στάμνες. 
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό που τους ειδοποίησε για την ύπαρξη αυτών των εκπληκτικά μικρών πλασμάτων ήταν οι φωνές τους.  Τα σπάνια αυτά βατράχια κοάζουν δυνατά για αρκετά λεπτά το απόγευμα και μετά σιωπούν. Αυτό διαρκεί από τη δύση του ήλιου ως αργά το σούρουπο. Τότε βρήκαν την ευκαιρία οι δύο καθηγητές να μαζέψουν αρκετά από αυτά ώστε να τα μελετήσουν πιο προσεχτικά. 

Το νέο είδος λοιπόν έχει μόνο 10 έως 12 χιλιοστά μήκος, και εξαρτάται από τα φυτά για τη ζωή του. Οι βάτραχοι γεννούν τα αυγά τους στις πλευρές των φυτών που μοιάζουν με στάμνες. Οι γυρίνοι τους μεγαλώνουν μέσα στις μικρές λιμνούλες από νερό που μαζεύονται από τις βροχές μέσα στα φυτά. 

Πιθανόν αυτοί οι βάτραχοι να είχαν βρεθεί και πριν, αλλά εθεωρούντο απλώς ακόμα νεαροί. 
Η ποικιλομορφία της φύσης δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου