12/10/10

Η 3ετία στους Νεοδιόριστους: Σε μεγάλες ηλικίες, αναγκασμένοι οι περισσότεροι με μισθούς πείνας να συντηρούν δυο σπίτια – Το μέτρο δεν εξυπηρετεί καμιά εκπαιδευτική ανάγκη.

Των Κώστα Θεριανού – Χρήστου Κάτσικα
Από φέτος, με βάση το νέο νόμο της εκπαίδευσης (3848/2010), οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στον τόπο διορισμού τους για τρία ολόκληρα χρόνια χωρίς δικαίωμα μετάθεσης. 
Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να σκεφτεί κανείς την Οδύσσεια όλων αυτών των ανθρώπων: εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και αποφοίτηση, κάποια χρόνια ανεργίας ή ετεροαπασχόλησης, επιτυχία στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με μικρές πιθανότητες επιτυχίας και ακόμη μικρότερες διορισμού, δύο ή τρία χρόνια αναπλήρωσης ή ωρομισθίας – τις περισσότερες φορές μακριά από τον τόπο κατοικίας – και στο τέλος… η Ιθάκη είναι φτωχική. Διορισμός συνήθως σε ηλικία 35-40, με λίγο πάνω από 1.000 ευρώ μισθό, πάλι μακριά από τον τόπο κατοικίας και με την υποχρέωση να μείνει εκεί τρία χρόνια.
Τελικά, εκτός από την ταλαιπωρία των ανθρώπων, τι άλλο εξυπηρετεί το μέτρο της τριετούς παραμονής στην περιοχή του πρώτου διορισμού;

Να μείνει τρία χρόνια στο ίδιο σχολείο! Αυτό λένε οι συντάκτες του νόμου. Μα αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες περιπτώσεις αφού οι πρώτες τοποθετήσεις είναι προσωρινές και οι εκπαιδευτικοί κινούνται στο πλαίσιο του ΠΥΣΔΕ για την κάλυψη αναγκών των σχολείων. Πόσοι είναι αυτοί που μένουν, εκ των πραγμάτων, στο σχολείο που τοποθετήθηκαν αρχικά; Ελάχιστοι και αυτό φυσικά με ευθύνη της ίδιας της υπηρεσίας.
Να σταματήσουν οι πελατειακές σχέσεις! Λένε πάλι οι υποστηρικτές του νόμου, οι οποίοι με φαρισαϊκή υποκρισία ρίχνουν τις ευθύνες για τα ρουσφέτια όχι στους πολιτικούς που τα κάνουν αλλά στους εκπαιδευτικούς. Λες και ο νεοδιόριστος υπογράφει μόνος του τις όποιες αποφάσεις απόσπασης ή μετακίνησης του. Τα ρουσφέτια αν πραγματικά το ήθελε το πολιτικό μας σύστημα, που δεν τον θέλει καθότι δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτά, σταματούν αυθημερόν χωρίς να επιβληθεί η «ποινή» της τριετίας που στο τέλος θα ισχύσει και πάλι για όσους δεν έχουν «άκρες».
Να αρχίζουν χωρίς κενά τα απομακρυσμένα σχολεία και γενικά τα σχολεία της περιφέρειας συνεχίζουν οι συντάκτες του νόμου! Συμφωνούμε απόλυτα. Αλλά αλήθεια αν αυτός είναι ο πόνος τους γιατί δεν τοποθετούν την ώρα που πρέπει μόνιμους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε όλα τα σχολεία; Γιατί προσλαμβάνουν πάντα με καθυστέρηση και όλο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ανακοινώνουν προσλήψεις; Γιατί δεν μπορεί επιτέλους οι προσλήψεις να γίνονται έγκαιρα;
Σύντομα, θα φανούν και οι στρεβλώσεις του μέτρου. Σε νομούς με μεγάλες πόλεις και μεγάλους μαθητικούς πληθυσμούς θα εμφανισθούν κενά σε μαζικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί, ΠΕ04) χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν αυτά με μεταθέσεις.
Πρόκειται για ένα άδικο, σκληρό και εντελώς παράλογο μέτρο, ένα μέτρο τιμωρητικού χαρακτήρα, το οποίο η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρέπει να τροποποιήσει άμεσα.
Διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη και με την αγανάκτηση όσων υφίστανται το μέτρο και με τις στρεβλώσεις στην λειτουργία των σχολείων που το ίδιο το μέτρο προκαλεί.
Καλά, η μεταρρύθμιση Αρσένη που ξηλώνεται σε δόσεις, από το ίδιο το κόμμα που την υλοποίησε, δεν έχει αφήσει κανένα δίδαγμα; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου