27/10/10

Ο πολεµιστής της σκακιέρας

Ισραηλινός γκραν µετρ έκανε παγκόσµιο ρεκόρ µε 454 νίκες επί 523 αντιπάλων

Στις 5 τα ξηµερώµατα της περασµένης Παρασκευής, ο ισραηλινός γκραν µετρ Αλίκ Γκέρσον πανηγύριζε ένα νέο παγκόσµιο ρεκόρ στο σκάκι: 454 ταυτόχρονες νίκες, ένας θρίαµβος εις βάρος του Ιρανού Μορτέζα Μαχζούµπ αλλά κι ένα µήνυµα φιλίας: «Ελπίζω όλοι οι µελλοντικοί πόλεµοι µε το Ιράν να είναι εξίσου ειρηνικοί», έσπευσε να δηλώσει. 
Ο τελευταίος αντίπαλος του Γκέρσον ήταν ένας παλαιστίνιος φοιτητής από την Ιερουσαλήµ. Από το πρώτο πιόνι στην πρώτη σκακιέρα είχαν περάσει δεκαεννέα ώρες. Ο ισραηλινός γκραν µετρ δεν είχε στη διάθεσή του περισσότερα από πέντε δευτερόλεπτα για κάθε κίνηση και σε αυτές τις δεκαεννέα ώρες είχε διανύσει περισσότερα από 40 χιλιόµετρα τρέχοντας στην κυριολεξία από το ένα τραπέζι στο άλλο. Απέναντί του είχε 523 αντιπάλους. Κέρδισε 454 από αυτούς, µε 58 ήρθε ισόπαλος, έντεκα τον κέρδισαν. Στο τέλος όµως µπορούσε να πανηγυρίζει για περισσότερους από έναν λόγους: είχε κάνει νέο παγκόσµιο ρεκόρ και αυτό το ρεκόρ το είχε κλέψει από έναν Ιρανό. «Δεν ξέρω εάν είµαι πιο χαρούµενος για το ρεκόρ ή για το γεγονός ότι το πήρα από τους Ιρανούς. Η χαρά µου είναι διπλή γιατί το σκάκι το έχουν ανακαλύψει οι Πέρσες», δήλωσε µετά τη νίκη του. Αυτός που πρέπει να ετοιµάζεται για τη ρεβάνς είναι ο Μορτέζα Μαχζούµπ, ο οποίος τον Αύγουστο του 2009 νίκησε σε 18 ώρες 397 παρτίδες, χάνοντας από 13 αντιπάλους και φέρνοντας ισοπαλία µε 90 από αυτούς. Ο δικός του θρίαµβος κράτησε κάτι περισσότερο από έναν χρόνο. Το Ισραήλ µπορεί να περηφανεύεται ότι έκλεψε το ρεκόρ από το Ιράν χάρις σε έναν 30χρονο εβραίο πρόσφυγα από το Ντνιπροπετρόφσκ της Ουκρανίας που έφτασε στη «Γη της Επαγγελίας» όταν ήταν παιδί. Σύµφωνα µε τον κανονισµό, έπρεπε να κερδίσει τουλάχιστον το 80% των αντιπάλων του για να σπάσει το ρεκόρ του Ιρανού. Τα κατάφερε και µε το παραπάνω, καθώς το ποσοστό των νικών έφτασε στο 86%. Ο ισραηλινός Τύπος υποδέχθηκε µε διθυράµβους τον άθλο του Γκέρσον: «Είναι σαν να κέρδισε τον σούπερ υπολογιστή ο αστροναύτης στην ταινία 2001, η Οδύσσεια του Διαστήµατος», έγραψε ένας από τους πιο ενθουσιώδεις σχολιαστές. Το σκάκι στο Ισραήλ έγινε ένα από τα πιο δηµοφιλή αθλήµατα µετά την άφιξη των ρωσόφωνων από τις πρώην σοβιετικές δηµοκρατίες, οι οποίοι αποτελούν πλέον το 15% του συνολικού πληθυσµού. Πολλοί είδαν στον αγώνα του Γκέρσον τη συνέχιση ενός πολέµου µε άλλα µέσα. 
Κόντρα για το... χούµους
Αλλά το σκάκι δεν είναι το µοναδικό πεδίο µάχης. Ισραηλινοί και Λιβανέζοι «σκοτώνονται» εδώ και χρόνια για το πιο µεγάλο χούµους στον κόσµο, το ορεκτικό που χρησιµοποιείται σε όλες τις κουζίνες της Μέσης Ανατολής. 
Αλλη µια κόντρα είναι για τους περισσότερους χαρταετούς στον ουρανό. Μέχρι στιγµής κανείς δεν µπορεί να ανταγωνιστεί τους Παλαιστίνιους που κρατούν γερά το ρεκόρ υψώνοντας 3.000 χαρταετούς στον ουρανό της Γάζας.

Πηγή: Τα Νέα (Περικλής Δηµητρολόπουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου