12/10/10

Μεταλλαγμένοι και ανθεκτικοί οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων

Οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων διαθέτουν ενισχυμένο DΝΑ που τους προστατεύει από επικίνδυνες λοιμώδεις νόσους, σύμφωνα με έρευνα βρετανών επιστημόνων. 
Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Λονδίνου μελέτησε ανθρώπους που φέρουν ένα συγκεκριμένο μεταλλαγμένο γονίδιο, το οποίο τους κάνει ανθεκτικούς στη φυματίωση και τη λέπρα. 
Αυτό το γονίδιο ήταν πολύ συχνότερο σε ανθρώπους που προέρχονται από αστικές περιοχές με μεγάλη προϊστορία. Τις παλιότερες εποχές, οι ασθένειες αυτές θα ήταν πολύ πιο διαδεδομένες στις μεγαλουπόλεις. Ετσι, οι κάτοικοι και οι απόγονοί τους σιγά σιγά θα απέκτησαν τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις, οι οποίες προστατεύουν από λοιμώδεις νόσους. 
Πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα εξελικτικής βιολογίας και προσαρμογής στο περιβάλλον σε διάστημα χρόνου.
 

Στις πόλεις, οι άνθρωποι έχουν πολύ στενότερη επαφή μεταξύ τους και έτσι η πιθανότητα έκθεσης σε μία θανατηφόρα νόσο είναι πολύ αυξημένη. Στο πέρασμα των αιώνων, όσο συχνότερη η εμφάνιση των ασθενειών τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εξαπλωθούν στον πληθυσμό τα γονίδια που αντιστέκονται στις ασθένειες.
 
Οι ερευνητές πήραν δείγμα DΝΑ από κατοίκους 17 πόλεων σε τρεις ηπείρους. Το μεταλλαγμένο γονίδιο εντοπίσθηκε σχεδόν σε όλους τους κατοίκους αστικών κέντρων στη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Ευρώπη, όπου οι πόλεις έχουν ιστορία χιλιάδων χρόνων. Αντίθετα, υπήρχε πολύ πιο σπάνια στους κατοίκους αφρικανικών πόλεων.
 
«Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η ανάπτυξη των πόλεων χρησίμευσε ως επιλεκτική δύναμη. Τα συμπεράσματα της έρευνας μας βοηθούν να καταλάβουμε τη διαφορά που παρατηρείται στην ανθεκτικότητα απέναντι σε διάφορες ασθένειες από περιοχή σε περιοχή», εξηγεί στο ΒΒC ο Ιαν Μπαρνς, ένας από τους ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Εvolution».

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου