20/10/10

Υποχωρεί στη Σουηδία η πολιτική ισότητας των φύλων

Το πρότυπο κοινωνικό κράτος της Σουηδίας φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια υστερεί στην εφαρμογή των κανόνων ισότητας των φύλων, καθώς οι γυναίκες παλεύουν ανάμεσα σε κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και τις δουλειές του σπιτιού.

Είναι πραγματικά η Σουηδία ένα από τα καλύτερα μέρη του κόσμου για να ζει μία γυναίκα; Αυτή είναι η εικόνα που έχουν πολλές γυναίκες για τη Σουηδία. Πρόκειται όμως για μύθο ή για πραγματικότητα;
Είναι γεγονός πλέον, ότι η Σουηδία δεν βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση της λίστας σχετικά με την ισότητα των φίλων. Παρόλα αυτά η Σουηδία παραμένει κοντά στην κορυφή μαζί με τις άλλες σκανδιναβικές χώρες Ισλανδία, Φινλανδία και τη Νορβηγία.
Ωστόσο, η χώρα παρουσιάζει υστερήσεις στο κομμάτι που αφορά την ισότητα των αντρών και των γυναικών, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην αγορά εργασίας.
Μόλις οκτώ γυναίκες καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις μεγάλων επιχειρήσεων σε σύνολο 269 διευθυντών στη χώρα. Οι Σουηδέζες βγάζουν 15% λιγότερα χρήματα από τους άντρες. Επιπλέον, περίπου το 1/3 των γυναικών δουλεύουν σε εργασίες μερικής απασχόλησης, άλλες επειδή δεν μπορούν να βρουν μία θέση πλήρους απασχόλησης και άλλες επειδή έχουν τις οικογενειακές υποχρεώσεις να τις βαραίνουν.

Κεντρική πολιτική η ισότητα των φύλων
Η λίστα συνεχίζεται. Στη Σουηδία τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες δικαιούνται 480 ημέρες γονικής άδειας, ωστόσο σύμφωνα με τον Σουηδικό Σύνδεσμο Επαγγελματιών Εργαζομένων, μία ομάδα συνδικαλιστικών οργανώσεων, μόλις το 1/5 των πατεράδων κάνουν χρήση της άδειας.
Σαφώς οι γυναίκες στη Σουηδία απολαμβάνουν ένα γενναιόδωρο σύστημα γονικών παροχών. Ήταν κυβερνητική απόφαση το 1972 να κάνει τις ίσες ευκαιρίες και για τα δύο φύλα κεντρικό πολιτικό θέμα. Η ισότητα των δύο φύλων είναι η κόκκινη γραμμή για μία κοινωνία, για να κριθεί αν είναι καλή ή κακή.
Στη Σουηδία η κοινωνία κάνει εφικτό για τον καθένα και την καθεμία να βγάζει τα προς το ζειν. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, η γονική ασφάλιση ασχέτως φύλου και η ατομική φορολόγηση συνέβαλαν σε αυτό.
Και όμως, η Σουηδία δεν έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εργασίας των γυναικών. Αν μάλιστα, παρατηρήσει κανείς καλύτερα, τότε θα δει ότι πολλές γυναίκες εργάζονται σε κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με έρευνα για εργασίες γραφείου στη σκανδιναβική χώρα, το 50% των γυναικών εργάζονται part-time και πολλές φορές χωρίς ασφάλιση, ενώ μόλις 9% βρίσκεται στην ίδια μοίρα. Μάλιστα, οι μισθοί των γυναικών μειώνονται περεταίρω αν αποφασίσουν να δουλέψουν λιγότερες ώρες μετά τη γέννηση των παιδιών τους.
Η διαμάχη μεταξύ της εργασίας και της φροντίδας των παιδιών εμποδίζει τις γυναίκες να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες και οδηγεί τους άντρες να γίνουν ουσιαστικά η βασική πηγή εισοδήματος στο σπίτι.
Στη Σουηδία πραγματοποιείται διάλογος για το πως οι διαφορές στα εισοδήματα μεταξύ των φύλων, θα μπορούσε να εξισορροπηθεί με ίσες ευκαιρίες στο σπίτι. Οι Σουδέζες - όπως συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο-καλούνται να παίξουν τον βασικό ρόλο στις οικιακές εργασίες. Πως λοιπόν να επιτύχει κανείς ισότητα στην οικιακή εργασία για τον άντρα και τη γυναίκα;
Κοινωνικός διάλογος και κίνητρα
Ορισμένα από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση υπηρεσιών για τον καθαρισμό, το πλυντήριο και την φροντίδα του κήπου. Τίθεται όμως και το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα, ειδικά στον τομέα της φροντίδας των παιδιών. Ή μήπως θα έπρεπε να μοιράσει τη γονική άδεια ανάμεσα στους γονείς και να τους υποχρεώσουν να τη χρησιμοποιήσουν.
Ο διάλογος είναι έντονος στη Σουηδία. Η Γκούντρουν Σίμαν, πρόεδρος του κόμματος Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας υποστηρίζει πως δεν υπάρχει πολιτική θέληση στη χώρα, προκειμένου να δουν αυτό το διάλογο μέσα σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο. Η κ. Σίμαν θέλει οι πολιτικοί να δουν αυτή την ανισότητα ως τι αποκορύφωμα της κοινωνικής διαμάχης, που είναι αποτέλεσμα της δομής της εξουσίας, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και να διορθωθεί. Ακριβώς όπως συνέβη με την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου