26/10/10

Τα μέτρα - σοκ εξορίζουν 200.000 φτωχούς από το Λονδίνο

Πρόκειται για οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι τους μετά την περικοπή της επιδότησης και ίσως αναγκαστούν να φυτοζωούν ως εργάτες γης.

Σε «κοινωνική εθνοκάθαρση» από τα αστικά κέντρα της Βρετανίας και έξοδο απελπισίας προς την ύπαιθρο οδηγούν τουλάχιστον 200.000 φτωχούς Λονδρέζους τα ανάλγητα μέτρα Κάμερον - Κλεγκ, που απορρίφθηκαν ως «υπερβολικά» ακόμη και από τον νεοφιλελεύθερο νομπελίστα Οικονομίας Κρίστοφερ Πισσαρίδη!
Σε άρθρο του στη «Σάντεϊ Μίρορ» ο κυπριακής καταγωγής καθηγητής κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν ότι υπερέβαλε μιλώντας για «κίνδυνο κρίσης χρέους ανάλογο με της Ελλάδας» και ότι με τα μέτρα που πήρε έβαλε σε μεγαλύτερους κινδύνους τη βρετανική οικονομία! «Θα έπρεπε να ρίξουμε το βάρος στη μείωση της ανεργίας και να αναβάλουμε την περικοπή δαπανών για ευθετότερο χρόνο, όταν θα είχαν φανεί τα σημάδια ανάκαμψης», τόνισε ο Κ. Πισσαρίδης.
«Η κυβέρνηση μας γυρίζει στον 18ο αιώνα, όταν οι τσιφλικάδες έδιωξαν χιλιάδες ενοικιαστές-κολίγους στη Βόρεια Σκοτία!», τόνισε από την πλευρά του ο Εργατικός βουλευτής Τζον Κρούντας, με αφορμή την αποκάλυψη δημοτικών συμβούλων στις περιφέρειες του Λονδίνου ότι ψάχνουν καταλύματα για 200.000 εσωτερικούς πρόσφυγες στο Χάστινγκς, το Λούτον και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.
Πρόκειται για φτωχές οικογένειες που θα αδυνατούν να πληρώσουν το νοίκι τους μετά την περικοπή της επιδότησης και ίσως αναγκαστούν να φυτοζωούν ως εργάτες γης, μετά την αναπόφευκτη έξωση από τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο.
Το τι τους περιμένει έδειξε ένα ρεπορτάζ-σοκ της «Ιντιπέντεντ» για τις συνθήκες σκλαβιάς 50 Ρουμάνων μεταναστών (οι 7 ανήλικοι 9-15 ετών!) σε κρεμμυδοχώραφα στο Ουόρσεστερ. Θύματα trafficking από την Ανατολική Ευρώπη, αναγκάζονταν να δουλεύουν από τις 7.30 το πρωί έως το βράδυ με καλοκαιρινά ρούχα, σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. «Το 2007 γιορτάσαμε 200 χρόνια από την κατάργηση της δουλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δυστυχώς, επικρατούν ίδιες συνθήκες», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Αγροτικής Εργασίας (GLA), Πολ Ουάιτχάους.
Στο μεταξύ, ο νέος ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, κατηγόρησε για «αλαζονικό ιδεολογικό πείσμα και επιστροφή στον Συντηρητισμό του ‘80» τον κεντροδεξιό συνασπισμό Τόρις - Φιλελευθέρων για την περικοπή κοινωνικών δαπανών ύψους 83 δισ. λιρών.
Μολονότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ θα δηλώσει αύριο στο BBC ότι «δίνει μάχη με τη συνείδησή του», το 77% των Βρετανών πιστεύει ότι η κατάστασή του θα χειροτερέψει με τα νέα μέτρα και το 45% τα θεωρεί εντελώς άδικα (έρευνα της ICM για τη «News of the World»).
Μπροστά σε αυτήν τη λαίλαπα τα βρετανικά συνδικάτα επιδεικνύουν αντανακλαστικά χελώνας. Μόλις στις... 26 Μαρτίου 2011 εξήγγειλε τη «μεγαλειώδη και τολμηρότερη διαδήλωσή του» το Συνέδριο Εργατικών Ενώσεων (TUC).
Πηγή: Έθνος (Γιάννης Παπαδάτος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου