11/9/10

Πρώτου βαθμού παραγραφεί

Εγκλήματα χωρίς τιμωρία

Η δυνατότητα του στρίβειν διά της παραγραφής είναι παλαιά καλή συνήθεια για το ελληνικό χαρτοβασίλειο, ανθεί συχνότερα στα ελληνικά δικαστήρια, όμως πέρυσι γνώρισε δόξες μεταφερόμενη ως αντίληψη και πρακτική και στη Βουλή.

Οπως και να 'χει, αποτελεί μέρος της κουλτούρας των νεοελλήνων, που αξιοποιούν το δαιδαλώδες της γραφειοκρατίας για να αποφύγουν τις ευθύνες.
Αποτέλεσμα, χρονοκαθυστέρηση - ρεκόρ στην απόδοση της δικαιοσύνης, τόσο απαράδεκτη για ευρωπαϊκή χώρα ώστε να έχουμε πλειστάκις τιμωρηθεί με πρόστιμα και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στα ελληνικά δικαστήρια, λοιπόν, συνωστίζονται υποθέσεις κακοδιοίκησης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ορισμένες από τις οποίες επειδή έχουν αποσταλεί από τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Το απίστευτο μάλιστα είναι ότι τα νήματα αυτών των μέχρι παραγραφής καθυστερήσεων κινούν ορισμένες φορές και οι απλοί γραμματείς οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με κλητεύσεις μαρτύρων και κατηγορουμένων.

Οι μάρτυρες δεν κλητεύονται κανονικά, υποθέσεις «ενδιαφέροντος» τοποθετούνται στις τελευταίες θέσεις των πινακίων με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνει η έδρα να δικάσει ή να αναβάλλονται με τη συνδρομή ιατρικών πιστοποιητικών ότι κατηγορούμενοι και συνήγοροι ασθενούν βαρέως.
Ζητούμενο όλης αυτής της διελκυστίνδας, η αναβολή μέχρι το κατώφλι της παραγραφής, ώστε πραγματικά η Θέμις να αποκαλύπτεται κατά την απονομή της δικαιοσύνης... αόμματη. *
Περίπτωση πρώτη - Αθώος δασικός υπάλληλος με 1,7 εκατ. ευρώ
Στον Πειραιά, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.
Εκδικάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου υπόθεση δημόσιου υπαλλήλου (δασικός υπάλληλος), ο οποίος βρίσκεται κατηγορούμενος για εκβίαση και επιπροσθέτως έχει ένα θεματάκι με το «πόθεν έσχες» του, καθώς βρέθηκαν στον λογαριασμό του καταθέσεις 1,7 εκατομμυρίου ευρώ... Η υπόθεση εκδικάζεται για δεύτερη φορά, αφού τον Φεβρουάριο του 2009 το ίδιο δικαστήριο, και μάλιστα με ομόφωνη απόφαση, τον είχε αθωώσει πανηγυρικά. Επειδή η υπόθεση έβγαζε... μάτι, ασκήθηκε αναίρεση κατ' αυτής. Ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Σεπτέμβρη, χωρίς κανείς να υπολογίσει ότι το αδίκημα παραγράφεται ένα μήνα μετά. Σαν να μην έφτανε αυτό, η υπόθεση έχει τοποθετηθεί τελευταία στο πινάκιο και είναι πολύ πιθανόν να μην προλάβουν να την εκδικάσουν. Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Σημαντικές λεπτομέρειες της συγκεκριμένης υπόθεσης: το αδίκημα έχει εκπέσει από κακούργημα σε πλημμέλημα, παρά το γεγονός ότι το πρόσωπο προέβη στις συγκεκριμένες πράξεις κατά συνήθεια ή κατ' επάγγελμα. Πάντως, οι κακές γλώσσες στον Πειραιά λένε ότι ο κατηγορούμενος έχει συγγένεια όχι εξ αίματος αλλα εξ αγχιστείας με επίτιμο αρεοπαγίτη. Τυχαίο; Δεν νομίζω...
Περίπτωση δεύτερη - 11 χρόνια προδικασία
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς κατά το διάστημα της διετίας 1994-1996.
Η Γραμματεία τότε προχώρησε σε δαπάνες που όχι μόνον ήταν υπέρογκες αλλά και κρίθηκαν από τις επιθεωρήσεις που έγιναν στη συνέχεια μη νόμιμες. Το ύψος της επιβάρυνσης για το Δημόσιο καταγράφτηκε μέσα από τους ελέγχους στα 4,4 εκατομμύρια ευρώ. Από το 1999 -δηλαδή εδώ και 11 χρόνια- έχει ασκηθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση ποινική δίωξη -εκτός από τις πειθαρχικές-, όμως όλα αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στο στάδιο της προδικασίας. Αυτό πια δεν είναι το βάδισμα του κράτους-χελώνας, αυτό είναι η ίδια η ακινησία σε πρώτο πλάνο.
Περίπτωση τρίτη - Φωτιά στο δημαρχείο
Αυτή του δημαρχείου Ζακύνθου.
Δεν φτάνει που υπήρξε έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία. Ξαφνικά το δημαρχείο έπιασε... φωτιά. Ηταν φανερό ότι οι σύγχρονοι Νέρωνες είχαν στόχο να εξαφανιστεί όλως τυχαίως ή μάλλον ατυχώς κάθε επιβαρυντικό στοιχείο για αυτούς. Με αυτήν τη λογική ασκήθηκε στον πρώην δήμαρχο δίωξη για ηθική αυτουργία στην απόπειρα εμπρησμού του δημαρχείου της πόλης. Τι έχει γίνει; Απολύτως τίποτα, διότι δύο χρόνια μετά η ανάκριση ΔΕΝ έχει ολοκληρωθεί.
Περίπτωση τέταρτη - Το Βατοπέδιο της Κρήτης
Εχει και η Κρήτη το δικό της Βατοπέδιο; Τη μονή Τοπλού.
Υπάρχει ένα ζήτημα λοιπόν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς χιλιάδων στρεμμάτων που δεν μπορεί να βρει την ευθεία οδό για τη Δικαιοσύνη την τελευταία δεκαετία. Αυτήν τη στιγμή, χρεωμένος με τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ο τακτικός ανακριτής Χανίων. Προηγουμένως, και λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, υπήρξε αίτημα του εισαγγελέα να οριστεί ειδικός ανακριτής. Στο αίτημα αυτό όμως απάντησε αρνητικά η Ολομέλεια του Εφετείου Χανίων και, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, η ανάκριση μέχρι να καταλήξει κάπου θα πάρει άλλη μια δεκαετία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου