17/9/10

Ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη ελληνικά ΑΕΙ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο της Αθήνας επιφύλαξε χθες η ανακοίνωση της αναλυτικής κατάταξης των 500 καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου ανά γνωστικό αντικείμενο, όπου το ΕΜΠ κατετάγη στην 114η καλύτερη θέση του κόσμου στον τομέα της Μηχανικής και Τεχνολογίας, θέση υψηλότερη από κάθε άλλο ελληνικό ίδρυμα.
Συνολικά 5 ελληνικά πανεπιστήμια περιλαμβάνονται στη γενική λίστα των 500 καλύτερων του κόσμου που συντάσσει κάθε χρόνο η βρετανική επιτροπή σπουδών QS World University Rankings. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται εφέτος ιδρύματα από 50 χώρες, με τα περισσότερα να προέρχονται από ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Γαλλία και τον Καναδά.
Από τα ελληνικά πανεπιστήμια πρώτο στη γενική κατάταξη είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών στη θέση 286 και παρότι έχει υποχωρήσει κατά 109 θέσεις από πέρυσι (βρισκόταν στη θέση 177) παραμένει το υψηλότερα βαθμολογημένο ελληνικό ίδρυμα, στη γενική κατάταξη.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βελτίωσε τη θέση του σε σχέση με πέρυσι και ανέβηκε από την ομάδα 451- 500 στην προηγούμενη, 401-450. Σημειώνεται ότι από τη θέση 300 και κάτω η μελέτη δεν δίνει αναλυτική κατάταξη, αλλά ομαδοποιεί τα ιδρύματα σε πενηντάδες. Ομως στις ειδικές κατατάξεις κατέχει σταθερή θέση από το πολύ σημαντικό κριτήριο της Ακαδημαϊκής Φήμης και κατετάγη 234 στον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο της Κρήτης διατήρησε την κατάταξη στην ομάδα 401-450 για δεύτερο έτος και έχει την υψηλότερη κατάταξη στο κριτήριο των Αναφορών ανά Τμήμα μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων- δείκτης 180 (με το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο 231).
Το Πανεπιστήμιο Πατρών εισήλθε εφέτος στη λίστα των 500 καλύτερων του κόσμου, ενώ όπως αναφέρει το στέλεχος της QS Ζoya Ζaitseva, η συνολική απόδοση των ελληνικών ιδρυμάτων έχει βελτιωθεί ελαφρώς από το 2009, με 5 ιδρύματα στο Τop 500 της κατάταξης. «Το έκτο υποψήφιο από την Ελλάδα να ενταχθεί στην Τop 500 τάξεις- Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Επιχειρήσεων- είναι πολύ κοντά στην είσοδο του καταλόγου και ευελπιστούμε ότι θα συμβεί το επόμενο έτος».
ΤΟ ΕΜΠ
Στην 114η θέση παγκοσμίως στον τομέα Μηχανικής-Τεχνολογίας, θέση υψηλότερη από κάθε άλλο ελληνικό ίδρυμα
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου