20/10/10

Φόβοι για διατροφική κρίση από την άνοδο της τιμής του καλαμποκιού

 Μετά τις πυρκαγιές στη Ρωσία, η άνοδος της τιμής του καλαμποκιού δημιουργεί φόβους για διατροφική κρίση.
Λίγο καιρό πριν, ο καύσωνας και οι πυρκαγιές στη Ρωσία προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο εμφάνισης διατροφικής κρίσης, λόγω επικείμενης ανόδου των τιμών. Αν και, όπως αποδείχτηκε, οι φόβοι ήταν υπερβολικοί, τώρα έρχεται κάτι καινούριο να «ταράξει τα νερά» : η άνοδος της τιμής του καλαμποκιού.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες (άλλες φορές υπερβολική ζέστη και άλλες υπερβολικές βροχοπτώσεις) δημιούργησαν προβλήματα στις καλλιέργειες στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα την εμφάνιση φόβων περί κατακόρυφης ανόδου των τιμών στα σιτηρά- οι οποίες παρουσιάζουν τάσεις αυξομείωσης από τον Οκτώβρη και μετά, λόγω των αντιφατικών εκτιμήσεων από πλευράς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Τα «ανεβοκατεβάσματα» αυτά βέβαια, θα «μεταφραστούν» σε αρκετά μικρές ανόδους των τιμών για τον Αμερικανό καταναλωτή, αλλά αυτό θα αλλάξει εάν οι συγκομιδές του επόμενου έτους αποδειχτούν απογοητευτικές και αν οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για τις καλλιέργειες του νοτίου ημισφαιρίου δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες.

«Μπορούμε να ζήσουμε με υψηλές τιμές στα βασικά εμπορεύματα στο χρηματιστήριο για μία μικρή περίοδο, χωρίς να δούμε σημαντικές αλλαγές στη λιανική, αλλά αν αυτό συνεχιστεί για αρκετούς μήνες ή και χρόνια, τότε αναπόφευκτα θα περάσει και στους καταναλωτές» είπε ο Ντάρελ Γκουντ, καθηγητής αγροτικής οικονομίας του πανεπιστημίου του Ιλινόι.
Οι τιμές των σιτηρών ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία λόγω των καταστροφών σε Ρωσία, Ουκρανία και Καζακστάν. Οι τιμές δεν ανέβηκαν μόνο για τα σιτηρά, αλλά και για το καλαμπόκι και τη σόγια, καθώς πρόκειται σε όλες τις περιπτώσεις για είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ζωοτροφή, με αποτέλεσμα η μείωση της παραγωγής στο ένα να συνεπάγεται αύξηση της ζήτησης για το άλλο.
Οι τιμές του καλαμποκιού εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από μία νέα αναφορά από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, σύμφωνα με την οποία η συγκομιδή αυτού του έτους θα είναι μικρότερη από ότι αναμενόταν- συγκεκριμένα, εκτιμάται πως η μείωση είναι της τάξης του 3% σε σχέση με το 2009. Βεβαίως, και πάλι η συγκομιδή θα είναι μία από τις μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί, αλλά η ζήτηση για το καλαμπόκι είναι εξαιρετικά υψηλή, καθώς χρησιμοποιείται τόσο στις ζωοτροφές όσο και στην παραγωγή αιθανόλης και τις εξαγωγές.
Ο δρ. Γκουντ είπε πως μέση τιμή για τη νέα συγκομιδή (που θα περιλαμβάνει μέχρι και τις πωλήσεις κατά τον Αύγουστο του επομένου έτους) αναμένεται πως θα αποτελέσει ρεκόρ: 5 δολάρια ανά μπούσελ, αρκετά πάνω από τα 3,95 που ήταν η μέση τιμή για τις τρεις τελευταίες συγκομιδές.
Κατά τον Ντον Ρουζ, πρόεδρο της US Commodities, εταιρείας συμβούλων στην Αϊόβα, τα πράγματα θα «σφίξουν» στο συγκεκριμένο τομέα: «σε αυτά τα επίπεδα, θα πρέπει να μειώσουμε τη χρήση…μπορούμε να μειώσουμε τις εξαγωγές, την κατανάλωση αιθανόλης ή τις ζωοτροφές μας».
Ο Ντέρμοτ Χέιζ, καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Πολιτείας της Αϊόβα, είπε πως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τάσεις πανικού από κάποιους Ασιάτες αγοραστές, οι οποίοι προβαίνουν σε μαζικές αγορές αμερικανικών σιτηρών για ζωοτροφές- συνεχίζοντας να αγοράζουν ακόμα και μπροστά σε τιμές που ακολουθούν ανοδική πορεία, καθώς φοβούνται ότι στο μέλλον θα ανέβουν ακόμα περισσότερο.
Ένας «μπαλαντέρ» στην όλη υπόθεση είναι η Κίνα, που ποτέ δεν είχε αποτελέσει μεγάλο αγοραστή αμερικανικού καλαμποκιού. Κάποιες αγορές που έγιναν νωρίτερα μέσα στο έτος εξέπληξαν τους αναλυτές, ωστόσο κανείς δεν ξέρει ακόμα αν η Λαϊκή Δημοκρατία θα αποτελέσει έναν από τους μεγάλους αγοραστές της φετινής συγκομιδής.
Αυτά πάντως είναι καλά νέα για τους Αμερικανούς καλλιεργητές, οι οποίοι θα κερδίσουν περισσότερα από τις καλλιέργειές τους από ό,τι υπολόγιζαν την άνοιξη. Παρόλα αυτά, οι κτηνοτρόφοι και οι γαλακτοπαραγωγοί θα πληγούν σκληρά (ειδικά από τη στιγμή που «χτυπήθηκαν» άσχημα κατά την οικονομική κρίση, και μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανακάμπτουν), με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να πάρουν μέτρα όπως μείωση των μεγεθών των κοπαδιών τους, με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέατα. Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η βιομηχανία πουλερικών.
Η συνολική άνοδος που υπολογίζεται στις τιμές των ειδών διατροφής μέσα στο έτος είναι 1,5%, με το ποσοστό να ανεβαίνει κατά το επόμενο (2-3%).
Κατά τον Τζόζεφ Γκλάουμπερ, επικεφαλής οικονομολόγο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, χρειάζεται προσοχή: «θα δοθεί πολλή προσοχή στα δεδομένα της επόμενης αναφοράς συγκομιδής. Είναι μία αρκετά άβολη κατάσταση, και έτσι θα υπάρξει μεγάλη αστάθεια».
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από N.Y Τimes 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου