29/9/10

Μισό εκατ. ευρώ για έργα του Ζαν Κοκτώ

Ο οίκος δημοπρασιών Bonhams ανακοίνωσε την Πέμπτη στο Λονδίνο ότι πούλησε στο ποσό των 430.000 στερλινών (505.808 ευρώ) , μια συλλογή από σχέδια, παστέλ και κεραμικά του Ζαν Κοκτώ. 
Η υψηλότερη τιμή, 48.000 στερλίνες πληρώθηκε για τον πίνακα "Νεαρή κοπέλα από το Μιλί", που φιλοτεχνήθηκε το 1951 από τον καλλιτέχνη με το πολύμορφο ταλέντο.
Ένας άλλος πίνακας με τίτλο "οι Δίδυμοι", πουλήθηκε για 15.600 στερλίνες, και ένα παστέλ με τίτλο "ο κλόουν με το κόκκινο καπέλο" για 14.400 στερλίνες.
Πορτρέτα που φιλοτεχνήθηκαν από τον Ζαν Κοκτώ για διασημότητες της εποχής, όπως ο Πάμπλο Πικάσο, ο Σερζ Ντιαγκίλεφ, ή ακόμη ο Τσάρλι Τσάπλιν, βρήκαν επίσης αγοραστές.

Ο Ζαν Κοκτώ, πιο γνωστός για το έργο του ως παραγωγός κινηματογράφου θεατρικός συγγραφέας και μυθιστοριογράφος, ήταν επίσης σκιτσογράφος και ζωγράφος που εμπνεόταν συχνά για τα θέματα του από τους φίλους του και το περιβάλλον του. Οι ειρωνικές του καρικατούρες και τα σχέδια του δίνουν μια γενική ιδέα της καλλιτεχνικής ελίτ των αρχών του εικοστού αιώνα.
Συνολικά, 82 έργα της συλλογής Βούντερμαν πωλήθηκαν την Πέμπτη, απο τα 95 που βγήκαν σε δημοπρασία.
Ο Σεβερέν Βούντερμαν, που πέθανε το 2008, ιδιοκτήτης και κατασκευαστής των ρολογιών πολυτελείας Corum και δημιουργός της σειράς ρολογιών της Gucci, θεωρείται ως ο πιο σημαντικός συλλέκτης έργων του Κοκτώ.
Είχε διακοσμήσει από το δάπεδο έως την οροφή μια σουίτα στο κάστρο του στο Μονφόρ, στην κυανή ακτή, με σχέδια του Κοκτώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου