20/9/10

Παιδιά με μικροτσίπ στα ρούχα στη Γαλλία

Παιδικός σταθμός στο Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα βάζει ηλεκτρονικά τσιπ στα ρούχα των τετράχρονων παιδιών με σκοπό να τα παρακολουθεί, για τη δική τους καλύτερη ασφάλεια, από το 2011 αναφέρει Το Βήμα(11/9/2010). Ο ιδιωτικός σταθμός, το όνομα του οποίου δεν ανακοινώθηκε, θα είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα. Ηδη ψυχολόγοι και ενώσεις κατήγγειλαν το σχέδιο «μεταμόρφωσης των παιδικών σταθμών σε ζώνες παρακολούθησης τύπου Μεγάλου Αδελφού».
Ο Πατρίκ Τζιβανοβίτς της εταιρείας Lyberta, η οποία θα κατασκευάσει τα μικροτσίπ, έχει άλλη γνώμη: «Το πείραμα αυτό έχει σκοπό να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του συστήματος από την οπτική της παιδικής ασφαλείας» είπε. «Χάρη σε αυτό το ειδικό τσιπ που θα εφαρμόζεται στα ρούχα του κάθε παιδιού, θα μπορούμε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το παιδί, τι κάνει, και αν έχει, για παράδειγμα, βγει έξω από τον παιδικό σταθμό... Στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχούς περιστατικού, η διεύθυνση του παιδικού σταθμού και οι γονείς θα μπορούν να ενημερώνονται αμέσως με γραπτό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα» πρόσθεσε.

Αντιθέτως οργανώσεις για την προστασία του παιδιού, παιδοψυχολόγοι και εκπαιδευτικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία δεν είναι μόνο άστοχη, αλλά εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα μικρά παιδιά. «Θέλουν να κλείσουν τα παιδιά μέσα σε ένα τεράστιο ψηφιακό κλουβίώστε μεγάλοι και μικροί να διακατέχονται από συναισθήματα ανώφελης καχυποψίας και περιττού άγχους απέναντι σε “μεγάλους κινδύνους” που τάχα παραμονεύουν στον σταθμό» είπε ο πρόεδρος της ένωσης γάλλων παιδοψυχολόγων Ντομινίκ ΡατιάΑρμανγκόλ στην εφημερίδα « Le Ρarisien».
Επιπλέον δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν οικονομικά κίνητρα πίσω από το σχέδιο. Λένε ότι με το σύστημα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης ο παιδικός σταθμός θα μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, προτιμώντας να ξοδέψει τώρα κάποιο ποσόν για την αγορά των μικροτσίπ, παρά να κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση σε εγκαταστάσεις και προσωπικό για να ενισχύσει την ασφάλεια των παιδιών. «Η ιδέα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και τον δρόμο της εξοικονόμησης χρημάτων σε άλλες τέτοιες επιχειρήσεις... Τους δείχνει πώς να περικόψουν τα έξοδά τους σε βάρος της παιδικής ψυχολογίας » λέει η νηπιαγωγός Μαρία ντα Κόστα-Περέιρα.
Ο υπεύθυνοι της Lyberta ισχυρίζονται πάντως ότι αποκλειστικός στόχος τους είναι η παιδική ασφάλεια. «Δεν παρακολουθούμεούτε ακολουθούμε κατά πόδας το παιδί. Είμαστε απλώς εδώ για να πούμε στους γονείς αν το παιδί τους είναι ασφαλές ή όχι, ανά πάσα στιγμή» είπε ο Τζιβανοβίτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου