21/9/10

Υπάλληλοι της Google υπέκλεπταν λογαριασμούς χρηστών


Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι απέλυσε δύο εργαζομένους της
 Λογαριασμούς και προσωπικές συνομιλίες χρηστών του Ίντερνετ παρακολουθούσαν δύο υπάλληλοι της Google, οι οποίοι απολύθηκαν.
Το πιο πρόσφατο περιστατικό υποκλοπών προσωπικών δεδομένων σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Ο υπάλληλος έγινε αντιληπτός και εκδιώχθηκε από την εταιρεία. Ωστόσο, η Google επιβεβαίωσε το γεγονός μόλις χθες.
Όπως, μάλιστα, παραδέχθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας, ήταν η δεύτερη φορά που εργαζόμενος στην Google «κατασκοπεύει» χρήστες των υπηρεσιών της.
Στο τελευταίο περιστατικό εμπλέκεται ένας μηχανικός λογισμικού της Google που υπέκλεπτε τις ιδιωτικές πληροφορίες χρηστών του Διαδικτύου, όπως επιβεβαίωσε χθες επίσημα η εταιρεία.
Παρακολουθούσε τέσσερις ανήλικους
Ο 27χρονος Ντέιβιντ Μπαρκσντέιλ φέρεται να απέκτησε πρόσβαση στα δεδομένα και τις κινήσεις τεσσάρων εφήβων, τους οποίους είχε γνωρίσει μέσω μιας τεχνολογικής ομάδας στο Σιάτλ, όπως αρχικά αποκάλυψε η ιστοσελίδα Gawker.


Ο Μπαρκσντέιλ, που αποκαλούσε τον εαυτό του «χάκερ», είχε ως αντικείμενο εργασίας την τεχνική υποστήριξη και επιδιόρθωση των ιστοσελίδων της Google.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 27χρονος έμπαινε χωρίς έγκριση σε λογαριασμούς και δεδομένα των χρηστών. Συγκεκριμένα, απέκτησε πρόσβαση στους λογαριασμούς που διατηρούσαν στο Google Voice, στις λίστες επαφών που είχαν στο Gmail και στις συνομιλίες που έκαναν στο Google Chat.
Ένας από τους ανηλίκους είχε μπλοκάρει τον Μπαρκσντέιλ από τη λίστα επαφών του στο GTalk, προσπαθώντας -για άγνωστους λόγους- να διακόψει την επαφή που διατηρούσε μαζί του. Μόλις ο Μπαρκσντέιλ το αντιλήφθηκε, φέρεται να μπήκε παράνομα στο λογαριασμό του παιδιού και να ξεμπλοκάρισε τον εαυτό του!
Η σχέση που διατηρούσε με τους ανηλίκους δεν ήταν σεξουαλικής φύσεως, σύμφωνα με το Gawker. Οι γονείς τους, ωστόσο, κατήγγειλαν στην Google «παρενόχληση».
Η απάντηση της Google
«Απολύσαμε τον Ντέιβιντ Μπαρκσντέιλ, διότι παραβίασε την αυστηρή εσωτερική πολιτική περί ιδιωτικότητας», δήλωσε ο Μπιλ Κάφραν, αντιπρόεδρος της Google.
Ο εν λόγω υπάλληλος απολύθηκε τον περασμένο Ιούλιο για παράνομη πρόσβαση σε λογαριασμούς πολλών εφήβων, σύμφωνα με το Gawker. Δεν έχει γίνει γνωστό αν κατασκόπευσε τις κινήσεις και άλλων χρηστών.
Πολλές ιστοσελίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχολίασαν ότι το εν λόγω περιστατικό αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι για έναν εξουσιοδοτημένο υπάλληλο να αποκτήσει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών.
«Αυξάνουμε σημαντικά την ποσότητα του χρόνου που αφιερώνουμε στον έλεγχο των δεδομένων που τηρούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι έλεγχοι είναι αποτελεσματικοί», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Και δεύτερο κρούσμα
Πάντως, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Gawker και Techcrunch, δεν είναι η πρώτη φορά που υπάλληλος της Google υποκλέπτει τις πληροφορίες χρηστών.
Όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Techcrunch- είχε προηγηθεί ένα ακόμη περιστατικό παραβίασης της ιδιωτικότητας των χρηστών, αυτή τη φορά, όμως, όχι ανηλίκων. Και αυτός ο υπάλληλος απολύθηκε.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου