21/9/10

Ηλεκτρισμός από τον αέρα!

Μικρά ηλεκτρικά φορτία είναι δυνατό να συλλεχθούν απευθείας από τον υγρό αέρα, παράγοντας ηλεκτρισμό
Στο προσκήνιο έρχεται μια επίμαχη τεχνολογία που φιλοδοξεί να «συλλέξει» δωρεάν ηλεκτρισμό από τον αέρα, ιδίως όταν υπάρχει υγρασία, δημιουργώντας ελπίδες ότι μπορεί να αποτελέσει μελλοντικά μία νέα μορφή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αλλά και προκαλώντας αντιδράσεις από όσους θεωρούν ότι το όλο σχέδιο με την ονομασία «υγροηλεκτρισμός» είναι τεχνολογικά ανέφικτο ή μικρής πρακτικής χρησιμότητας.
Ο ερευνητής δρ Φερνάντο Γκαλεμπέκ, από το Ινστιτούτο Χημείας του Πανεπιστημίου του Καμπίνας, του Σάο Πάουλο στη Βραζιλία, παρουσίασε στο τελευταίο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας μία νέα μέθοδο με βάση την οποία μικρά ηλεκτρικά φορτία είναι δυνατό να συλλεχθούν απευθείας από τον υγρό αέρα, παράγοντας ηλεκτρισμό.
Οπως δηλαδή το «φως» συλλέγεται από τα ηλιακά πάνελ των φωτοβολταϊκών και μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό, με ανάλογο τρόπο θα μπορούσε ο ηλεκτρισμός να συλλέγεται από ανάλογα πάνελ απευθείας από τον υγρό αέρα.
Ο Βραζιλιάνος επιστήμονας ανέφερε ότι η πρωτοποριακή τεχνολογία αξιοποιεί ένα ελάχιστα γνωστό ατμοσφαιρικό φαινόμενο και ισχυρίστηκε ότι οι δοκιμές που έχει κάνει δείχνουν πώς διάφορα μέταλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συλλέξουν αυτόν τον «αέρινο ηλεκτρισμό», ιδίως σε περιοχές με υγρό κλίμα.
Ο Γκαλεμπέκ εκτιμά ότι μελλοντικά μπορεί να υπάρχουν ειδικά «υγροηλεκτρικά» πάνελ, όπως τα φωτοβολταϊκά, που θα συλλέγουν τον ηλεκτρισμό από την ατμόσφαιρα. Ομως, άλλοι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί τόσο για το ίδιο το φαινόμενο όσο και για την αποδοτικότητά του σε παραγόμενα ηλεκτρικά φορτία.
Φορτία 
Ο Γκαλεμπέκ επιμένει ότι τα μέταλλα που τοποθετούνται σε ένα υγρό περιβάλλον απορροφούν νερό από την επιφάνειά τους και έτσι φορτίζονται ηλεκτρικά, είτε με θετικά είτε με αρνητικά ηλεκτρικά φορτία. Με άλλα λόγια, υποστηρίζει ότι το νερό μπορεί να αποθηκεύσει ηλεκτρικά φορτία.
Αν και το παραγόμενο ρεύμα είναι πολύ μικρό (100 εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα που παράγει ένα ηλιακό πάνελ και επίσης εκατομμύρια φορές μικρότερο από το ρεύμα μιας μπαταρίας ΑΑ), φαίνεται να συνιστά μια παραμελημένη μέχρι σήμερα πηγή ηλεκτρισμού. Ο Γκαλεμπέκ και οι συνεργάτες του επιμένουν ότι η τεχνολογία μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω και να αποτελέσει μία αξιόπιστη εναλλακτική πηγή ενέργειας σε μέρη με μεγάλη και συχνή υγρασία, όπως στις τροπικές περιοχές.
Πάντως, ο φυσικός Μαρίν Σόλασιτς του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εφευρέτης μιας καινοτομικής τεχνολογίας ασύρματης μεταφοράς ηλεκτρισμού, της Witricity, θεωρεί την τεχνική του Γκαλεμπέκ «πολύ ενδιαφέρουσα» και «καλή περιοχή έρευνας».
Πηγή: Ημερησία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου