17/9/10

Κάθε πρωί... σαλπάρουν για το σχολείο

Τα παιδιά από τους οικισμούς Βλυχός και Καμίνι κάνουν καθημερινά μια... μίνι βαρκάδα για να αποφύγουν περπάτημα 30 έως 40 λεπτών μέχρι να φθάσουν στο μάθημά τους
Περπάτημα, λεωφορείο, αλλά και... ταξί, συμβατικό ή θαλάσσιο. Μπορεί το "πρώτο κουδούνι" να χτύπησε προχθές την ίδια ώρα στα σχολεία όλης της χώρας, το δρομολόγιο ωστόσο των μαθητών από το σπίτι στις σχολικές αίθουσες παρουσιάζει... ποικιλία.
Αν και οι σοβαρές αντιξοότητες στη μετακίνηση των παιδιών ανήκουν σε άλλες εποχές, δεν λείπουν οι περιπτώσεις όπου μαθητές για να φτάσουν στα θρανία τους χρειάζεται να επιβιβαστούν σε πλωτά μέσα συγκοινωνίας.
Οι 5 μαθητές Δημοτικού από το χωριό Τσούτσουρα μεταφέρονται στο σχολείο με τα αυτοκίνητα των γονιών τους Προκειμένου να αποφύγουν καθημερινό βάδισμα 30 έως 40 λεπτών για να πάνε στο γυμνάσιο και το λύκειο της Υδρας, οι περίπου 20 μαθητές που κατοικούν στους οικισμούς Βλυχός και Καμίνι παίρνουν καθημερινά ένα θαλάσσιο ταξί το οποίο τους πηγαίνει στο σχολείο.

"Μας εξυπηρετεί αυτός ο τρόπος μετακίνησης. Κερδίζουμε χρόνο, είναι πιο εύκολο", λέει η Κοντυλένια Βλαχοδημήτρη, μαθήτρια της β' τάξης γυμνασίου που ζει στο Καμίνι, και συμπληρώνει: "Σκεφτόμαστε ότι θα κάνουμε μια ωραία διαδρομή, μπαίνουμε στη θάλασσα, είναι πολύ ωραίο. Δεν είναι μεγάλη η διάρκεια, περίπου δύο λεπτά, ωραία θα ήταν αν κρατούσε και λίγο παραπάνω...".
Το πλωτό ταξί περιμένει τους μαθητές στο μικρό λιμάνι του οικισμού τους 10 λεπτά πριν από τις 8 κάθε πρωί και αφού τους αποβιβάσει στο κεντρικό λιμάνι του νησιού, ύστερα από λίγα λεπτά περπάτημα βρίσκονται στο σχολείο τους. Επιστρέφει να τους παραλάβει περίπου στη 1.30 μετά το μεσημέρι, ενώ όταν δεν συμπίπτει το ωράριό τους με αυτό των μαθητών λυκείου, το δρομολόγιο επαναλαμβάνεται.
"Εχουμε προκρίνει τη θαλάσσια μετάβαση με ταξί που μισθώνει η Νομαρχία Πειραιά, για να αποφεύγεται το καθημερινό περπάτημα των μαθητών από τις απομακρυσμένες περιοχές", σημειώνει ο Δημήτρης Σαράντης, διευθυντής του Γυμνασίου Υδρας, σχολιάζοντας ότι τα παιδιά θεωρούν τον συγκεκριμένο τρόπο μετακίνησής τους ως μία απόλυτα φυσιολογική παράμετρο της καθημερινότητάς τους.
Αργιθέα
Στοιχείο της καθημερινότητας είναι η μετακίνηση με ταξί ή μισθωμένα Ι.Χ. και για περίπου 20 μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τους ορεινούς οικισμούς της Αργιθέας, στον Νομό Καρδίτσας, όπου διαμένουν, προς τα πλησιέστερα χωριά που βρίσκονται τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
"Δεν υπάρχει πρόβλημα με την καθημερινή μετακίνηση. Τα παιδιά είναι συνηθισμένα, ζουν και γνωρίζουν τις συνθήκες εδώ. Πολλές φορές τον χειμώνα που έχουμε χιόνια, βροχές, κατολισθήσεις δεν μπορούν να έρθουν αφού στη διαδρομή υπάρχει ρέμα με απότομα πρανή και κάποτε κλείνει ο δρόμος. Τα κενά όμως εύκολα αναπληρώνονται", λέει ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Πετρωτού, Δημήτρης Κοντογιάννης, που έδωσε τον δικό του αγώνα προκειμένου να επαναλειτουργήσει το σχολείο, το οποίο παρέμενε κλειστό για 20 χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι μαθητές του φέτος θα είναι ο γιος του και τρία αδέλφια που έρχονται στο σχολείο με ταξί από τον κοντινό οικισμό Καπετανόβρυση.
Σύμφωνα με τη μητέρα των τριών μαθητών Δήμητρα Ράιου, τα παιδιά της βλέπουν σαν διασκέδαση την "ιδιωτική" μετακίνηση προς το σχολείο:
"Επειδή εδώ είναι χωριό δεν βλέπουν κάτι διαφορετικό για να συγκρίνουν", λέει η ίδια, ενώ επισημαίνει ότι πραγματικό πρόβλημα θα υπάρξει όταν τα παιδιά της θα πάνε στο γυμνάσιο στο Μουζάκι ή στην Καρδίτσα όπου η καθημερινή μετακίνηση δεν είναι εφικτή λόγω της απόστασης και η οικογένεια θα πρέπει να "ξεσπιτωθεί" ή τα παιδιά να μένουν χωρίς τους γονείς.
Ξεχασμένοι από την Πολιτεία περνούν βουνά και φαράγγια για να φτάσουν στο σχολείο
Γολγοθάς για 5 μαθητές Δημοτικού στη Νότια Κρήτη
Τα παιδιά του παραλιακού χωριού Τσούτσουρα στη Νότια Κρήτη ανεβοκατεβαίνουν καθημερινά βουνά και φαράγγια για να πάνε στο σχολείο τους σε άλλο χωριό, στα Καστελιανά, διανύοντας "πηγαινέλα" απόσταση 25 χιλιομέτρων!
Οι πέντε μαθητές του Δημοτικού μεταφέρονται μέσω της επικίνδυνης διαδρομής στο σχολείο με τα αυτοκίνητα των γονιών τους, αφού το ΚΤΕΛ δεν φτάνει μέχρι τις απομονωμένες ακτές του Λιβυκού.
Αν και η Νομαρχία Ηρακλείου χρηματοδοτεί το ΚΤΕΛ για τα μαθητικά δρομολόγια και για τις δυσπρόσιτες περιοχές και δίνει τη δυνατότητα μίσθωσης περιφερειακών ΤΑΧΙ ή και ΙΧ ιδιώτη, στον Τσούτσουρα, όπως λένε στο "Εθνος" οι γονείς, δεν φάνηκε ούτε λεωφορείο ούτε ΤΑΧΙ, αν και έγκαιρα είχαν ζητήσει μεταφορικό μέσο για τα παιδιά τους.
Οι γονείς των παιδιών Θεόδωρος Κεφαλάκης, Δημόκριτος Παπαδάκης και Μανόλης Παπαδάκης, αλλά και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσούτσουρα, Νίκος Σαμαράκης, ζητούν από την πολιτεία να δει με άλλο μάτι την απομακρυσμένη περιοχή τους και να στείλει δάσκαλο στο χωριό τους. 
Αμμουλιανή
Στο μάθημα με ταχύπλοο και ΚΤΕΛ
Με κλειστού τύπου δημοτικό ταχύπλοο, 25 θέσεων, μετακινούνται και οι 12 μαθητές γυμνασίου και λυκείου του μικρού νησιού της Αμμουλιανής στη Χαλκιδική. Οι μαθητές βγαίνουν το πρωί με το πρώτο δρομολόγιο του φεριμπότ στην Τρυπητή και από εκεί με λεωφορείο του ΚΤΕΛ πηγαίνουν στο γυμνάσιο και στο λύκειο της Ιερισσού.
Το μεσημέρι τους περιμένει το σκάφος του δήμου "Αμμουλιανή", το οποίο τους περνά από την Τρυπητή στη νησί, ενώ το απόγευμα τους βγάζει για τα φροντιστήρια και το βράδυ τους παραλαμβάνει από το λεωφορείο του ΚΤΕΛ και πάλι για την Αμμουλιανή των 600 μόνιμων κατοίκων τον χειμώνα.
"Το σκάφος αυτό μας έχει σώσει πολλές φορές. Εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση τους μαθητές, αλλά και αρρώστους, αφού έχει ένα πλήρως εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο εσωτερικό του", λέει στο "Εθνος" ο δήμαρχος Σταγείρων-Ακάνθου Μιχάλης Βλαχόπουλος.
Πηγή: Έθνος (Αργυρώ Λύτρα, Μανόλης Κοκολάκης, Μαρία Ριτζαλέου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου