22/10/10

Πνευματική ιδιοκτησία η φράση «είμαστε καλά, οι 33, στο καταφύγιο»

Η περίφημη φράση «είμαστε καλά, οι 33, στο καταφύγιο», κατατέθηκε στο μητρώο της πνευματικής ιδιοκτησίας για να προστατευτεί από την εκμετάλλευσή της.
Η περίφημη φράση «είμαστε καλά, οι 33, στο καταφύγιο», γραμμένη από έναν από τους μεταλλωρύχους που είχαν παγιδευτεί σε μεγάλο βάθος σε ορυχείο στη Χιλή για να καταστήσουν γνωστό ότι ήταν ζωντανοί, κατατέθηκε στο μητρώο της πνευματικής ιδιοκτησίας για να προστατευτεί από την εκμετάλλευσή της.
Ο Χιλιανός συγγραφέας και κοινωνιολόγος Πάμπλο Χουνέους έκανε το διάβημα εκ μέρους του Χοσέ Ογιέντα, που έγραψε το μήνυμα το οποίο έκανε το γύρο του κόσμου στις 22 Αυγούστου για να ανακοινώσει την είδηση ότι οι 33 μεταλλωρύχοι είναι ζωντανοί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Το μικρό κομμάτι χαρτί, γραμμένο στο χέρι με ένα κόκκινο στυλό, εκτέθηκε την ημέρα εκείνη στο ορυχείο Σαν Χοσέ, 800 χλμ βόρεια του Σαντιάγο, από τον πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινέιρα, που το φυλάει από τότε ως ένα είδος φυλαχτού. Κατά την πρόσφατη ευρωπαϊκή περιοδεία του ο κ. Πινέιρα το έδειξε αρκετές φορές.

«Το κίνητρο για να καταθέσουμε την φράση αυτή στο μητρώο ήταν το ότι είδαμε τον πρόεδρο να βάζει στην τσέπη του τη δημιουργία ενός εργάτη», δήλωσε ο Χουνέους στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Τα υπόλοιπα ήταν μια τυπική διαδικασία, τίποτε περισσότερο (...) για να προστατεύσουμε αυτό που χαρακτηρίζω «ως έργο της διάνοιας» το οποίο θεωρώ ως μια μεγαλοφυή φράση», πρόσθεσε. Ο μεταλλωρύχος που έγραψε τη φράση φάνηκε «πολύ χαρούμενος» αφού ενημερώθηκε για το διάβημα αυτό. Στο εξής, κάθε φορά που κάποιος θα θέλει να χρησιμοποιήσει την φράση θα πρέπει να ζητήσει την άδεια αυτού που την έγραψε, και ενδεχομένως να του καταβάλλει δικαιώματα.
Ο κ. Χουνέους πιστεύει ότι ο χιλιανός πρόεδρος πρέπει να επιστρέψει τώρα αυτό το κομμάτι χαρτί σε αυτόν που το έγραψε, επειδή εκτιμά ότι (ο πρόεδρος) κάνει χρήση «κλεμμένης» ιδιοκτησίας. Πηγή της χιλιανής προεδρίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος πιστεύει ότι η φράση είναι ένα δημιούργημα «που ανήκει σε όλους τους Χιλιανούς».
Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου