8/9/10

Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς

Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες από τα χαμηλά, κυρίως, στρώματα, που υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης στράφηκαν στην αναζήτηση μιας θέσης σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. Οι αιτήσεις εγγραφής αυξήθηκαν κατακόρυφα τη φετινή χρονιά, με άμεσο επακόλουθο και την αύξηση των απορρίψεων εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων των σταθμών σε προσωπικό και υποδομές, προβλήματα που επιτάθηκαν ακόμη περισσότερο λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων και της δεινής οικονομικής κατάστασης των δήμων.
Μόνο στον Δήμο Αθηναίων έχουν απορριφθεί μέχρι στιγμής 3.351 παιδιά με τις αιτήσεις να ανέρχονται σε 8.816, αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά κατά 337. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο ασφυκτική για τους κατοίκους του δήμου, καθώς η δημοτική αρχή Κακλαμάνη έβαλε λουκέτο σε 8 παιδικούς σταθμούς, εξαιτίας, σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Ηρώ Βαλσαμάκη, της ακαταλληλότητας των κτηρίων, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν στα κριτήρια της “ποιοτικής φιλοξενίας”, καθώς και λόγω δικαστικών αποφάσεων από ιδιοκτήτες των ακινήτων που φιλοξενούσαν τους σταθμούς, οι οποίοι δεν ήθελαν να συνεχιστεί η μίσθωση.
Την ίδια στιγμή, εκκρεμεί στο ΑΣΕΠ η έγκριση για την πρόσληψη 278 μονίμων υπαλλήλων, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι σταθμοί, ωστόσο, λόγω της γνωστής απαγόρευσης προσλήψεων ελέω μνημονίου, έχουν μείνει όλες στον πάγο.


Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για τα πλήγματα στο κοινωνικό δίχτυ προστασίας εν μέσω κρίσης είναι δεδομένες, όπως επισημαίνει στην "Αυγή" της Κυριακής, ο δημοτικός σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη κ. Ρήγας Αξελός. Προσθέτει δε πως "σήμερα ο Ν. Κακλαμάνης υπόσχεται 28 νέους παιδικούς σταθμούς στην επόμενη πενταετία, την ίδια στιγμή όμως που ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ αποδέχτηκε με κατεβασμένα τα χέρια την μείωση των πόρων των δήμων που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του Μνημονίου και συνεχίζει να σπαταλά το δημόσιο χρήμα του Δήμου Αθηναίων με τρόπο εντελώς ανορθολογικό. Την ίδια στιγμή που κατά τη διάρκεια της θητείας της δημοτικής αρχής Κακλαμάνη, λειτούργησαν μόλις τρεις νέοι παιδικοί σταθμοί, ενώ έκλεισαν δεκαπέντε, οι οκτώ εντελώς αιφνιδιαστικά τον Ιούλιο.
Με αυτή τη διαχείριση και αυτές τις πολιτικές ο Δήμος Αθηναίων δεν πρόκειται ποτέ να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας. Σήμερα στον Δήμο της Αθήνας είναι άμεση ανάγκη όχι μόνο να αλλάξουν τα πρόσωπα αλλά και οι ακολουθούμενες πολιτικές, για να λειτουργήσει ο δήμος ως ένα ουσιαστικό αντίβαρο στην κρίση και τα μέτρα ισοπέδωσης της κοινωνίας που στηρίζει το μπλοκ του Μνημονίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, μαζί με τους πολίτες και τα κινήματα, εργάζεται η Ανοιχτή Πόλη" καταλήγει ο κ. Αξελός.
Ασφυκτική η κατάσταση και σε άλλους δήμους της Αττικής
Ασφυκτική είναι η κατάσταση για τους κατοίκους και άλλων περιοχών της Αττικής, καθώς οι απορρίψεις είναι μαζικές, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται να στραφούν στη λύση των ιδιωτικών σταθμών, οι οποίοι έχουν ταρίφα απο 300 ως 800 ευρώ μηνιαίως. Στον Δήμο Περιστερίου οι απορρίψεις παιδιών έφθασαν τις 1.380 σε σύνολο 2.880 αιτήσεων, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με την περσινή χρονιά, οπότε κατατέθηκαν συνολικά 2000 αιτήσεις.
Στον Δήμο Ηλιούπολης, έχουν εγκριθεί μόλις 750 θέσεις παιδιών από τις 1.680 που κατατέθηκαν, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν κατατεθεί 1400 αιτήσεις. Στον Δήμο Καλλιθέας, απορρίφθηκαν 300 παιδιά σε σύνολο 1.100 αιτήσεων, αριθμός κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με το 2009-10, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση στον Δήμο Βύρωνα, όπου σε σύνολο 774 αιτήσεων (609 πέρυσι), απορρίφθηκαν οι 202.
Στον Δήμο Χαλανδρίου, οι απορριφθείσες αιτήσεις άγγιξαν τις 650 σε σύνολο 1.400, με τον αντίστοιχο αριθμό κατατεθειμένων αιτήσεων πέρυσι να είναι 1.300. Ίδια εικόνα και στον Δήμο Αμαρουσίου, όπου κατατέθηκαν 1.550 αιτήσεις (1.350 το έτος 2009-10), εκ των οποίων έχουν απορριφθεί 550, ενώ στην Αγ. Παρασκευή οι κατατεθειμένες αιτήσεις έφθασαν τις 960 (800 πέρυσι), από τις οποίες έχουν απορριφθεί ήδη 250.
Ασφυξία επικρατεί και στους παιδικούς σταθμούς των δήμων της Θεσσαλονίκης, με τις αιτήσεις να έχουν αυξηθεί τη φετινή χρόνια ως και 30%. Ενδεικτικό είναι ότι στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των νέων αιτήσεων -εκτός των επανεγγραφών- σημείωσε αύξηση της τάξεως του 33% (ξεπέρασε τις 780 όταν το 2009-10 ήταν 590), ενώ συνολικά οι κατατεθειμένες αιτήσεις ανήλθαν στις 1.700 εκ των οποίων απορρίφθηκαν οι 200.
Ακόμη και ασφαλιστικά ταμεία περικόπτουν το επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού
Δυσκολίες αντιμετωπίζουν ακόμη και οι ασφαλισμένοι ταμείων που απολαμβάνουν επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ασφαλισμένων στο ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ), το οποίο, αν και μεταξύ των λεγομένων "ευγενών" ταμείων, επέβαλε περικοπές στο βρεφονηπιακό επίδομα. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο "περιορισμού των παροχών για την επιβίωση του ταμείου" επέβαλε μειώσεις στο επίδομα με βάση εισοδηματικό κριτήριο (για άνω των 40.000 ευρώ ατομικό εισόδημα), επηρεάζοντας συνολικά το 12% των ασφαλισμένων.
Πηγή: Αυγή (Μορφονιός Ν.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου