21/9/10

¨Εντιμότατοι¨ φιλάνθρωποι: Δεν χαρίζουν αν δεν έχουν ανταλλάγματα...

Η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» φιλοξένησε το 2009 μία μεγάλη έρευνα για τον αύξουσας βαρύτητας ρόλο του Ιδρύματος Γκέιτς στη δημόσια υγεία. Αφού χαιρέτισε την προσφορά του, άρχισε να εξηγεί ποια προβλήματα εντόπισε μελετώντας 1.094 περιπτώσεις χορηγιών που δόθηκαν στο διάστημα 1998-2007. Το συνολικό ποσό των χορηγιών αυτών ήταν 8,95 δισ. δολάρια.
Τα 5,82 δισ. πήγαν σε 20 μόλις Οργανισμούς, μεταξύ αυτών ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και γνωστά πανεπιστήμια και ΜΚΟ. Τα 3,62 δισ. δόθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς, κυρίως για εμβόλια και φάρμακα, πράγμα που δείχνει ότι το βάρος πέφτει στην κλινική αντιμετώπιση, αντί για την πρόληψη των ασθενειών.
Παράδοξο
Σχετικά με τη γεωγραφική διασπορά, οι ερευνητές παρατηρούν ότι το 40% των χρημάτων πήγαν σε υπερεθνικούς Οργανισμούς. Το 82% του υπολοίπου 60% πήγε σε φορείς με έδρα τις ΗΠΑ, σε ελάχιστους Οργανισμούς, με αδιαφανείς διαδικασίες. Το γεγονός ότι το Ιδρυμα επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της ελονοσίας και του AIDS, ενώ στην αντιμετώπιση άλλων, πιο «εύκολων» ασθενειών, δίνει πολύ μικρότερη ή μηδενική χρηματοδότηση είναι ένα παράδοξο. Π.χ., η πνευμονία ή η διάρροια προκαλούν το 40% των παιδικών θανάτων κι όμως το Ιδρυμα δεν διαθέτει κεφάλαια για τέτοιες ασθένειες. Και φυσικά στον υποσιτισμό οφείλεται το 35% των παιδικών θανάτων στον Τρίτο Κόσμο, αλλά ούτε τούτο περιλαμβάνεται στα προς αντιμετώπιση θέματα.


Αλλά και στις άσχετες με την υγεία δωρεές που δίνει το Ιδρυμα Γκέιτς υπάρχουν σημεία που προκαλούν προβληματισμό.
Για παράδειγμα, 7,5 εκατ. δολάρια θα δοθούν απ' το Ιδρυμα σε έναν άλλο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, τον TechnoServe, για να εκπαιδεύσει αγρότες που παράγουν μάνγκο και άλλα φρούτα στην Ουγκάντα και την Κένυα, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα και ν' αυξήσουν την παραγωγή τους, την οποία όμως θα πρέπει να πουλούν σε εταιρεία στην οποία έχει επενδύσει το Ιδρυμα Γκέιτς. Θα δοθούν χρήματα και στους αγρότες, αλλά με τη μορφή δανείου. Το χρέος είναι μια σύγχρονη μορφή της δουλείας.
Παρομοίως, χρήματα σε Αφρικανούς αγρότες δίνονται προκειμένου αυτοί να αγοράσουν σπόρους, «τεχνολογικά εξελιγμένους», που σημαίνει της Monsanto, δηλαδή γενετικά τροποποιημένους. Αν το κάνουν αυτό οι αγρότες, θα μετατραπούν σε «ισόβιους» πελάτες της αμερικανικής εταιρείας.
Σε πλήρη αντιστοιχία με τα παραπάνω, η παραίνεση του Αγγλου δημοσιογράφου του «Guardian», Πίτερ Ουίλμπι, προς τους φιλάνθρωπους μεγιστάνες ακούγεται ως η πιο λογική: «Θέλετε έναν καλύτερο κόσμο; Δοκιμάστε να πληρώνετε τους φόρους σας».
Στην παιδεία
Στις ΗΠΑ, το Ιδρυμα Γκέιτς έχει επιβάλει πλήρως την ατζέντα του στην κυβέρνηση σε θέματα εκπαίδευσης. Ο υπουργός Παιδείας έχει ταχθεί αναφανδόν στο πλευρό του οράματος Γκέιτς για την εκπαίδευση. Και δεν είναι ο μόνος, αφού δύο από τους στενότερους συνεργάτες του, ο υφυπουργός Τζέιμς Σέλτον κι η διευθύντρια προσωπικού του υπουργείου Μαργκοτ Ρότζερς, προέρχονται από τα σπλάχνα του Ιδρύματος Γκέιτς.
Η μεταρρύθμιση που προωθείται στις ΗΠΑ έχει εκπονηθεί από το Ιδρυμα και συνδέει τη χρηματοδότηση των σχολείων με τις επιδόσεις των μαθητών. Τα επόμενα χρόνια το Ιδρυμα Γκέιτς θα κατευθύνει κονδύλια ύψους 3 δισ. δολαρίων προς τα σχολεία που παρουσιάζουν καλές επιδόσεις.
Η περιουσία των πιο διάσημων φιλανθρωποκαπιταλιστών 
Εκτός από τους Μπιλ Γκέιτς και τον Ουόρεν Μπάφετ, στη λίστα με τους 40 Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους που σκοπεύουν να χαρίσουν την περιουσία τους για φιλανθρωπικό σκοπό ξεχωρίζουν τα ονόματα προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους.
ΠΟΛ ΑΛΕΝ, 58 ετών 13,5 δισ.$ 
Ο συνιδρυτής της Microsoft, είναι ο 37ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ιδιοκτήτης τριών αθλητικών συλλόγων.
ΛΑΡΙ ΕΛΙΣΟΝ, 66 ετών 28 δισ.$
Ο συνιδρυτής της εταιρείας λογισμικού Oracle είναι διπλωματούχος πιλότος και κάτοχος, μεταξύ άλλων, μίας McLaren F1.
ΤΕΝΤ ΤΕΡΝΕΡ, 73 ετών 1,8 δισ.$
Ο μεγιστάνας των ΜΜΕ είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ, ενώ στις εκτάσεις του εκτρέφει κοπάδια από βίσονες.
ΟΥΙΛΙΑΜ ΧΙΛΤΟΝ, 83 ετών 2,5 δισ.$
Κληρονόμος και πρώην πρόεδρος της ομώνυμης αλυσίδας των ξενοδοχειακών μονάδων και ιδιοκτήτης των San Diego Chargers.
ΤΖΟΡΤΖ ΛΟΥΚΑΣ, 67 ετών 3 δισ.$
Παραγωγός και σκηνοθέτης. Το 2005 το Discovery Channel τον συμπεριέλαβε στους 100 «Σημαντικότερους Αμερικανούς».
ΤΖΕΦ ΣΚΟΛ, 46 ετών 2,4 δισ.$
Συνιδρυτής του ηλεκτρονικού οίκου δημοπρασιών ebay. Υπήρξε ο πρώτος πλήρως απασχολούμενος υπάλληλος και πρόεδρός του...
ΤΟΜΑΣ ΜΟΝΑΓΚΑΝ, 74 ετών 500 εκατ.$
Είναι ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας εστιατορίων Domino’s Pizza με εστιατόρια σε 5.300 περιοχές του πλανήτη.
Πηγή: Έθνος (Νικήτας Κουριδάκης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου