7/10/10

Έξωση από τις εστίες σε 220 φοιτητές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

“Λίστα της ντροπής”
Η υπόθεση, σύμφωνα με τις καταγγελίες των σπουδαστών του Ιδρύματος, αφορά τουλάχιστον 220 φοιτητές! Μάλιστα, η πρυτανεία, παρά τις αρχικές υποσχέσεις πως ό,τι ισχύσει, θα ισχύσει από τον Ιανουάριο, δημοσιοποίησε προχθές λίστα με τα ονόματα των φοιτητών που έχουν δωρεάν δικαίωμα στέγασης, αφήνοντας μεγάλο αριθμό χωρίς εστία... Ήδη οι φοιτητικές οργανώσεις ονόμασαν τη σχετική λίστα ως “λίστα της ντροπής”.
Η οικονομική στενότητα του ελληνικού δημοσίου και η υποχρηματοδότηση στα ΑΕΙ, οδηγεί σε περικοπές και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στους κόλπους των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Θύελλες στο “Ιόνιο”
Μετά από θυελλώδη συζήτηση προ μερικών ημερών, η συζήτηση επανέρχεται στο ανώτατο όργανο του ΑΕΙ με εισήγηση από πλευράς των πρυτανικών αρχών να τεθούν όροι για την παροχή δωρεάν στέγασης με για φοιτητές που θα έχουν ολοκληρώσει τα τέσσερα (αρχικά) έτη σπουδών, ως εξής: Για το πρώτο επιπλέον έτος, η δωρεάν στέγαση θα ισχύει μόνο εφόσον ο φοιτητής έχει περάσει το 80% των μαθημάτων και για το δεύτερο επιπλέον έτος (το 6ο), αν ο φοιτητής έχει περάσει το 80% των μαθημάτων.

Επίθεση κατά πρυτανικών αρχών
Ωστόσο, φοιτητικές παρατάξεις από το χώρο της Αριστεράς κατηγορούν την Πρυτανεία ότι επιχειρεί να περάσει και εισοδηματικά κριτήρια, κάτι για το οποίο η διοίκηση του Πανεπιστημίου λέει πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα.
Πάντως, σε δηλώσεις του στα τοπικά media ο Πρύτανης Δ. Τσουγκαράκης έκανε λόγο τις προηγούμενες ημέρες στις δυσκολίες που έχει το ίδρυμα να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ενώ επεσήμανε το πρόβλημα των μειωμένων χρηματοδοτήσεων και τις συνέπειες από αυτό, που αγγίζουν όχι μόνο τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών αλλά και το προσωπικό.

Πανελλαδικές διαστάσεις
Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις πανελλαδικά, αφού φοιτητές προερχόμενοι από άλλες περιοχές, έχουν κάνει καταγγελίες σε ΜΜΕ της περιοχής τους υποστηρίζοντας ότι ειδοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο ότι θα πρέπει να ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη Φοιτητική Εστία, δίνοντάς τους το δικαίωμα να παραμείνουν εκεί μέχρι τη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου. 
Μάλιστα, ομάδα φοιτητών προερχόμενη από την Πάτρα, έκαναν καταγγελία στην ηλεκτρονική εφημερίδα TheBest.gr, ότι “χωρίς καμία προειδοποίηση και παρότι έως σήμερα η ενημέρωση που είχαν ήταν ότι δικαιούνται στέγαση για 4 έτη συν 2 ή ανάλογα με τη σχολή 5 συν 2, ξαφνικά όλοι οι φοιτητές του 5ου έτους "πετάχτηκαν" έξω εν μια νυκτί”. Η ιστοσελίδα υπογραμμίζει ότι το ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει και οι εν λόγω φοιτητές έχουν βρεθεί άστεγοι χωρίς να τους έχει ενημερώσει κανείς σχετικά όταν πριν από 3 μήνες έκαναν τις αιτήσεις τους...
 
Πηγή: www.corfupress.com

2 σχόλια:

  1. Εμενα ο Βαφτισιμιος μου σπουδαζει στην Κερκυρα και τους ειπανε οτι στο δευτερο ετος οι φοιτητες φευγουν απο την εστια και τους νοικιαζουνε σε ξενοδοχεια της πολης.Μαλιστα την αλλη εβδομαδα θα παει για να δει που θα μεινει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να είναι έτσι και να μην επιβαρύνονται οικονομικά τα παιδιά (και οι γονείς τους εννοείται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή