14/9/10

Αρχισαν οι διαμαρτυρίες των γονέων στη Θεσσαλονίκη

Κακόηχο το κουδούνι σήμερα για τους μαθητές της Θεσσαλονίκης. Στο βασίλειο της γυψοσανίδας, της διπλοβάρδιας, των απαρχαιωμένων κτιρίων και της υποχρηματοδότησης έρχονται να προστεθούν η κατάργηση μισθωμένων λεωφορείων για τα παιδιά απομακρυσμένων περιοχών και οι νέες αίθουσες που δεν παραδίδονται γιατί παραμένουν απλήρωτοι οι εργολάβοι.

Υπό αυτές τις συνθήκες, έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαμαρτυρίες των γονέων διαφόρων περιοχών εν όψει του αγιασμού. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Χορτιάτη ανακοίνωσαν χθες ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν εκπρόσωπο του δήμου, της νομαρχίας και του κράτους ν' απευθύνει χαιρετισμό, γιατί αρνούμαστε ν' ακούσουμε τις παχυλές τους υποσχέσεις και τα ευχολόγια».
Διαμαρτυρία έξω από το δημαρχείο Ωραιοκάστρου πραγματοποίησαν παραμονές της έναρξης της σχολικής χρονιάς και οι γονείς του Ωραιοκάστρου, που ζητούν την παράδοση έξι νέων αιθουσών του 4ου Δημοτικού, ανεύρεση δύο αιθουσών για τα τμήματα της πρώτης τάξης που μένουν μετέωρα, ώστε να λειτουργήσει ομαλά το 2ο Δημοτικό Παλαιοκάστρου, και την παράδοση άλλων έξι νέων αιθουσών του 2ου ΓΕΛ της περιοχής.

Στο 40% φτάνει η διπλοβάρδια στην περιοχή της Πολίχνης. Για ακόμη μία χρονιά πολλοί γονείς εκχωρούν την κηδεμονία των παιδιών τους σε συγγενικά τους πρόσωπα που ζουν σε άλλες περιοχές, ώστε να εγγραφούν σε σχολεία πρωινού κύκλου.
Η γυψοσανίδα ζει και βασιλεύει στους Δήμους Χορτιάτη, Θέρμης, Ευόσμου, Ευκαρπίας, Μίκρας, Θερμαϊκού και Πεύκων, όπου οι μαθητές ασφυκτιούν στις τάξεις, λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Την ίδια ώρα ο εργολάβος δεν παραδίδει τη νέα πτέρυγα του Λυκείου Φιλύρου, γιατί παραμένει απλήρωτος. Σε προκάτ αίθουσες και σ' ένα νοικιασμένο... κατάστημα θα κάνουν μάθημα τα 400 παιδιά των δύο δημοτικών σχολείων του Ασβεστοχωρίου, σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
«Τον τελευταίο 1,5 χρόνο πήραμε μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα χρέη προς τους εργολάβους υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια. Φοβάμαι ότι το ποσοστό της διπλοβάρδιας θα αυξηθεί μέσα στο 2011 από 10% σε 15%, αν δεν υπάρξει γενναία οικονομική ενίσχυση στο πρόγραμμα σχολικής στέγης», αναφέρει ο αντινομάρχης Παιδείας, Ευθύμης Φωτόπουλος.
Πέρυσι, τα μέλη των σχολικών επιτροπών διαμαρτύρονταν για την πενιχρή χρηματοδότηση των σχολείων. Φέτος, που έχει πέσει στο 50% των περυσινών κονδυλίων, αναμένονται σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και δαπανών συντήρησης.
«Για δεύτερη φορά φέτος η κρατική επιχορήγηση προς τις σχολικές μονάδες είναι απαράδεκτα χαμηλή και κυμαίνεται κάτω από το 50% της περσινής. Αν λάβουμε υπόψη ότι και αυτή βρισκόταν σε οριακά επίπεδα και μόλις εξασφάλιζε μια υποβαθμισμένη λειτουργία των σχολείων, γίνεται κατανοητό ότι η συνέχιση της λειτουργίας τους καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη. Αν υπολογίσουμε και το γεγονός ότι σύντομα θα απαιτηθούν αυξημένα κονδύλια, λόγω και της αύξησης των τιμών των καυσίμων, αντιλαμβανόμαστε τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε», αναφέρεται σε ψήφισμα διαμαρτυρίας του Συλλόγου Δασκάλων - Νηπιαγωγών Υπαίθρου νομού Θεσσαλονίκης.
Πηγή: Ελευθεροτυπία (Νίκου Φωτόπουλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου