22/10/10

Βρετανία: Πογκρόμ κατά δημοσίων υπαλλήλων

 «Οι Γάλλοι δείχνουν τον δρόµο» 
Με κινητοποιήσεις απαντούν τα συνδικάτα στα σκληρά µέτρα της κυβέρνησης Κάµερον 
Η κυβέρνηση Κάµερον ανακοίνωσε χθες ότι θα κόψει 500.000 θέσεις εργασίας στο Δηµόσιο, θα αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και θα περιορίσει σηµαντικά το κοινωνικό κράτος, στο πλαίσιο του µεγαλύτερου προγράµµατος περικοπών στη Βρετανία µετά τον Β' Παγκόσµιο Πόλεµο. 
Σε µια πολιτική κίνηση της τελευταίας στιγµής, ο υπουργός Οικονοµικών Τζορτζ Οσµπορν που επί µήνες ισχυριζόταν ότι προκειµένου να εξοικονοµηθούν 80 δισ. στερλίνες (περίπου 91 δισ. ευρώ) θα έπρεπε να µειωθούν τα έξοδα των υπουργείων και των δηµόσιων υπηρεσιών κατά 25%, ανακοίνωσε ότι τελικά οι περικοπές θα φθάσουν το 19% – κάτι που σηµαίνει ότι µισό εκατοµµύριο δηµόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν µέσα στα επόµενα τέσσερα χρόνια, ενώ θα περιορισθούν ακόµα περισσότερο οι υπηρεσίες του κράτους πρόνοιας. Οι κοινωνικές δαπάνες µειώνονται κατά 7 δισ. στερλίνες, επιπλέον των 11 δισ. που είχαν κοπεί τον Ιούνιο.

Τα µέτρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των εργατικών συνδικάτων µε τον επικεφαλής των σιδηροδροµικών Μποµπ Κρόου να προτρέπει: «Θα πρέπει να στραφούµε στο είδος της αντίστασης και της κινητοποίησης που βλέπουµε στη Γαλλία. Αυτός είναι ο µόνος τρόπος για να αποκρούσουµε το πρόγραµµα λιτότητας».
Οι χαµηλές οικονοµικά τάξεις θα δεχθούν µεγάλη πίεση και αυτό χωρίς ακόµα να είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω περικοπές – που έχουν στόχο τον περιορισµό του ελλείµµατος, το οποίο σήµερα είναι στο 11% του ΑΕΠ – είναι δυνατό να πραγµατοποιηθούν, ιδιαίτερα στον τοµέα των κοινωνικών υπηρεσιών. Ο 39χρονος υπουργός Οικονοµικών που δήλωσε ότι «σήµερα κάνουµε ένα βήµα πίσω από τον γκρεµό», ανακοίνωσε επίσης ότι η ηλικία συνταξιοδότησης σε δέκα χρόνια θα αυξηθεί στα 66 έτη, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες – σήµερα, οι άνδρες δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 65, ενώ οι γυναίκες µόλις συµπληρώσουν τα 60. «Η αντιµετώπιση του ελλείµµατος του προϋπολογισµού είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Οσµπορν. «Οι αποφάσεις για το πώς θα το επιτύχουµε δεν είναι. Υπάρχουν επιλογές. Και σήµερα τις κάναµε».
 Επιστροφή στην ύφεση 
Οι εκτιµήσεις των οικονοµολόγων πάντως είναι διχασµένες µεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι δραστικές περικοπές δαπανών είναι απαραίτητες και εκείνων που πιστεύουν ότι έτσι η βρετανική οικονοµία θα επιστρέψει στην ύφεση. Ολοι όµως συµφωνούν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να διατηρήσει µια «πολύ χαλαρή» νοµισµατική πολιτική για το άµεσο µέλλον. Δεν είναι λίγες οι µελέτες που θεωρούν αυτή την οικονοµική πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης άδικη και λανθασµένη, καθώς εκείνοι που θα πληγούν περισσότερο ανήκουν στις χαµηλές οικονοµικά τάξεις που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα – ο περιορισµός του κοινωνικού κράτους σηµαίνει ότι πολλές οικογένειες που σήµερα επιβιώνουν λόγω των κρατικών επιδοµάτων θα αντιµετωπίσουν σηµαντικά προβλήµατα.
Ολα εξαρτώνται από την πορεία της ανάκαµψης. Παρ’ ότι οι περισσότεροι οικονοµολόγοι προβλέπουν πολύ αργή ανάπτυξη ή ακόµα και ύφεση, οι Συντηρητικοί προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι η περικοπή επιδοµάτων σε τόσο δύσκολους καιρούς είναι δίκαιη, ενώ ο υπουργός Οικονοµίας έχει δηλώσει ότι ελπίζει πως ο ιδιωτικός τοµέας θα είναι ο πρώτος που θα επιστρέψει στην πορεία της ανάπτυξης κι έτσι θα δηµιουργήσει τις θέσεις εργασίας που πρόκειται να χαθούν από το Δηµόσιο.
Τo ΒΒC 
Ο περιορισµός των δηµόσιων δαπανών επηρεάζει και το ΒΒC, τον βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισµό, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισµός του αναµένεται να περικοπεί κατά 16% στη διάρκεια των επόµενων έξι ετών (περίπου 384 εκατ. ευρώ ετησίως). Ενόψει των Ολυµπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το Λονδίνο το 2012, λόγω των περικοπών εγκαταλείπεται και το σχέδιο να τυλιχθεί το ολυµπιακό στάδιο µε ένα εντυπωσιακό υλικό, το οποίο θα επέτρεπε να προβάλλονται σε αυτό εικόνες και µηνύµατα. Κανένα άλλο από τα ολυµπιακά έργα δεν θα επηρεασθεί.
 
Οι Φιλελεύθεροι σε αδιέξοδο

ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ψηφοφόροι µέχρι στιγµής φαίνονται σχετικά συµβιβασµένοι µε την ανάγκη των περικοπών, καθώς σύµφωνα µε πρόσφατες δηµοσκοπήσεις το 38% πιστεύει ότι οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάµερον διαθέτουν την καλύτερη οικονοµική πολιτική σε σύγκριση µε 25% που προτιµούν τους Εργατικούς. Ωστόσο, σύµφωνα µε τους αναλυτές, οι πολίτες δεν έχουν νιώσει ακόµα τις πρακτικές επιπτώσεις των περικοπών στη ζωή τους, οι οποίες µεταξύ των άλλων θα σηµαίνουν µεγαλύτερες ουρές σε νοσοκοµεία, λιγότερη αστυνόµευση και πιο αραιή αποκοµιδή σκουπιδιών, αλλά και αύξηση έµµεσων και άµεσων φόρων.
Πάντως, σκούρα φαίνεται να τα βρίσκει το κόµµα των Φιλελεύθερων Δηµοκρατών, το οποίο συµµετέχει στην κυβέρνηση και προεκλογικά είχε ταχθεί εναντίον των µεγάλων περικοπών στις δηµόσιες δαπάνες και οποιασδήποτε αύξησης στα δίδακτρα των πανεπιστηµίων. Τώρα καλείται να υπερασπίσει και τα δύο αυτά µέτρα, βλέποντας τη δηµοτικότητά του να πιάνει πάτο.
Πηγή: Τα Νέα (Νατάσα Μπαστέα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου