18/10/10

Θανατηφόρα ασθένεια των βοοειδών εξολόθρευσαν οι επιστήμονες

Τον θανατηφόρο ιό του τύφου των βοοειδών εκτιμούν ότι κατάφεραν να εξολοθρεύσουν οι επιστήμονες, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Αν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων επιβεβαιωθούν, ο τύφος των βοοειδών είναι η δεύτερη ιογενής ασθένεια που εξαλείφεται από ανθρώπους. Επίσημη ανακοίνωση ωστόσο για το θέμα αναμένεται να γίνει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων το 2011.
Σημειώνεται ότι στην τελευταία έκθεση που δημοσίευσε ο FAO ανέφερε ότι «από τα μέσα του 2010 ο FAO εκτιμά ότι ο ιός των βοοειδών έχει εξαλειφθεί από την Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αραβική Χερσόνησο και την Αφρική».

Σύμφωνα με το BBC, όταν ο τύφος των βοοειδών ταξίδεψε στην Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα, το 80% με 90% των αγελάδων και των βουβαλιών της ηπείρου πέθαναν.
Η εξάλειψη του ιού χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της κτηνιατρικής και αναμένεται να τις ζωές και τα εισοδήματα εκατομμυρίων ανθρώπων χαμηλού εισοδήματος.
Ο τύφος των βοοειδών είναι μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες για τις αγελάδες. Κανονικά οι επτά στις 10 αγελάδες που προσβάλλονται από τον ιό θα πέθαιναν όμως τη δεκαετία του ’60 ο κτηνίατρος Walter Plowright ανέπτυξε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο που κατέστησε την ασθένεια ελεγχόμενη.
Ωστόσο τα επόμενα χρόνια ο ιός δεν κατάφερε να εξαλειφθεί επειδή δεν υπήρχε συντονισμός και οι χώρες προχωρούσαν μεμονωμένα σε εμβολιασμούς, καταστέλλοντας περιοδικά την ασθένεια.
Πρόοδος σημειώθηκε μόνο όταν άρχισαν να υλοποιούνται συντονισμένα προγράμματα για την καταπολέμηση του τύφου των βοοειδών.
Πηγή:  econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου