20/9/10

Ειδική Αγωγή: Προωθείται η κατάργηση των Τμημάτων Ενταξης...ενώ δεν έχουν λειτουργήσει κανονικά πολλά ειδικά σχολεία

Ενα επιπλέον χτύπημα με σοβαρές συνέπειες δέχεται η Ειδική Αγωγή, καθώς, προκειμένου να εξοικονομηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό και όχι μόνο, διάφορες διευθύνσεις και αρχές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με οδηγίες και εγκυκλίους, προωθούν την κατάργηση ή την αναστολή λειτουργίας των Τμημάτων Ενταξης (ΤΕ) σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και τη μετακίνηση των μαθητών με ειδικές ανάγκες σε «όμορα» σχολεία, με το πρόσχημα ότι χρειάζονται τρεις (3) τουλάχιστον γνωματεύσεις μαθητών από Διαγνωστικές Υπηρεσίες για να λειτουργήσουν τα Τμήματα Ενταξης. 
Οι συγκεκριμένες εγκύκλιοι είναι αντίθετες με το νόμο 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες μπορούν να φοιτούν στα ΤΕ «και χωρίς γνωμάτευση από διαγνωστικό φορέα, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του σχολικού συμβούλου ΕΑΕ. Για την ίδρυση ΤΕ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν κατ' ελάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία. Σε καμιά περίπτωση δεν αποκλείεται μαθητής από το ΤΕ αν οι γονείς του επιθυμούν τη φοίτησή του σε αυτό, ακόμα κι αν και δεν έχει διάγνωση από τις αρμόδιες διαγνωστικές υπηρεσίες. Στις περιπτώσεις αυτές αρκεί σχετική εισήγηση από το σχολικό σύμβουλο Ειδικής Αγωγής».


Προχτές αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών επισκέφθηκε τα 1ο, 2ο Ειδικά Δημοτικά και τα 1ο, 2ο Νηπιαγωγεία ΕΛΕΠΑΠ, όπου διαπιστώθηκε ότι παραμένουν κλειστά γιατί λείπουν εκπαιδευτικοί και κυρίως επειδή λείπει βοηθητικό προσωπικό για τη μετακίνηση των παιδιών αυτών που είναι με βαριές αναπηρίες στο χώρο του σχολείου και κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους που πραγματοποιούνται στο σχολικό χώρο. Τόσο το 2ο Γραφείο ΠΕ, όσο και η Α' Διεύθυνση έχουν υποσχεθεί να στείλουν μόνο ένα μέρος του βοηθητικού προσωπικού, που σημαίνει ότι ακόμη και όταν λειτουργήσουν τα σχολεία αυτά δε θα λειτουργήσουν σε πλήρη διάταξη, αλλά μερικώς. Να σημειωθεί ότι το 2ο Νηπιαγωγείο ΕΛΕΠΑΠ πέρσι παρέμεινε κλειστό για όλη τη χρονιά, ενώ φέτος δεν έχει σταλεί νηπιαγωγός. Αμεση ανάγκη και βασικό αίτημα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι να υπαχθεί το ΕΛΕΠΑΠ στο υπουργείο Παιδείας όπως είναι, με τα σχολεία του και τα θεραπευτήρια, άρα και όλο το προσωπικό (εκπαιδευτικό, ειδικό βοηθητικό και βοηθητικό) ή να στεγαστούν τα δύο δημοτικά και τα δύο νηπιαγωγεία σε δημόσια κτίρια, αντί να φιλοξενούνται σε ιδρύματα και να εκβιάζονται να πεταχθούν στο δρόμο ανά πάσα στιγμή.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου